Πανελλαδικές 2020 : Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις
Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στις νομικές και ιατρικές σχολές, ενώ δεν αναμένονται ιδιαίτερες διακυμάνσεις στις βάσεις των θετικών και των οικονομικών σχολών και της πληροφορικής.
Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χθες, Παρασκευή 10 Ιουλίου, είναι δυνατή μία πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις.
Σύμφωνα με την ανάλυση των εκπαιδευτικών, Γιώργου Χατζητέγα και Γιάννη Ζαμπέλη, που παρείχαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις δείχνουν ότι πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις στις σχολές του 1ου και του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, στις σχολές δηλαδή των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών και στις σχολές των Επιστημών Υγείας και Ζωής. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, στο 2ο και το 4ο πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα) δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρυσι.
Αναλυτικότερα, το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, που έχει μία νέα δομή πλέον, φάνηκε να δυσκόλεψε τους υποψήφιους, κάτι που αντικατοπτρίζεται σε μία εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού των βαθμολογιών κάτω από τη βάση. Πέρυσι, το ποσοστό των υποψηφίων που είχαν γράψει κάτω από 10 ανήλθε στο 16%, ενώ φέτος στο 27%. Επίσης, το ποσοστό βαθμολογιών άνω του 16 μειώθηκε, καθώς φέτος είναι στο 6%, από 21% που ήταν πέρυσι.
«Μιλάμε ξεκάθαρα για χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι», επεσήμανε ο κ. Χατζητέγας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ελλείψει συντελεστών βαρύτητας στα μαθήματα Προσανατολισμού, το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στον τελικό υπολογισμό των μορίων.
Πτώση στις νομικές σχολές«Είναι ασφαλές να πούμε ότι θα υπάρξει πτώση των βάσεων στις νομικές σχολές», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζητέγας, «δεδομένου ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων του πεδίου ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι».
Ειδικότερα, στα Αρχαία το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση ήταν αισθητά μεγαλύτερο από εκείνο της περυσινής χρονιάς: 31% των υποψηφίων είχαν γράψει κάτω από 10 πέρυσι, ενώ φέτος το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 47%.
Καθοριστικής σημασίας η Βιολογία για τις ιατρικές σχολέςΣύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, το μάθημα της Βιολογίας θα αποδειχθεί καθοριστικό για όσους θελήσουν να εισαχθούν στις ιατρικές σχολές και τις σχολές του 3ου πεδίου.
Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, στο μάθημα της Βιολογίας παρατηρείται μείωση στον αριθμό των υποψηφίων που πήραν βαθμό πάνω από 16: Από 28,14% το ποσοστό των υποψηφίων που βαθμολογήθηκαν από 16 και πάνω διαμορφώθηκε στο 15,21%.
«Πρόκειται για μία εντυπωσιακή διακύμανση στις βαθμολογίες της Βιολογίας, καθώς φαίνεται να άδειασαν οι κλάσεις των αρίστων, με βαθμολογίες 18-20», σχολίασε ο κ. Χατζητέγας.
«Παρατηρείται υποχώρηση του πλήθους των αρίστων και αυτό θα σημάνει την πτώση των βάσεων στις Ιατρικές σχολές. Η έκταση της πτώσης αυτής δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα, ωστόσο», τόνισε.
Επιπλέον, τα απαιτητικά θέματα σε Φυσική και Χημεία, όπως σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζητέγας, προκάλεσαν το φαινόμενο «πόλωσης των βαθμολογιών στα άκρα», καθώς αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση, αλλά αυξήθηκε και ο αριθμός όσων έγραψαν πάνω από 17. Ενδεικτικά, στη Χημεία το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση διαμορφώθηκε στο 48% φέτος, σε αντίθεση με το 42% πέρυσι.
Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις οι βάσεις στο 2ο και 4ο πεδίοΟι βάσεις στις σχολές των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (2ο Επιστημονικό Πεδίο) και των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (4ο Επιστημονικό Πεδίο), σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα δεν θα έχουν σημαντικές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι.
«Από τη μία, δεν έχει αλλάξει κάτι ριζικά στα μαθήματα που εξετάζονται, οι βαθμολογίες κινήθηκαν λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ οι θέσεις των σχολών των πεδίων αυτών είναι οριακά ίσες με τον αριθμό των υποψηφίων», ανέφερε. «Έτσι, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σημαντική διακύμανση προς τα πάνω ή κάτω», πρόσθεσε.
Εν αναμονή της κλιμάκωσης των μορίωνΛαμβάνοντας υπ’ όψιν τα στατιστικά των βαθμολογιών των υποψηφίων, ασφαλέστερες προβλέψεις για τις διακυμάνσεις των βάσεων θα μπορούν να γίνουν σε δεύτερο χρόνο, μετά την ανακοίνωση της κλιμάκωσης των μορίων των υποψηφίων. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να δημοσιευθούν από το υπουργείο Παιδείας μέσα στις επόμενες ημέρες.
Μέχρι τις 17 Ιουλίου η οριστικοποίηση του ΜηχανογραφικούΓνωρίζοντας τις βαθμολογίες τους, οι υποψήφιοι πλέον μπορούν και πρέπει να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους στο Μηχανογραφικό Δελτίο τους.
Ωστόσο, ακριβώς επειδή το φετινό σύστημα είναι πιο σύνθετο και διαφορετικό από το περυσινό, οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό, χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τις περυσινές βάσεις. «Θα υπάρξουν νέα δεδομένα, που σίγουρα θα δημιουργήσουν νέες ισορροπίες στις σχολές και ευκαιρίες για τους υποψήφιους», σχολίασε σχετικά ο κ. Χατζητέγας. «Γι’ αυτό καλύτερα οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο με φθίνουσα σειρά επιθυμίας και όχι με βάση τις περυσινές βάσεις», κατέληξε.
Από σήμερα, Σάββατο 11 Ιουλίου, μέχρι και την Παρασκευή 17 Ιουλίου, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό τους, επιλέγοντας «Οριστικοποίηση», στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://exams.it.minedu.gov.gr.
Όπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο, μετά την παρέλευση της προθεσμίας, κανείς υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μηχανογραφικό του. Έτσι, προτείνεται στους υποψήφιους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό –το οποίο που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου– ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραμματισμένη τους εφημερία) θα λειτουργήσουν μία επιπλέον ημέρα, η οποία δε έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από το υπουργείο, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκ: Σε «θρύλο» του ελληνικού μπάσκετ ανήκει η σορός του άνδρα που εντοπίστηκε στα Βοτσαλάκια
- Σε «θρύλο» του ελληνικού μπάσκετ ανήκει η σορός του άνδρα που εντοπίστηκε στα Βοτσαλάκια
- Άγιε Παΐσιε, η Αγια Σοφιά μας...
- Συναγερμός στην Εύβοια: Επτά δείγματα θετικά από Σέρβους τουρίστες στο Πευκί
- Κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ
- Κορωνοϊός: Φόβοι για κύμα ασθενών με βλάβες στον εγκέφαλο
- Τι συμβαίνει στο Τρίγωνο των Βερμούδων
- Τέσσερα μυστηριώδη ολοστρόγγυλα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν στα βάθη του διαστήματος
- Μεγάλη Βρετανία για Αγιά Σοφιά: Είναι ένα κυριαρχικό θέμα που αφορά την Τουρκία
- Αναδρομικά συντάξεων: Πότε θα καταβληθούν στους δικαιούχους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Πανελλαδικές 2020 : Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις
- Σακελλαροπούλου για Αγιά Σοφιά: Σοβαρό το πλήγμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας
- Χιλή – Κοροναϊός: Στο έλεος της τύχης τους αφέθηκαν οι αυτόχθονες πληθυσμοί
- Πλωτό θερινό σινεμά στις όχθες του Σηκουάνα
- Κύρια σύνταξη: Πότε θα καταβληθούν αναδρομικά 12 μηνών
- Στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»: Σχέδιο ελέγχου της χώρας
- Αδήλωτα τετραγωνικά: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις για να κάνετε σωστά τη δήλωση
- «Βόμβα» Ερντογάν στην Αγία Σοφία – Τι επιφέρει η επίμαχη απόφαση
- Εύβοια : Θετικά στον κοροναϊό 7 δείγματα από Σέρβους τουρίστες στο Πευκί
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πανελλαδικές 2020 : Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις
- Εύβοια : Θετικά στον κοροναϊό 7 δείγματα από Σέρβους τουρίστες στο Πευκί
- «Βόμβα» Ερντογάν στην Αγία Σοφία – Τι επιφέρει η επίμαχη απόφαση
- Κύρια σύνταξη: Πότε θα καταβληθούν αναδρομικά 12 μηνών
- Αδήλωτα τετραγωνικά: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις για να κάνετε σωστά τη δήλωση
- Στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»: Σχέδιο ελέγχου της χώρας
- Πλωτό θερινό σινεμά στις όχθες του Σηκουάνα
- Χιλή – Κοροναϊός: Στο έλεος της τύχης τους αφέθηκαν οι αυτόχθονες πληθυσμοί
- Σακελλαροπούλου για Αγιά Σοφιά: Σοβαρό το πλήγμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας
- Αγία Σοφία: Έτσι ακούγονταν 1.500 χρόνια πριν οι ψαλμωδίες στον ναό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η λοίμωξη με κορωνοϊό δεν εξασφαλίζει την ανοσία: Μηδενικά αντισώματα σε κάποιες περιπτώσεις
- Πέτσας για Αγία Σοφία: Ιστορικό λάθος του Ερντογάν - Θα προχωρήσουμε σε κυρώσεις
- Champions League: Εύνοια της τύχης ή κατάρα για την Παρί Σεν Ζερμέν;
- Σε «θρύλο» του ελληνικού μπάσκετ ανήκει η σορός του άνδρα που εντοπίστηκε στα Βοτσαλάκια
- Κορωνοϊός: Μόλις δύο νέα κρούσματα στην Κίνα
- Ρεάλ-Μπαρτσελόνα: Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος
- Κύπριοι πρόσφυγες στη Βρετανία ζητούν επανεξέταση σχέσης Λονδίνου-Άγκυρας
- Ταμείο Ανάκαμψης: Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση και η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ
- Πέτσας στον ΣΚΑΪ για Αγία Σοφία: Ιστορικό λάθος του Ερντογάν-Θα προχωρήσουμε σε κυρώσεις
- Μαγνησία: Ο τόπος που επιλέγουν οι διάσημοι απ'όλο τον κόσμο για το εξοχικό τους