Πανδημία: Πότε τοποθετούν οι ειδικοί το τέλος της

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προέβλεψε ότι η αποκλιμάκωση της πανδημίας αργεί, καθώς υπάρχει νέα διασπορά κρουσμάτων και επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμού.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί εξαιτίας της μείωσης του ρυθμού εμβολιασμού για την τρίτη δόση, ενώ εκτίμησε πως θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα, προέβλεψε ότι γύρω στις 22 Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα φτάσουν

τα 31.000.

Ωστόσο, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο καλό σενάριο της εξέλιξης της πανδημίας, επισημαίνοντας πως σε διασωληνωμένους και νεκρούς δεν θα έχουμε νέο ρεκόρ.

Πάνω από 30.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο

«Δυστυχώς απομακρυνόμαστε από το τέλος της. Από χθες είμαστε σε αύξηση της διασποράς, υπάρχει σαφής επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι «η αύξηση θα συνεχιστεί μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου».

«Θα βλέπουμε περισσότερα κρούσματα μέχρι και 31.000 γύρω στις 22 του μήνα» είπε χαρακτηριστικά.

Για το τέλος της πανδημίας, ο καθηγητής του ΑΠΘ δήλωσε:

«Μετατίθεται για ακόμα και τρεις εβδομάδες γιατί έχει αλλάξει ο ρυθμός εμβολιασμού. Το τέλος της Ομικρον μπορεί να έρθει ουσιαστικά μέσα στον Απρίλιο με μια σημαντική καθυστέρηση, στην τρίτη εβδομάδα του Απριλίου και μετά».

Χθες, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν αποκλείει «να οδηγηθούμε κάποια στιγμή σε μια καλύτερη κατάσταση με τελικό ίσως εξαγόμενο μια ενδημία του ιού, η οποία όμως είναι ακόμα μακριά. Προς το τέλος της άνοιξης ίσως θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια κατάσταση καλύτερη».

«Θα περιμένουμε μια-δυο εβδομάδες να το δούμε. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, φαίνεται όμως να μην αλλάζει η κλινική της εικόνα και αυτό είναι σημαντικό» επισήμανε ο καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα