Όταν τα Δωδεκάνησα έγιναν ελληνικά
Τα Δωδεκάνησα (για την ακρίβεια είναι 14) ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων δεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού. Εν τούτοις, μόλις το 1947 ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος.
Εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης δέχθηκαν καταστρεπτικές επιδρομές από τους Πέρσες, τους Σαρακηνούς, τους Βενετούς, τους Γενουάτες, τους Σταυροφόρους και τους Τούρκους (Σελτζούκους και Οθωμανούς). Από το 1309 περιήλθαν στην εξουσία των Ιωαννιτών Ιπποτών και έμειναν υπό την κυριαρχία τους έως το 1522, οπότε καταλήφθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους. Με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821,
Η κατάληψη των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς το 1912 αναπτέρωσε τις ελπίδες των κατοίκων τους ότι σύντομα τα νησιά θα ενταχθούν στον εθνικό κορμό. Πράγματι, με τη συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) τα Δωδεκάνησα παραχωρούνταν στην Ελλάδα, με εξαίρεση τη Ρόδο, που θα παρέμενε για ένα διάστημα υπό ιταλική διοίκηση. Όμως, η ατυχής έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας έδωσε την ευκαιρία στους Ιταλούς να υπαναχωρήσουν και με την άνοδο του Μουσολίνι προσπάθησαν να τα εξιταλίσουν. Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών (1943), κύριοι των Δωδεκανήσων έγιναν οι Γερμανοί και μετά την παράδοση της Χιτλερικής Γερμανίας (Μάιος 1945), η Μεγάλη Βρετανία.
Ήταν η χρυσή ευκαιρία για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στο ελληνικό κράτος, την οποία η ελληνική διπλωματία δεν έπρεπε να αφήσει να πάει χαμένη. Ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού και είχε χυθεί άφθονο ελληνικό αίμα για την εκδίωξη των Γερμανών από τα Δωδεκάνησα. Το θέμα θα λυνόταν οριστικά από τη Διάσκεψη Ειρήνης των νικητριών δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που θα συνερχόταν στο Παρίσι.
Η Ελλάδα δια του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη διαμήνυσε ότι θα έθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως εθνικές διεκδικήσεις την πρόσκτηση της Βορείου Ηπείρου και των Δωδεκανήσων, τη διευθέτηση των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, ενώ σκόπευε να θέσει και το ζήτημα της Κύπρου στη Μεγάλη Βρετανία. Από τις τέσσερις αυτές εθνικές διεκδικήσεις, μόνο το θέμα των Δωδεκανήσων ευοδώθηκε, χωρίς δυσκολίες και περιπλοκές.
Είναι γνωστό ότι ο Στάλιν και ο Τσόρτσιλ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προσπάθησαν να δελεάσουν την Τουρκία, προσφέροντάς της ορισμένα παράκτια νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να την πείσουν να βγει στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων ή τουλάχιστον να παραμείνει αυστηρά ουδέτερη. Επιπροσθέτως, ο Στάλιν είχε συνδέσει το θέμα των Δωδεκανήσων με την Τριπολίτιδα (σημερινή Λιβύη), για την οποία η Σοβιετική Ένωση είχε διατυπώσει το αίτημα να της ανατεθεί η εντολή.
Όμως, σε μια απρόσμενη στροφή της πολιτικής της, η Σοβιετική Ένωση συγκατατέθηκε να αποδοθούν τα Δωδεκάνησα στη Ελλάδα, στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών που προετοίμαζε τη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων. Η δήλωση έγινε στις 27 Ιουνίου 1946 από τον Υπουργό Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Σκριάμπιν, γνωστότερο ως Μολότοφ, με μοναδικό όρο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Έτσι, προτού καν συνέλθει η Διάσκεψη Ειρήνης, το θέμα των Δωδεκανήσων είχε λάβει ευνοϊκή τροπή για την Ελλάδα.
Η είδηση για την απόδοση των Δωδεκανήσων στη Ελλάδα χαιρετίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό, σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου. Η Διάσκεψη της Ειρήνης συνήλθε στο Παρίσι από τις 29 Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου 1946, όπου τέθηκαν από ελληνικής πλευράς και τα θέματα της Βορείου Ηπείρου και της διευθέτησης των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, χωρίς επιτυχία, αφού οι ΗΠΑ δεν θέλησαν να δυσαρεστήσουν τη σύμμαχό τους Σοβιετική Ένωση και τους δορυφόρους της Αλβανία και Βουλγαρία. Η προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει το Καστελόριζο και τη Σύμη έπεσαν στο κενό.
Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία υποχρεωνόταν σε αποζημίωση ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα μας. Με επιμονή της σοβιετικής πλευράς, οριζόταν στο κείμενο ότι τα νησιά θα παρέμεναν αποστρατιωτικοποιημένα, πρόβλεψη που θα επικαλεστεί η Τουρκία κατά τρόπο καταχρηστικό μετά το 1974. Από την τουρκική ερμηνεία του κειμένου της ελληνοϊταλικής συνθήκης του 1947, σε συνδυασμό με τις ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932, θα προκύψει και το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», που έθεσε η Άγκυρα μετά την Κρίση των Ιμίων το 1996.
Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Πρώτος διοικητής των Δωδεκανήσων ανέλαβε ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, με πολιτικό σύμβουλο τον πανεπιστημιακό και δικαστικό Μιχαήλ Στασινόπουλο, μετέπειτα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.
Πηγή: SanSimera
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΠΡΟΣΟΧΉ συμπτώματα που προειδοποιούν για έμφραγμα, καρδιακή προσβολή και πρέπει να πάτε άμεσα σε καρδιολόγο
- Σύνταξη : Πώς χτίζεται από τα 30 ως τα 44 χρόνια ασφάλισης
- Άγριες Μέλισσες: Η σύγκρουση Ελένης και Ασημίνας φέρνει στο φως ένα φοβερό μυστικό
- Ενοίκια: Ηλεκτρονική πληρωμή ή μετρητά - Τι ισχύει για τα ανείσπρακτα ενοίκια
- Εγκληματική ενέργεια "βλέπουν" οι συγγενείς του Καλύμνιου που έπεσε από το Blue Star 2
- Απίστευτη ψαριά: Δείτε τι έβγαλε Έλληνας ψαράς - Δεν πίστευε στα μάτια του
- Λουτράκι: Ασυνείδητος οδηγός χτύπησε 23χρονη και την εγκατέλειψε - Κρίσιμη η κατάσταση του θύματος
- Πόσο ελκυστικοί είναι οι μισθοί στη Γερμανία;
- Τα συμπτώματα της παιδικής ψύχωσης
- Θέσεις εργασίας στον δήμο Χαλκιδικής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Κτηματολόγιο : Τον Απρίλιο ξεκινά η ανάρτηση για την Αθήνα
- Κλειστά κέντρα προσφύγων : Πότε θα είναι έτοιμα, πώς θα λειτουργούν
- Ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα οι ΗΠΑ
- ΗΠΑ : Προηγείται ο Μπούτιτζιτζ του Σάντερς στην Άιοβα
- Oscar 2020: Οι εμφανίσεις που μαγνήτισαν τα βλέμματα στο κόκκινο χαλί
- Η ΑΕΚ τερμάτισε τα σερί του Παναθηναϊκού
- Όταν τα Δωδεκάνησα έγιναν ελληνικά
- Όσκαρ 2020 : Έκλεψαν την παράσταση τα push ups του Τομ Χανκς
- Μαθητικό συλλαλητήριο κατά της εξίσωσης των πτυχίων κολεγίων - ΑΕΙ
- Αστρολογικές προβλέψεις για τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Όταν τα Δωδεκάνησα έγιναν ελληνικά
- Κλειστά κέντρα προσφύγων : Πότε θα είναι έτοιμα, πώς θα λειτουργούν
- Όσκαρ 2020 : Η viral στιγμή του σκηνοθέτη Τάικα Γουατίτι
- Αστρολογικές προβλέψεις για τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου
- Αντίποινα του ισραηλινού στρατού για τις τυφλές επιθέσεις της Χαμάς
- Τι πρέπει να ξέρετε για την διατροφική αλλεργία
- Μπονγκ Τζουν Χο: Μικρός μελετούσα τις ταινίες του Σκορτσέζε
- Κτηματολόγιο : Τον Απρίλιο ξεκινά η ανάρτηση για την Αθήνα
- ΗΠΑ : Προηγείται ο Μπούτιτζιτζ του Σάντερς στην Άιοβα
- Η ΑΕΚ τερμάτισε τα σερί του Παναθηναϊκού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λαβρόφ κατά Ομπάμα: Άφησε στον Ντόναλντ Τραμπ μια φρικτή κληρονομιά
- Τριγμοί στο CDU: Αποχωρεί από την αρχηγία η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ
- Αρνητικοί στον κοροναϊό οι δύο Έλληνες της καραντίνας του «Σωτηρία» και ενός ακόμη «ύποπτου» ασθενή του ΑΧΕΠΑ
- Ο Τζεφ Μπέζος πλήρωσε 18.000 δολάρια για… παράνομη στάθμευση
- ΕΥΔΑΠ: Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο
- Οι «απαντήσεις» υπάρχουν στα συρτάρια των φορέων
- Κοροναϊός: 27 ξένοι έχουν μολυνθεί στην Κίνα, μόνο 2 έχουν χάσει τη ζωή τους
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπιες πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα
- Οι ΔΕΚΟ διαλύθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ
- ΗΠΑ: Νόμιζε πως βρήκε εγκαταλελειμμένα κουτάβια, ωστόσο ήταν... αρκουδάκια (vid)