Πανελλαδικές: Επιχείρηση «Κανένας εκτός ΑΕΙ»

Σχέδιο «μπαίνουν όλοι στα Πανεπιστήμια» συνδέεται με τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει αριθμό εισακτέων όσο το δυνατόν πιο κοντά στον αριθμό των υποψήφιων τελειόφοιτων του Λυκείου, που αναμένεται και φέτος γύρω στις 85.000 άτομα.

Το υπουργείο Παιδείας

που ήδη πέρυσι ανακοίνωσε αριθμό εισακτέων κατά 4.000 μεγαλύτερο από το 2017, φέτος αυξάνει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των πρωτοετών φοιτητών των ΑΕΙ, προσφέροντας περίπου 2.000 ακόμη θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας. Ο αριθμός των εισακτέων που ανακοινώνεται από το υπουργείο Παιδείας μέχρι την Τετάρτη, είναι πιθανόν να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 76.000 άτομα, πλησιάζοντας δηλαδή κατά πολύ τον αριθμό των φετινών τελειόφοιτων του Λυκείου, που είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία των εξεταζόμενων για τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας.

Η πολιτική αυτή βέβαια είναι προφανώς επιζήμια για τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, ειδικά τα κεντρικά από αυτά, που δέχονται κάθε χρόνο πολύ μεγαλύτερο αριθμό νέων φοιτητών από εκείνον που έχουν ζητήσει, ενώ στη συνέχεια ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται από τις μετεγγραφές εκείνων που έρχονται στα τμήματά τους από την επαρχία. Φαίνεται δε ότι και φέτος (και στην ίδια λογική) οι διατάξεις περί μετεγγραφών φοιτητών θα είναι «χαλαρές» και θα αφορούν πολλές κατηγορίες νέων, κάτι που αναμένεται και να δημιουργήσει «αλαλούμ» στα κεντρικά και περιζήτητα πανεπιστήμια, τα οποία και αναζητούν ακόμη τη νέα φυσιογνωμία τους μετά τις «πανεπιστημιοποιήσεις» όλων των ΤΕΙ.

-Πότε αναμένεται να ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων;

-Ποιες κατηγορίες φοιτητών θα αφορούν οι διατάξεις περί μετεγγραφών;

-Ποιο είναι το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Δευτέρας

Επιχείρηση «Κανένας εκτός ΑΕΙ»

Keywords
Τυχαία Θέματα