«Πάνω από 20 Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία»

Περισσότεροι από 20 Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του περασμένου χρόνου, γράφει η εφημερίδα της Ιαπωνίας Nikkei, επικαλούμενη πληροφορίες της ιαπωνικής κατασκοπείας, που συγκεντρώθηκαν σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

«Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Ιούνιο ότι πάνω από 10 στρατηγοί είχαν σκοτωθεί. Η Ιαπωνία εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός

υπερβαίνει τους 20, με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», γράφει η Nikkei.

Ο συχνός θάνατος υψηλόβαθμων αξιωματικών είναι κάτι το ασύνηθες για τη Δύση και ενδέχεται να αναδεικνύει τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού, αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο δεν αναφέρεται κατάλογος απωλειών, ούτε κατονομάζονται όσοι σκοτώθηκαν.

Ο ρωσικός ιστότοπος Mediazona είχε γράψει για τον θάνατο τεσσάρων Ρώσων στρατηγών στην Ουκρανία. Ένας εξ αυτών, ο 63χρονος πτέραρχος Κοναμάτ Μποτάσεφ, τη στιγμή που σκοτώθηκε ήταν απόστρατος και πιθανότατα υπηρετούσε στην αεροπορία της ρωσικής στρατιωτικής οργάνωσης Wagner.

Προηγουμένως, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες σημείωναν ότι το σχετικά υψηλό ποσοστό θανάτων των ανώτερων αξιωματικών του ρωσικού στρατού οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να διαχειρίζονται χειροκίνητα τις πολεμικές επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης. Αυτό, αφενός, μπορεί να αποδοθεί στην κακή οργάνωση της διοίκησης και αφετέρου, στη δομή του ρωσικού στρατού με σχετικά υψηλό αριθμό ανώτερων αξιωματικών.

Η Nikkei επισημαίνει ότι ο θάνατος των στρατηγών μπορεί να οφείλεται  στην υπεροχή της Ουκρανίας στην κατασκοπεία των ραδιοηλεκτρονικών επικοινωνιών και στη δημιουργία δικτύου πληροφοριοδοτών στα εδάφη της Ουκρανίας που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ).

Αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η αποτυχία του ρωσικού στρατού, που αποδεικνύεται από τους θανάτους των στρατηγών, θα μπορούσε να ανησυχήσει την Κίνα και το Πεκίνο θα μπορούσε να αρχίσει να παρέχει κρυφή στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Svoboda.org, https://asia.nikkei.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα