Όσκαρ 2019 : Τα πολιτικά μηνύματα και τα «καρφιά» στον Τραμπ

Τα Όσκαρ έγιναν για ακόμα μία φορά βήμα για να εκφραστούν πολιτικά μηνύματα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να μπαίνει στο στόχαστρο για τις πολιτικές του και να δέχεται να «καρφιά» των βραβευθέντων, χωρίς να αναφέρουν καν το όνομα του. Μία τελετή στρατευμένη και έντονα πολιτική.

Αφροαμερικανοί και μετανάστες θριαμβευτές, αντιρατσισμός, χαρακτήρισαν

τα Όσκαρ με την τελετή να δίνει πολλά «χαστούκια» στον Ντ. Τραμπ, τόσο μέσω δηλώσεων όσο και μέσω των ίδιων των βραβείων.

Το τείχος που ονειρεύεται ο Τραμπ στο Μεξικό «γκρεμίστηκε» με τρία «βαριά» Όσκαρ στο ασπρόμαυρο «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν. Σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Αντιρατσιστικό μήνυμα θεωρείται και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας στο «Πράσινο βιβλίο», στο οποίο ο Αφροαμερικανός Μαχερσάλα Αλι, με Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου, υποδύεται συνθέτη και πιανίστα κλασικής μουσικής, ο οποίος είναι ανώτερος σε όλα από τον λευκό, ιταλικής καταγωγής, οδηγό του, το ρόλο του οποίου υποδύεται ο Βίγκο Μόρτενσεν.

Αντίστοιχα καρφιά στον αμερικανό πρόεδρο χαρακτηρίζονται και τα τέσσερα Όσκαρ που κέρδισε η περιπέτεια «Black Panther», με το όνομα της ταινίας να παραπέμπει στους «Μαύρους πάνθηρες», καθώς και το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου στον Σπάικ Λι για την ταινία «Παρείσφρηση».

Σαφής και η βράβευση της αφροαμερικάνιδας Ρετζίνα Κινγκ, με Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την επίσης αντιρατσιστική ιστορία «Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο 38χρονος Ράμι Μάλεκ, ο θριαμβευτής του Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου, είναι μετανάστης, πρώτης γενιάς, από την Αίγυπτο, χριστιανός «κόπτης».

«Όταν ανακτήσουμε ξανά την ανθρωπιά μας θα είναι μια πολύ δυνατή στιγμή. Είμαστε μια ανάσα από τις εκλογές του 2020… Ας κινητοποιηθούμε όλοι μαζί για να βρεθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ας κάνουμε την ηθική επιλογή ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος» δήλωσε ο Σπάικ Λι.

Ο Χοσέ Αντρές, παρουσιάζοντας μαζί με τον Ντιέγκο Λούνα το Ρόμα, σημείωσε ότι «η ταινία μας θυμίζει την κατανόηση και τη συμπόνια που οφείλουμε όλοι στους αόρατους ανθρώπους της ζωής μας – μετανάστες και γυναίκες – οι οποίοι και προωθούν την ανθρωπότητα ένα βήμα μπροστά».

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σύνορα που μπορούν να εγκλωβίσουν το ταλέντο και την ευφυΐα.

Keywords
Τυχαία Θέματα