Οταν η ανανέωση γίνεται και αναγκαιότητα

Πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τη θέση του δεύτερου κόμματος; Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται ξανά και ξανά (κάθε φορά που μια παρουσία στελέχους του κόμματος δημιουργεί πρόβλημα στην Κουμουνδούρου) είναι πως χρειάζονται φρέσκα πρόσωπα. Τη σημασία της ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού δεν την κατάλαβε μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά την είχε διαγνώσει ήδη ο Αλέξης Τσίπρας.

Τους τελευταίους μήνες,

η ανανέωση έγινε και αναγκαιότητα, καθώς τα πρόσωπα που είχαν αναλάβει θέσεις στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είτε αποχώρησαν στη διάσπαση είτε έχουν υποστεί σημαντική φθορά. Παράλληλα, κάποια από τα στελέχη που αξιοποιούνται και σε θέσεις πρώτης γραμμής έρχονται, όπως ο Παύλος Πολάκης, αντιμέτωποι με τη φήμη που τα ακολουθεί, δημιουργώντας αντιδράσεις ακόμα και σε πρόσωπα κοντά στον σημερινό πρόεδρο: «Βλέπω Δουδωνή, Μάντζο, Χριστοδουλάκη, Χρηστίδη στο ΠΑΣΟΚ και σκέφτομαι: ένα νέο στέλεχος δεν έχει βρει ο Κασσελάκης εδώ και 4 μήνες;» ανέφερε σε σχετική ανάρτηση ο Νίκος Μωραΐτης, βάζοντας στο στόχαστρο ως «λυξόνταρμα» πρόσωπα όπως η Θεοδώρα Τζάκρη – με αφορμή την παραδοχή της για τις χαμηλές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες.

Η επαφή με τη βάση

Ο Κασσελάκης, σε κάθε περίπτωση, δίνει έμφαση στο αδιαμεσολάβητο της επαφής του με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ – η οποία, άλλωστε, ήταν κι αυτή που τον εξέλεξε. Η λογική είναι συγκεκριμένη: όπως ο ίδιος, ως κομμάτι της κοινότητας του απόδημου ελληνισμού, βρισκόταν εκτός κομματικού μηχανισμού, έτσι μπορούν να υπάρχουν κι άλλοι που με παρόμοιο τρόπο θα μπορέσουν να διεισδύσουν και να αποτελέσουν την πρώτη γραμμή κρούσης του κόμματος.

Αυτή τη λογική είχε το σκάουτινγκ που έγινε για τα 29 think-tanks: η διαδικασία εξεύρεσης των ολιγομελών ομάδων εργασίας, που συντόνισε η Διάνα Βουτυράκου και η οποία περιελάμβανε και συνεντεύξεις, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, με την αναλογία κατοίκων εσωτερικού και κατοίκων εξωτερικού να αγγίζει περίπου το 60%-40%. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται τμηματικά, με πρώτη αυτή για το think-tank Παιδείας, εν όψει και της επικείμενης δημόσιας συζήτησης για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ίδρυση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.

Η διάθεση ανανέωσης αναμένεται να φανεί και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκτός από την «κλεισμένη» υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη και των σημερινών ευρωβουλευτών Κώστα Αρβανίτη και Ελενας Κουντουρά, ακούγονται επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας διάθεσης, αυτές της Βουτυράκου, του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, της Δώρας Τσαμπάζη, που βρέθηκε στις Σπέτσες για να εξηγήσει στους βουλευτές τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και του Γιάννη Βουλγαράκη, σημερινού συμβούλου του προέδρου για τα εκκλησιαστικά θέματα.

Η προσωπική ζωή

Η ανανέωση, πάντως, δεν έχει να κάνει μόνο με τα πρόσωπα, αλλά και με το προφίλ: σε αυτό το πλαίσιο, ο Κασσελάκης έχει επιλέξει να απομακρύνει την προσωπική του ζωή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «ανεβάζοντας» αναρτήσεις που αφορούν τις πολιτικές του ενέργειες. Μαζί με τον Ευάγγελο Αποστολάκη και τον διευθυντή του γραφείου του, Μανώλη Καπνισάκη, επισκέφθηκαν χθες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για να συζητήσουν (μεταξύ άλλων) την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα για την αγορά των F-35 – τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκαν ο Νίκος Δένδιας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Αντώνης Οικονόμου.

Η συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα, έληξε με τη δήλωση Κασσελάκη πως για τον ΣΥΡΙΖΑ «τα εθνικά θέματα, η άμυνα της χώρας, δεν είναι ζήτημα επικοινωνίας», ζητώντας «συνολικό και ολιστικό εκσυγχρονισμό» των αμυντικών υποδομών.

Keywords
Τυχαία Θέματα