Ουκρανία: Με την απειλή απόσυρσης όπλων θέλει ο απεσταλμένος του Τραμπ να επιβάλει την διπλωματία

Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει τον απόστρατο αμερικανό Κιθ Κέλογκ ως απεσταλμένο των ΗΠΑ στην Ουκρανία και τη Ρωσία προκάλεσε νέο ενδιαφέρον με ένα πολιτικό έγγραφο το οποίο συνυπέγραψε.

Πρώτα η Αμερική

Ο Τραμπ φέρεται να έχει ανταποκριθεί θετικά στο σχέδιο « America First, Russia & Ukraine»

το οποίο του παρουσιάστηκε τον Απρίλιο και συντάχθηκε από τον Κέλογκ και τον πρώην αναλυτή της CIA Φρεντ Φλίτζ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία τοποθέτηση υπέρ της διπλωματικής επίλυσης τη σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως στο εξής το συμφέρον της Αμερική θα είναι προτεραιότητα.

Το έγγραφο προτείνει τη διακοπή περαιτέρω αμερικανικών παραδόσεων όπλων στο Κίεβο, εάν αυτό δεν ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα

Ταυτόχρονα προειδοποιεί τη Μόσχα ότι, εάν αρνηθεί να διαπραγματευτεί, η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα αυξηθεί.

At the America First Policy Institute, General Kellogg co-authored a report in April arguing the US should seek an end to Russia’s war against Ukraine.

“What we should not continue to do is to send arms to a stalemate that Ukraine will eventually find difficult to win.” pic.twitter.com/4h36utP0Az

— annmarie hordern (@annmarie) November 27, 2024

Επίρριψη ευθυνών στον Μπάιντν

Επιρρίπτει ευθύνες για την τριετή σύγκρουση στην «μη σοβαρή και ασυνάρτητη» εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν.

Καταγγέλλει επίσης τη «βεβιασμένη», όπως την χαρακτηρίζει, απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, την υποτιθέμενη ανταγωνιστικότητα με τους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, και την πολιτικής απέναντι στην Κίνα που περιγράφεται ως «αδύναμη και συγκεχυμένη».

Η δημοσίευση κατηγορεί περαιτέρω την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι έθεσε «τις ιδεαλιστικές ατζέντες της παγκόσμιας ελίτ πάνω από μια σχέση συνεργασίας με τη Ρωσία»

Αυτή η «εχθρική πολιτική» που, όπως υποστηρίζει, «έκανε την Ρωσία εχθρό των ΗΠΑ, την οδήγησε στην αγκαλιά της Κίνας και είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός νέου άξονα Ρωσίας-Κίνας-Ιράν-Βόρειας Κορέας».

«Μια προσέγγιση ‘Πρώτα η Αμερική’ θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την εισβολή», γράφουν.

Η επιλογή του Κέλογκ έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει να ολοκληρώσει περισσότερες μεταφορές όπλων στην Ουκρανία πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου.

Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Κέλογκ δήλωσε ότι η απόφαση του Μπάιντεν να εγκρίνει τα ουκρανικά πλήγματα εντός της Ρωσίας έδωσε στον Τραμπ «μεγαλύτερη ισχύ».

«Δίνει στον πρόεδρο Τραμπ μεγαλύτερη δυνατότητα να κάνει σημαντικές αλλαγές», είπε.

Την Τρίτη, η Μόσχα απάντησε σε δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο άγνωστοι δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν στον Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα πριν παραιτηθεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι συζητήσεις αυτές ήταν «απολύτως ανεύθυνες».

Εξαναγκασμός σε διπλωματία

Αλλά το σχέδιο Κέλογκ-Φλίτζ, αν και στερείται λεπτομερειών, φαίνεται να αντικατοπτρίζει τη συμβουλή του στρατηγού Μαρκ Α. Μίλεϊ, πρώην επικεφαλής στρατιωτικού συμβούλου του Μπάιντεν, ο οποίος υποστήριξε ότι εφόσον ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία μπορούν να κερδίσουν τη σύγκρουση, η διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων είναι η μόνη οδός προς την ειρήνη.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Μόσχα θα μπορούσε επίσης να δελεαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την υπόσχεση ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα καθυστερήσει ή θα εγκαταλειφθεί.

Σε συνέντευξη ο Φλίτζ δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα χρειαστεί να παραχωρήσει επίσημα εδάφη στη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν θα μπορέσει να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο όλων των εδαφών της.

«Η ανησυχία μας είναι ότι έχει μετατραπεί σε έναν πόλεμο φθοράς που θα σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά νέων ανδρών», δήλωσε ο Φλίτζ, προσθέτοντας ότι μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία θα απαιτούσε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της «πλήρους εξόπλισης της Ουκρανίας».

Τι λέει ο Τραμπ

Ερωτηθείς εάν υποστηρίζει το έγγραφο θέσεων του Κέλογκ, ο εκλεγμένος πρόεδρος δήλωσε στο NBC News: «Είμαι ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε ξεκινήσει εξ αρχής».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερη βοήθεια, θέση που επανέλαβε ο Βανς στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον Ιούλιο.

«Θα φροντίσουμε οι σύμμαχοί μας να μοιραστούν το βάρος της διασφάλισης της παγκόσμιας ειρήνης», είπε. «Όχι άλλη δωρεάν βοήθεια για έθνη που προδίδουν τη γενναιοδωρία του Αμερικανού φορολογούμενου».

Keywords
Τυχαία Θέματα