Ό,τι δώσαμε, δώσαμε λέει η κυβέρνηση στους αγρότες που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας εμπαιγμό

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει οριστικά και αμετάκλητα την «κάνουλα» και διαμηνύσει στους αγρότες πως «ό,τι δώσαμε, δώσαμε», διά στόματος Παύλου Μαρινάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στον Alpha ότι σήμερα (2/2) ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε όσα μέτρα μπορούσε να εξαγγείλει και ότι δεν θα υπάρξουν άλλα.

Τονίζοντας ότι «εξαντλήθηκαν τα περιθώρια παρεμβάσεων», υποστήριξε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης άλλων κονδυλίων για τους αγρότες, παρά

την αρνητική υποδοχή των νέων μέτρων που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δημοσιονομικά δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω παροχές στους αγρότες, κι έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί της ουσίας οδηγεί τους αγρότες σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τέλος ο διάλογος

Δηλαδή, ενώ οι αγρότες εξετάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με κλείσιμο της εθνικής οδού, η κυβέρνηση στέλνει τη σύγκρουση στα άκρα κόβοντας κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης επικαλούμενη τα δημοσιονομικά της χώρας και υποσχόμενη ελέγχους.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες αύριο θα πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο. Μέχρι την Κυριακή θα παραμείνουν με τα τρακτέρ τους στη ΔΕΘ όπου πραγματοποιείται η διεθνής έκθεση Agrotica και τη Δευτέρα θα επιστρέψουν στα μπλόκα όπου θα αποφασίσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους, καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης παραμένουν ανεπαρκή.

Ήδη στο νότιο τόξο της ΔΕΘ παραμένουν παρατεταγμένα τα 300 τρακτέρ αγροτών και κτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας. Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τουλάχιστον μέχρι αύριο οπότε και θα αναχωρήσουν για τα μπλόκα τους με τη λήξη της 30ης επετειακής Agrotica και σημειώνουν ότι ο αγώνας τους τώρα ξεκινάει.

«Τα μέτρα είναι αυτά και δεν υπάρχει κάτι περισσότερο»

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Βουλή, τις οποίες οι αγρότες χαρακτηρίζουν «σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων», και απαντώντας για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης αγροτικών κινητοποιήσεων σημείωσε:

«Με δεδομένο όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν νομίζω να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο. Μέσα από τον διάλογο δεν νομίζω να φτάσουμε σε αδιέξοδο».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε, δε, για τους αγρότες ότι «τα μέτρα είναι αυτά και δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Είναι δεδομένο πως θα κάνουμε μεγαλύτερους ελέγχους. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

Ουσιαστικά, δηλαδή, έκοψε κάθε πεδίο διαλόγου με τους αγρότες που διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος παραγωγής αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις τη κυβέρνησης για τα αιτήματα των αγροτών».

Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν η κυβέρνηση θα επιτρέψει το κλείσιμο των εθνικών οδών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «γενναίο πακέτο στήριξης» των αγροτών και σημείωσε ότι «είναι καθήκον της κυβέρνησης να προστατέψει τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών».

 Δεν είμαστε ζητιάνοι

«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», τονίζει.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον». Στο πλαίσιο αυτό, μιλά για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα