Παλαιστίνη: Οι χώρες που την έχουν αναγνωρίσει πλησιάζουν όσες το έχουν κάνει και για το Ισραήλ
Με την αναγνώριση της κρατικής υπόστασης της Παλαιστίνης από την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, οι οποίες ανακοίνωσαν πως θα προβούν επισήμως στη συγκεκριμένη ενέργεια στις 28 Μαΐου, μειώνεται ο αριθμός των χωρών που αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ, αλλά όχι παλαιστινιακό κράτος.
Συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση των τριών ευρωπαϊκών χωρών, η διαφορά μειώνεται σε λιγότερες από 20 χώρες, καθώς μόλις επικυρωθεί κι επίσημα η απόφαση θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των κρατών μελών του ΟΗΕ
Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ αναγνωρίζουν 165 κράτη μέλη του ΟΗΕ, με πιο πρόσφατα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο, τα οποία εγκαθίδρυσαν σχέσεις με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο των συμφωνιών Αβραάμ που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ στα τέλη του 2020.
Και οι τρεις χώρες έχουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ δεν υπήρξαν ενδείξεις από την πλευρά τους ότι σχεδιάζουν να υποβαθμίσουν τη σχέση τους με το Ισραήλ και τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν τόσο την ισραηλινή όσο και την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.
Ωστόσο, υπήρξε αντίδραση από το Ισραήλ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, ανακοίνωσε όπως αναφέρει το Newsweek την απόσυρση των πρεσβευτών της χώρας από την Ιρλανδία και τη Νορβηγία «για διαβουλεύσεις» και απείλησε με παρόμοιες «σοβαρές συνέπειες» την Ισπανία αν προχωρήσει στη δική της απόφαση.
Ποιες άλλες χώρες αναγνώρισαν φέτος την ΠαλαιστίνηΗ κίνηση των τριών ευρωπαϊκών χωρών δείχνει την τάση και τη δυναμική που αναπτύσσεται στην Ευρώπη προς μία τέτοια κατεύθυνση από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, καθώς υπάρχουν αναφορές και για άλλα κράτη, όπως το Βέλγιο, η Μάλτα και η Σλοβενία, που δείχνουν ότι μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και πολλά κράτη της Δυτικής Ευρώπης δεν το κάνουν.
Οι χώρες που αναγνώρισαν φέτος την Παλαιστίνη είναι οι Μπαχάμες, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Τζαμάικα και τα Μπαρμπάντος.
Στην τελευταία ψηφοφορία που τέθηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το ψήφισμα που έδινε μία σειρά από δικαιώματα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης στην Παλαιστίνη, συγκέντρωσε την υποστήριξη των 143 κρατών, ενώ εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αντιτάχθηκαν και 25 απείχαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από δώδεκα χώρες που δεν αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, όπως η Αυστραλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία, υποστήριξαν το μέτρο, ενώ άλλες που ήδη αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, όπως η Βουλγαρία, η Σουηδία και η Ουκρανία, επέλεξαν να απέχουν ή, στις περιπτώσεις της Αργεντινής, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Παπούα Νέας Γουινέας, να ψηφίσουν κατά.
Οι ΗΠΑ ήταν το μοναδικό μόνιμο μέλος που ψήφισε κατά της κίνησης αυτής σε προηγούμενη ψηφοφορία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, χρησιμοποιώντας το βέτο τους για να εμποδίσουν τη διαδικασία της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης να προχωρήσει σε διεθνές επίπεδο.
Η πίεση έχει επίσης αυξηθεί κατά του Ισραήλ για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα και τουλάχιστον εννέα έθνη έχουν αποσύρει τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ, έχουν μειώσει τις σχέσεις τους ή έχουν διακόψει τους δεσμούς τους εντελώς.
Αναγνώριση από το 2011 έως το 2023Το Al Jazeera, κάνει μία αναδρομή στο πότε τα κράτη αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης. Όπως αναφέρει, η πρώτη συμφωνία του Όσλο υπογράφηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1993. Η συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ηγετών είχε σαν αποτέλεσμα την κάθε πλευρά να αναγνωρίζει την άλλη για πρώτη φορά.
Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν επίσης να τερματίσουν τη σύγκρουση που διήρκεσε δεκαετίες. Μια δεύτερη συμφωνία υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1995. Οι συμφωνίες του Όσλο υποτίθεται ότι θα έφερναν την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων με τη μορφή ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τις συμφωνίες του Όσλο, μέχρι τις 4 Μαΐου 1999, υποτίθεται ότι θα υπήρχε μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη. Ωστόσο, το 2000 σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα.
Το 2011, παρά την αποτυχία της Παλαιστίνης να ενταχθεί στον ΟΗΕ μετά από εκστρατεία για πλήρη ένταξη, η UNESCO χορήγησε στους Παλαιστίνιους πλήρη ένταξη στον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ, οδηγώντας τις ΗΠΑ στην αποχώρηση από τον οργανισμό. Το 2012, η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε «κράτος παρατηρητή μη μέλος» και το 2015, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως μέλος.
Το 2014, η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που αναγνώρισε την Παλαιστίνη.
Αυτές είναι οι χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη από το 2011 έως το 2023:
2023: Μεξικό 2019: Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 2018: Κολομβία 2015: Αγία Λουκία 2014: Σουηδία 2013: Αϊτή, Βατικανό 2012: Ταϊλάνδη 2011: Γουιάνα, Περού, Σουρινάμ, Ουρουγουάη, Λεσότο, Νότιο Σουδάν, Συρία, Λιβερία, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Μπελίζ, Δομινίκα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Γρενάδα, Ισλανδία Αναγνώριση από το 2000 έως το 2010Οι χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη κατά την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας:
2010: Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία, Ισημερινός 2009:Βενεζουέλα, Δομινικανή Δημοκρατία 2008:Κόστα Ρίκα, Λίβανος, Ακτή Ελεφαντοστού 2006: Μαυροβούνιο 2005: Παραγουάη 2004:Ανατολικό Τιμόρ Αναγνώριση από το 1989 έως το 1999Ακολουθούν τα έθνη που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη κατά την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα:
1998: Μαλάουι
1995: Νότια Αφρική, Κιργιστάν
1994: Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Παπούα Νέα Γουινέα
1992: Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Γεωργία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
1991: Εσβατίνι1
989:Ρουάντα, Αιθιοπία, Ιράν, Μπενίν, Κένυα, Ισημερινή Γουινέα, Βανουάτου, Φιλιππίνες
1988Στις 15 Νοεμβρίου 1988, στα πρώτα χρόνια της πρώτης Ιντιφάντα, ο Γιασέρ Αραφάτ, πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ανακήρυξε την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.
Η Αλγερία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την Παλαιστίνη.Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη το έκαναν ως μέρος του πρώην σοβιετικού μπλοκ.
1988: Λιβύη, Μαλαισία, Μαυριτανία, Μαρόκο, Σομαλία, Τυνησία, Τουρκία, Υεμένη, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Κούβα, Ιορδανία, Μαδαγασκάρη, Μάλτα, Νικαράγουα, Πακιστάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σερβία, Ζάμπια, Αλβανία, Μπρουνέι, Τζιμπουτί, Μαυρίκιος, Σουδάν, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Αίγυπτος, Γκάμπια, Ινδία, Νιγηρία, Σεϋχέλλες, Σρι Λάνκα, Ναμίμπια, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Βιετνάμ, Κίνα, Μπουρκίνα Φάσο, Κομόρες, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Καμπότζη, Μάλι, Μογγολία, Σενεγάλη, Ουγγαρία, Πράσινο Ακρωτήριο, Βόρεια Κορέα, Νίγηρας, Ρουμανία, Τανζανία, Βουλγαρία, Μαλδίβες, Γκάνα, Τόγκο, Ζιμπάμπουε, Τσαντ, Λάος, Σιέρα Λεόνε, Ουγκάντα, Δημοκρατία του Κονγκό, Αγκόλα, Μοζαμβίκη, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Γκαμπόν, Ομάν, Πολωνία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μποτσουάνα, Νεπάλ, Μπουρούντι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μπουτάν, Δυτική Σαχάρα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανατροπή στην αγορά εργασίας – Ποια πτυχία χάνουν την αίγλη τους
- Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι
- Νεαρός ηθοποιός καταγγέλλει την χήρα του Κώστα Βουτσά, Αλίκη Κατσαβού: “Δεν μου πλήρωσε ούτε τα μεταφορικά”
- Το τρένο - τέρας που ήθελε να κατασκευάσει ο Χίτλερ και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Βίντεο
- Φοιτητικές εκλογές 2024: Νικητές και Πανσπουδαστική και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ - Τα πρώτα αποτελέσματα
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 68χρονη που παρασύρθηκε από δίκυκλο
- Κιλκίς: Στο φως βίντεο μετά τον πυροβολισμό - 2 ανήλικοι λένε πως ο κατηγορούμενος ασέλγησε εις βάρος τους
- Ο Ισραηλινός πρέσβης σχολίασε τη δήλωση Κασσελάκη για τη Χαμάς
- Σ. Κασσελάκης: 100% τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς
- Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη - Την παρέσυρε μηχανή (ΦΩΤΟ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Παλαιστίνη: Οι χώρες που την έχουν αναγνωρίσει πλησιάζουν όσες το έχουν κάνει και για το Ισραήλ
- Ένταση έξω από το ξενοδοχείο του Παναθηναϊκού με οπαδούς της Φενερμπαχτσέ: Έβρισαν τον Αταμάν (vid)
- Σκληρός ανταγωνισμός για τα υποβρύχια
- Εκλογές Βρετανία: Είναι Τζον Μέιτζορ ο Σούνακ; Παίζει τα ρέστα του ελπίζοντας στη μεγάλη ανατροπή
- Ηλεία: Τραγωδία στη Βάρδα – Νεκρή ηλικιωμένη που την καταπλάκωσε καγκελόπορτα
- Κρήτη: Μπετονιέρα σφήνωσε κάτω γέφυρα – Δείτε φωτογραφίες
- Νετανιάχου: Η γερμανική κυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τον συλλάβει αν εκδοθεί ένταλμα από το ΔΠΔ
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Παλαιστίνη: Οι χώρες που την έχουν αναγνωρίσει πλησιάζουν όσες το έχουν κάνει και για το Ισραήλ
- Ένταση έξω από το ξενοδοχείο του Παναθηναϊκού με οπαδούς της Φενερμπαχτσέ: Έβρισαν τον Αταμάν (vid)
- Κρήτη: Μπετονιέρα σφήνωσε κάτω γέφυρα – Δείτε φωτογραφίες
- Νετανιάχου: Η γερμανική κυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τον συλλάβει αν εκδοθεί ένταλμα από το ΔΠΔ
- Ηλεία: Τραγωδία στη Βάρδα – Νεκρή ηλικιωμένη που την καταπλάκωσε καγκελόπορτα
- Εκλογές Βρετανία: Είναι Τζον Μέιτζορ ο Σούνακ; Παίζει τα ρέστα του ελπίζοντας στη μεγάλη ανατροπή
- Σκληρός ανταγωνισμός για τα υποβρύχια
- Χανιά: Άγρια συμπλοκή με μαχαιρώματα σε ξενοδοχείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει 48χρονος Σουηδός
- Πάτρα: Τι έδειξαν οι εξετάσεις της 57χρονης που πέθανε μετά από λιποαναρρόφηση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παναθηναϊκός AKTOR: Επεισοδιακή άφιξη στο ξενοδοχείο στο Βερολίνο -Έξαλλος ο Αταμάν, τον έβριζαν οπαδοί της Φενέρ
- Σωματείο Παιδική Χαρά: Έκκληση για βοήθεια στον μικρό Άγγελο που έχει διαγνωστεί με οστεοσάρκωμα
- Ο Π. Λυμπέρης πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας
- Η γελοιογραφία της ημέρας από τον Γιάννη Δερμεντζόγλου – Πέμπτη 23 Μαΐου
- Ποιος ιός θα φέρει τη νέα επιδημία και πότε - Eλληνικό εργαλείο προβλέπει τον κίνδυνο
- Final Four 2024: «Θερμό» επεισόδιο ανάμεσα σε Αταμάν και οπαδούς της Φενέρμπαχτσε (Video)
- ΗΠΑ: Το Ισραήλ να μην παρακρατεί πόρους από τους Παλαιστίνιους εν είδει αντιποίνων
- Τουρκία: Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τον Καζαντζάκη, παρουσία Βαρθολομαίου
- Ένταση με Τούρκους στο Βερολίνο – Αποδοκίμασαν τον Παναθηναϊκό, κινήθηκαν απειλητικά στον Αταμάν
- Συντάξεις: Έρχονται διπλές αυξήσεις