Ουίνστον Τσόρτσιλ: Η γυναίκα που έμεινε μαζί του μέχρι το τέλος του – Εξήντα χρόνια από το θάνατό του

Ήταν παντρεμένη με τον πιο διάσημο άνδρα στον κόσμο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η Κλεμεντίνη Τσόρτσιλ έκανε πολύ περισσότερα από το να στέκεται στο πλευρό του συζύγου της.

Υπήρξε ενεργό, δυναμικό μέρος των πολεμικών του προσπαθειών, από τη διεκπεραίωση άτυπων διπλωματικών καθηκόντων έως τη διαχείριση του ίδιου του άνδρα.

Ποια ήταν η Κλεμεντίνη Τσόρτσιλ;

Γεννημένη την 1η Απριλίου 1885, η Κλεμεντίνη Χόζιερ ήταν κόρη του Henry Montague Hozier και της Lady

Blanche Hozier, αν και υπάρχει αμφιβολία για την πραγματική πατρότητά της, δεδομένων των γνωστών σχέσεων της μητέρας της. (Η Lady Blanche φέρεται να διαχειριζόταν δέκα εραστές ταυτόχρονα, αν και η επαλήθευση αυτού του γεγονότος είναι, όπως είναι λογικό, κάπως δύσκολη).

Η Κλεμεντίνη εκπαιδεύτηκε στο σπίτι και στη συνέχεια σε σχολεία προτού φοιτήσει στη Σορβόννη στο Παρίσι.

Στα 18 της, αρραβωνιάστηκε κρυφά τον σερ Σίντνεϊ Πιλ -δύο φορές- ο οποίος την είχε ερωτευτεί. Ωστόσο, δεν θα τον παντρευόταν.

Η Κλεμεντίνη γνώρισε τον Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1904 σε έναν χορό στο Crewe House.

Αλλά, κοινωνικά αδέξιος και τότε ερωτευμένος με μια άλλη γυναίκα, έκανε κακή εντύπωση.

«Ένα γεύμα με τον Τσόρτσιλ θα σε διδάξει πιο πολλά απ’ ότι τρία χρόνια σπουδές στην Οξφόρδη» έλεγε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Στην φωτό οι δύο άνδρες στη Ρόδο

Παρά την επιτυχημένη καριέρα του, όταν τη συνάντησε ξανά σε ένα δείπνο τον Μάρτιο του 1908, είχε κάνει πρόταση γάμου σε τρεις γυναίκες – και είχε απορριφθεί από αυτές. Αλλά η τύχη του άλλαξε.

Αργότερα εκείνο το έτος, προστατεύοντας την από τη βροχή στο Ναό της Νταϊάνα με θέα τη λίμνη στο παλάτι Μπλένχαϊμ, ο Τσόρτσιλ της έκανε πρόταση γάμου.

Η Κλεμεντίνη δέχτηκε και παντρεύτηκαν στο Γουέστμινστερ στις 12 Σεπτεμβρίου 1908, αποκτώντας στη συνέχεια πέντε παιδιά.

Η δράση της στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Κλεμεντίνη διακρίθηκε για τις προσπάθειές της στο εσωτερικό μέτωπο.

Οργάνωσε καντίνες για τους εργάτες πυρομαχικών στο Λονδίνο και διορίστηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1918 σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το έργο της.

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κλεμεντίνη συνέχισε το πολεμικό της έργο με τον Ερυθρό Σταυρό, υπηρετώντας ως πρόεδρος του Ταμείου Βοήθειας προς τη Ρωσία του Ερυθρού Σταυρού. Υπήρξε επίσης πρόεδρος της Έκκλησης Πόλεμου της Χριστιανικής Ένωσης Νέων Γυναικών (YWCA) και πρόεδρος του Νοσοκομείου Μητρότητας για τις συζύγους αξιωματικών, Fuller Chase.

View this post on Instagram

A post shared by British Heritage Travel (@british_heritage_travel)

Υπήρξε επίσης παρατηρητής πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια του Blitz και θεωρήθηκε παράδειγμα για το πώς οι Βρετανίδες μπορούσαν να συσπειρωθούν και να βοηθήσουν τη χώρα τους.

Ωστόσο, κάποιο από τα σημαντικότερα έργα της κατά τη διάρκεια του πολέμου ήρθε όταν ο Ουίνστον έγινε πρωθυπουργός στις 10 Μαΐου 1940.

Η Τζούντιθ Έβανς, υπεύθυνη του σπιτιού και των συλλογών στο σπίτι των Τσόρτσιλ στο Chartwell, προσέφερε προοπτική για τον ρόλο της Κλεμεντίνη σε συνέντευξή της στην Telegraph.

«Ήταν αρκετά σημαντικός παίκτης», δήλωσε η Evans. «Βοήθησε στη διατήρηση δύσκολων σχέσεων και εργάστηκε αθόρυβα στο παρασκήνιο για την πολεμική προσπάθεια».

Έμπιστη του συζύγου της

Η Κλεμεντίνη δεν λειτουργούσε μόνο ως οικοδέσποινα και ντε φάκτο διπλωμάτης, αλλά ήταν και η έμπιστη του συζύγου της.

Η σχέση τους ήταν τόσο στενή που είχε ένα δικό της δωμάτιο στα Πολεμικά Δωμάτια του, ένα καταφύγιο ακριβώς ανατολικά του St. James Park στο Λονδίνο που έγινε το νευραλγικό κέντρο της στρατηγικής της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Την κάλεσαν να παρηγορήσει τον Ουίνστον τη νύχτα πριν από την απόβαση της D-Day, όταν ο σύζυγός της καθόταν απελπισμένος στα δωμάτια επιχειρήσεων. Παρόλο που παρουσίαζαν ένα ενιαίο μέτωπο δημοσίως, ήταν επίσης ένας από τους λίγους ανθρώπους που μπορούσαν να επικρίνουν ανοιχτά τις ιδέες του ιδιωτικά.

Τον κρατούσε υπόλογο και τον υποστήριζε κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο αβέβαιες στιγμές της βρετανικής ιστορίας.

Έκανε «δυνατή τη ζωή μου και κάθε έργο που έχω κάνει»

Ο αρχηγός του επιτελείου του Ουίνστον, ο στρατηγός Ismay, θα έλεγε αργότερα ότι «η ιστορία του Ουίνστον Τσόρτσιλ και του κόσμου θα ήταν μια πολύ διαφορετική ιστορία» χωρίς την Clementine.

Η Κλημεντίνη Τσόρτσιλ δεξιά, η Μαρία Κάλλας αριστερά και η Τϊνα Ωνάση στο κέντρο

Και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έγραψε ότι, η Κλεμεντίνη έκανε «δυνατή τη ζωή μου και κάθε έργο που έχω κάνει».

Η Lady Clementine Churchill, βαρόνη Spencer-Churchill και ισόβια ομότιμη, έζησε 12 χρόνια περισσότερο από τον σύζυγό της. Πέθανε το 1977 στο σπίτι της στο Λονδίνο σε ηλικία 92 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα