Παγώνη: Δεν έχει νόημα να αλλάξουμε τον τρόπο καταγραφής των θανάτων δυόμισι χρόνια μετά

Τον προβληματισμό της ως προς τα οφέλη από την αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των θανάτων της πανδημίας εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Όπως είπε η ίδια  ήταν εξαρχής αντίθετη με το πρωτόκολλο του ΠΟΥ που χρησιμοποιούσε η χώρα μας, αλλά το να αλλάξει τώρα θα σημάνει ότι τα προηγούμενα στοιχεία των 2,5 ετών θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Αναφέρθηκε ακόμα στη χαλάρωση των μέτρων και στην εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας.

«Μετά από δύο χρόνια να θυμόμαστε τώρα να αλλάξουμε το πρωτόκολλο δεν έχει νόημα.

Όλοι ξέραμε πώς γινόταν η καταγραφή μέχρι τώρα. Όποιος έμπαινε για οποιαδήποτε αιτία και είχε Covid-19, η τελική ετικέτα (στο πιστοποιητικό θανάτου) ήταν κοροναϊός. Ήταν λάθος από την αρχή», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Διαβάστε επίσης: Κορoναϊός: 100.421 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα και 314 θάνατοι

Η ίδια μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι πλέον δεν έχει νόημα η αλλαγή του τρόπου καταγραφής γιατί αυτή η καταγραφή είχε γίνει. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω», ανέφερε διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση που ισχύσει η νέα αλλαγή θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο αριθμός των θανάτων», όπως έχει καταγραφεί τα δυόμισι χρόνια της πανδημίας του κοροναϊού.

Χαλάρωση του πληθυσμού

Μιλώντας για την χαλάρωση του πληθυσμού και την μη τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας υποστήριξε ότι «η μετάδοση είναι άδικη» γιατί πολλοί νοσούντες ενώ έχουν συμπτώματα κυκλοφορούν κανονικά.

«Δεν είναι δυνατόν να κολλάς γιατί κάποιος δεν τηρεί το πρωτόκολλο. Είναι άδικο για τους υπόλοιπους», ανέφερε σχετικά.

Να ξεκινήσει εκ νέου η καμπάνια για τους εμβολιασμούς

Όπως είπε η κ. Παγώνη «η Όμικρον 5 είναι πάρα πολύ μεταδοτική. Πολλά νησιά έχουν αυξημένο ιικό φορτίο. Από τέλος Αυγούστου η Επιτροπή Εμβολιασμού θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου την καμπάνια των εμβολιασμών γιατί υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση γιατί έφυγε για διακοπές»

Αναφερόμενη στην αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τους άνω των 60 ετών η κ. Παγώνη υποστήριξε ότι πρέπει να την κάνουν γιατί συνήθως έχουν παραπάνω από ένα υποκείμενο νόσημα.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους. Με αυτά τα εμβόλια θα πορευτούμε μέχρι το τέλος Οκτώβρη όταν αναμένουμε τα πιο εξελιγμένα εμβόλια», επισήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα