Πάπας: Η Ουκρανία πρέπει να έχει το θάρρος να σηκώσει λευκή σημαία

Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε κάποια σχόλια σε συνέντευξη  τον περασμένο μήνα στον ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RSI, πολύ πριν από την τελευταία προσφορά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ποντίφικας δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι ισχυρότερος εκείνος που αναγνωρίζει την κατάσταση, σκέφτεται τον λαό, έχει το θάρρος να σηκώσει λευκή

σημαία, να διαπραγματευτεί. Σήμερα μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση, με τις ισχυρότερες διεθνείς δυνάμεις. Η λέξη διαπραγμάτευση είναι λέξη θάρρους».

Όταν ρωτήθηκε για όσους προτείνουν κάτι τέτοιο για την Ουκρανία, δηλαδή «να υψωθεί λευκή σημαία», ο Φραγκίσκος πρόσθεσε: «Όταν βλέπεις (….) ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευθείς». Μπορεί να νιώθεις ντροπή… «αλλά με πόσους άλλους νεκρούς θα λήξει όλο αυτό;». Πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση εγκαίρως, αναζητώντας μια χώρα που να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μεσολαβήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Τουρκία έχει αυτοπροταθεί, όπως και άλλες χώρες. Μην ντρέπεστε να διαπραγματευθείτε, πριν η κατάσταση χειροτερέψει ακόμη περισσότερο».

Χθες ο Πάπας ξεκίνησε τις «24 ώρες για τον Κύριο», μια πρωτοβουλία για προσευχή και σκέψη.

Ο Πάπας «διαβάζει» δύο ανυποχώρητες πλευρές που θα οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερα θύματα

Ο Ερντογάν έκανε τη νέα πρόταση μετά από συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ενώ επιθυμεί την ειρήνη δεν θα παραχωρήσει κανένα έδαφος.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού ηγέτη προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλη την Ουκρανία και την αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της. Η Ουκρανία δεν προτίθεται να κάνει καμία υποχώρηση.

Το Κρεμλίνο έχει αποκλείσει τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους όρους που θέτει το Κίεβο, ενώ αφόπλισε και την Γερμανία πρόσφατα με την διαρροή υποκλοπής για τους πύραυλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Στη συνέντευξη ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε για τη θέση του σε μια συζήτηση μεταξύ εκείνων που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραιτηθεί καθώς δεν μπόρεσε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και εκείνων που λένε ότι κάτι τέτοιο θα νομιμοποιούσε τις ενέργειες του ισχυρότερου μέρους. Ο δημοσιογράφος χρησιμοποίησε στην ερώτηση τον όρο «λευκή σημαία».

«Είναι μια ερμηνεία, αυτό είναι αλήθεια», είπε ο Φραγκίσκος, σύμφωνα με ένα προκαταρκτικό κείμενο της συνέντευξης και ένα μερικό βίντεο που τέθηκε στη διάθεση του Reuters το Σάββατο. Πρόκειται να μεταδοθεί στις 20 Μαρτίου στο πλαίσιο ενός νέου πολιτιστικού προγράμματος. «Αλλά νομίζω ότι ο ισχυρότερος είναι αυτός που βλέπει την κατάσταση, σκέφτεται τους ανθρώπους και έχει το θάρρος της λευκής σημαίας και διαπραγματεύεται», είπε ο Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν με τη βοήθεια των διεθνών δυνάμεων.

Ο Πάπας Φραγκίσμος μιλώντας για λευκή σημαία, εννοούσε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις ώστε να σταματήσει ο πόλεμος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Η λέξη διαπραγμάτευση είναι μια θαρραλέα λέξη

«Όταν βλέπεις ότι έχεις ηττηθεί, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευτείς», είπε ο Φραγκίσκος.Πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Φραγκίσκος χρησιμοποίησε όρους όπως «λευκή σημαία» ή «ηττημένος» συζητώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και έχει μιλήσει στο παρελθόν για την ανάγκη διαπραγματεύσεων. «Ο Πάπας Φραγκίσμος μιλώντας για λευκή σημαία, εννοούσε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις ώστε να σταματήσει ο πόλεμος», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι δήλωσε ότι ο Πάπας είχε πάρει τον όρο «λευκή σημαία» που ειπώθηκε από τον δημοσιογράφο και τον χρησιμοποίησε «για να υποδηλώσει τη διακοπή των εχθροπραξιών (και) μια εκεχειρία που επιτυγχάνεται με το θάρρος των διαπραγματεύσεων». Πέρυσι ο 87χρονος Πάπας έστειλε έναν απεσταλμένο για την ειρήνη, τον Ιταλό καρδινάλιο Matteo Zuppi, στο Κίεβο, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον για να βολιδοσκοπήσει τους ηγέτες των χωρών αυτών.

«Μπορεί κανείς να αισθάνεται ντροπή», είπε ο Φραγκίσκος για τις διαπραγματεύσεις, «αλλά με πόσους νεκρούς θα καταλήξει (ο πόλεμος); (Θα πρέπει) να διαπραγματευτεί κανείς εγκαίρως, να βρει μια χώρα που μπορεί να είναι μεσολαβητής» είπε ανάμεσα στα άλλα ο Πάπας. «Μην ντρέπεστε να διαπραγματευτείτε, πριν τα πράγματα χειροτερέψουν», είπε ο Φραγκίσκος, ο οποίος έχει απευθύνει εκατοντάδες εκκλήσεις για την «μαρτυρική Ουκρανία», όπως την αποκαλεί. Ερωτηθείς αν είναι πρόθυμος να μεσολαβήσει, ο Φραγκίσκος είπε: «Είμαι εδώ». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, μιλώντας για τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο Φραγκίσκος είπε: «Η διαπραγμάτευση δεν είναι ποτέ παράδοση».

Keywords
Τυχαία Θέματα