Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής: Aργυρό μετάλλιο για την Ελλάδα

Σε πρώτη δύναμη στη ρομποτική εξελίσσεται πανευρωπαϊκά η Ελλάδα. Οι δικοί μας Robocores ανέβασαν την ελληνική σημαία στο βάθρο, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022.

Τρεις Πατρινοί και ένας Κερκυραίος κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022 (WRO 2022) που πραγματοποιήθηκε στο Dortmund της Γερμανίας στις 17-19 Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα

ειδικότερα αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στη ρομποτική πανευρωπαϊκά και τέταρτη παγκοσμίως για το 2022 ανάμεσα σε 73 χώρες. Αρκετές ήταν οι ελληνικές ομάδες που βρέθηκαν εντός της πρώτης οκτάδας.

Οι Robocores, δηλαδή η Αλίκη Ράγκου, ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης, ο Γιάννης Ράγκος και ο προπονητής τους, Σπύρος Τσουκαλάς, ανέβασαν την ελληνική σημαία στο βάθρο, κατακτώντας το μοναδικό μετάλλιο για τη χώρα μας στη διοργάνωση.

«Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες και δυσλειτουργίες, ακόμα και της τελευταίας στιγμής, αλλά καταφέραμε να βρούμε λύσεις και τελικά να πετύχουμε τον στόχο μας. Η πιο έντονη στιγμή μας εκεί, ήταν πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η αγωνία είχε φτάσει στα ύψη! Με το που ακούσαμε το όνομα της ομάδας μας, είδαμε μήνες δουλειάς να μετατρέπονται σε συναισθήματα. Η χαρά, η ανακούφιση και η περηφάνια μας δεν κρύβονταν», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής: Το project που μας χάρισε το μετάλλιο

Η ομάδα των Robocores παρουσίασε στον διαγωνισμό το Pop2See, ένα σύστημα συσκευών που διευκολύνει την ένταξη των τυφλών μαθητών στα γενικά σχολεία και πανεπιστήμια. Αναβαθμίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ του εκπαιδευτικού και του τυφλού μαθητή και προσφέρει αυτονομία και ανεξαρτητοποίηση.

«Αναγνωρίσαμε ένα σοβαρό πρόβλημα και αποφασίσαμε να το λύσουμε! Ο διαγωνισμός αυτός ήταν μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αλλάξουμε τις ζωές
των τυφλών μαθητών», σημείωσε η Αλίκη Ράγκου.

Ανεκτίμητη ήταν και η συνεισφορά της Μαρίνας Τριανταφυλλίδη, εκπροσώπου της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδος. Συνόδευσε την ομάδα στη Γερμανία, δοκιμάζοντας τις συσκευές τους και μιλώντας με τους κριτές για την εμπειρία της ως μαθήτρια με απώλεια όρασης.

Στην προσπάθεια συνέβαλαν και οι μέντορες της ομάδας, Ιωάννης Ε. Κοσμαδάκης, co-founder της startup Fisea, Δημήτρης Τσαπλαρής, μέλος της startup Kytion Robotics, καθώς και η Τζίλντα Μαζαράκη, Social Media Manager και η Ambassador της ομάδας, Άννα Μπαλάν, Tik Tok influencer.

Η ομάδα είχε διακριθεί και στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων, που διεξήχθη από το Υπουργείο Παιδείας. Ταξίδεψε στην Ολλανδία για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 33ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό των Νέων Επιστημόνων 2022 (EUCYS 2022) μαζί με δύο ακόμα ελληνικές ομάδες.

Η τεχνολογική πρωτοβουλία της ομάδας, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα, καθώς και της γενικής γραμματείας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα