Παπανδρέου: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

Στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα «χάθηκε πολύτιμος χρόνος, επιβλήθηκαν τιμωρητικά μέτρα, ακούστηκαν στερεότυποι, λανθασμένοι χαρακτηρισμοί εις βάρος των Ελλήνων και της εργατικότητάς τους», τονίζει o πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει συνεργασία για τον

κατευνασμό των αγορών, προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και δυνατές οικονομίες», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, ο κ. Παπανδρέου επικαλέστηκε τη σημασία καταπολέμησης της ανισότητας σε όλα τα επίπεδα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της θητείας του, υπογράμμισε τη σημασία της καταπολέμησης της διαφθοράς στον τομέα της υγείας και της φορολόγησης, επισημαίνοντας ότι πάντοτε υπάρχουν τεχνικές λύσεις, ωστόσο απουσιάζει η πολιτική βούληση για την αντιμετώπισή τους. Οι πολίτες είναι πλέον πιο συνειδητοποιημένοι, εντούτοις η γνώση τους αυτή μετουσιώνεται σε οργή και στρέφεται σε λάθος κατευθύνσεις όπως στον απομονωτισμό και τον εθνικισμό, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ.Παπανδρέου, «η λύση σε παγκόσμιο επίπεδο θα ήταν να υπάρξει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με πιο δίκαιο καταμερισμό του πλούτου και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Αναφερόμενος στους ηγέτες που βρίσκονται στο προσκήνιο της παγκόσμιας πολιτικής, διέκρινε ότι υπάρχει έλλειμμα καθώς προτιμούν τον απομονωτισμό και τη χρήση ρητορικής στερεοτύπων αντί να αντιμετωπίζουν από κοινού ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η εκπαίδευση, η κοινωνική δικαιοσύνη και η υγεία. Ερωτηθείς για τις πολιτικές αναταράξεις στις ευρωπαϊκές χώρες, ο Γ. Παπανδρέου εστίασε στον κίνδυνο της ενίσχυσης της ακροδεξιάς, ενώ επικαλούμενος την κατάσταση στα ελληνικά νησιά λόγω του προσφυγικού, υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο είναι να υπάρχει συνεργασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως το προσφυγικό, η κλιματική αλλαγή αλλά ακόμη και το Brexit. Αναφορικά με το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να έχει περιέλθει η Μ. Βρετανία, ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, με την προϋπόθεση να διεξαχθεί σωστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα