Παγκόσμια ανησυχία για τον κορονοϊό: Αποκλεισμένοι πάνω από 40 εκατ. Κινέζοι

Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  να εκτιμά ότι είναι «πολύ νωρίς» για να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την εξάπλωση του κοροναϊού, ωστόσο, η ραγδαία εξάπλωσή του στην Κίνα και τα κρούσματα που εξακολουθούν να εμφανίζονται εκτός κινεζικών συνόρων, εντείνουν την ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας.

Σε πάνω από 40 εκατομμύρια, ανέρχονται πλέον οι  Κινέζοι που βρίσκονται αποκλεισμένοι στις πόλεις τους σήμερα,  ύστερα από τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν για τον νέο κοροναϊό.

Συνολικά, οι τοπικές αρχές σε 13 δήμους έχουν λάβει μέτρα αποκλεισμού

στην περιοχή Ουχάν, μια μητρόπολη 11 εκατ. κατοίκων στην οποία εμφανίστηκε η επιδημία τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η επιδημία έχει προσβάλει 830 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά κρούσματα.

Οι αρχές της Κίνας, εξάλλου επιβεβαίωσαν σήμερα έναν δεύτερο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από το νέο κοροναϊό σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο της επιδημίας.

Ανησυχία και μέτρα σε άλλες χώρες

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία αναβάθμισε το επίπεδο προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες για την κινεζική επαρχία Χουμπέι στη βαθμίδα 3, λέγοντας στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν εκεί λόγω του νέου κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η πόλη Ουχάν, που θεωρείται το επίκεντρο της επιδημίας, βρίσκεται στην επαρχία αυτή.

Η Ιαπωνία αναβάθμισε χθες το επίπεδο προειδοποίησης για την Ουχάν στη βαθμίδα 2 από το 1, καλώντας τους πολίτες της να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες επισκέψεις στην πόλη.

Παράλληλα, ανεστάλησαν οι πτήσεις από την Ουχάν προς τη Μόσχα, λόγω των φόβων για εξάπλωση του κοροναϊού, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σε υψηλό συναγερμό τέθηκαν εξάλλου πανεπιστημιουπόλεις στη Βρετανία καθώς πέντε Κινέζοι ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομεία στη Σκωτία και ένας στο Μπέλφαστ με υποψία κοροναϊού.

Νέα κρούσματα

Οι αρχές της κομητείας Μπράζος της πολιτείας Τέξας ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εντόπισαν πιθανό κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό σε ασθενή που δεν κατονόμασαν, αλλά σύμφωνα με το πανεπιστήμιο A&M του Τέξας φοιτεί σε αυτό.

Το πρόσωπο αυτό ταξίδεψε πρόσφατα στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, εστία της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε στις χώρες τους και δεύτερο κρούσμα του άγνωστου κοροναϊού.

Ένα ύποπτο κρούσμα κοροναϊού κατεγράφη στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για μια τραγουδίστρια της Λυρικής, η οποία μόλις επέστρεψε από τουρνέ στην Κίνα, η οποία περιελάμβανε και την περιοχή της Ουχάν.

Η ασθενής μετέβη στο πρώτων βοηθειών του Μπάρι με πυρετό και βήχα και οι γιατροί αποφάσισαν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας της Ρώμης.

Την Παρασκευή, πιθανώς, θα υπάρξει οριστική απάντηση για το αν πρόκειται για τον κοροναϊό ή για άλλη ασθένεια.

ΠΟΥ : Νωρίς για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίασή του,  ανακοίνωσε ότι είναι «πάρα πολύ νωρίς» να αποφανθεί ότι ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα και άρχισε να μεταδίδεται ανά τον κόσμο συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».

«Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα.

Ίσως και να εξελιχθεί έτσι», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.
Ο διευθυντής του ΠΟΥ  ανάφερε επίσης ότι: «Ξέρουμε ότι υπάρχει μια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα, αλλά επί του παρόντος αυτή η μετάδοση δείχνει να περιορίζεται σε ομάδες οικογενειών και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εξελιχθεί έτσι», υποστήριξε.

Τα μέτρα από την κινεζική κυβέρνηση

Στην Κίνα, οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, ακυρώνοντας τα δρομολόγια λεωφορείων, πλοίων, μετρό, τρένων και αεροσκαφών.

Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν και κοντινές πόλεις, ενώ ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν και σε μικρότερες πόλεις.

Πέραν της Ουχάν και των Χουνγκκανγκ και Εζού, οι αρχές απέκλεισαν και δύο μικρότερες πόλεις, τις Τσιμπί και Τζιζιάνγκ.

Αναλυτικότερα:

– Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου γουάν στην κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι, για να βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας από το σημείο που ξεκίνησε.

– Η τοπική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία που ξεκινά από τα μεσάνυχτα και επιβάλλει την απαγόρευση των συγκοινωνιών. Κινηματογράφοι, ίντερνετ καφέ και άλλους χώρους που συγκεντρώνονται μαζικά πολίτες απαγορεύεται να λειτουργούν. Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φεύγουν από την πόλη, παρά μόνον για «εξαιρετικούς λόγους».

– Οι αρχές διέταξαν τους τουριστικούς πράκτορες να ακυρώσουν τις κρατήσεις και απαγόρευσαν μεγάλης κλίμακας πολιτιστικές εκδηλώσεις.

– Το Πεκίνου ακύρωσε δημοφιλείς εκδηλώσεις για την Κινεζική Πρωτοχρονιά.

– Οι εκπαιδευτικές διοικήσεις και τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα πρέπει να οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία.

– Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια πρέπει να λάβουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα