Παραδοχή Μητσοτάκη: Δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το δάσος της Δαδιάς

Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προστατεύσει το δάσος της Δαδιάς από την πρόσφατη καταστροφική φωτιά στον Έβρο και τη Ροδόπη προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε σήμερα στο εμβληματικό δάσος, μεγάλο μέρος του οποίου κάηκε, ενώ η ενημέρωσή του έγινε με βάση τις αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Ο πρωθυπουργός μετά από τη σύσκεψη με φορείς όπου συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, τα βήματα αποκατάστασης του δάσους, είπε: «προφανώς πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και θα

αλλάξουν στον τρόπο με τον οποίον οργανώνουμε την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές. Δεν θέλω να μηδενίσω αυτά τα οποία έγιναν, διότι έγιναν πράγματα και μετά τη φωτιά την περσινή.

Αλλά πριν τη φωτιά την περσινή, η Δαδιά είχε εντοπιστεί ως ένα δάσος εθνικής, ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει.

Γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι με τους εαυτούς μας, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι».

Μπορεί στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης να αναφέρθηκε σε «ορισμένες χαραμάδες αισιοδοξίας», ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παραδέχεται την αποτυχία σχετικά με τη μη προστασία του ιστορικού δάσους της Δαδιάς.

Το 58% του δάσους της Δαδιάς έχει καταστραφεί

Η αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) διεξήγαγε έλεγχο στην περιοχή και στη συνέχεια αποτύπωσε σε χάρτη την έκταση και τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς.

Αξιοποίησε, μάλιστα, εξειδικευμένο εργαλείο για τη λήψη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, πραγματοποιώντας, παράλληλα, επιτόπια επαλήθευση (TSI Post Fire Biodiversity Hub).

Σχεδόν το 58% του δάσους της Δαδιάς έχει καταστραφεί.

Αποκαρδιωτικός χάρτης

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ελέγχου:Συνολική έκταση Εθνικού Πάρκου: 424.248 στρέμματαΚαμένη έκταση: 245.299 στρέμματα (57,74%)Άκαυτη έκταση: 178.949 στρέμματα (42,26%)Σφοδρότητα πυρκαγιάς σε όλο το ΠάρκοΥψηλή σφοδρότητα: 23,30%Χαμηλή/μέση σφοδρότητα 34,44%Άκαυτη έκταση: 42,26%Έκταση που καταλαμβάνουν οι δύο πυρήνες (Ζώνες Α)

Άκαυτη έκταση: 42.709 στρέμματα (55,46%)
Καμένη έκταση: 34.294 στρέμματα (44,54%)

Σφοδρότητα πυρκαγιάς στους δύο πυρήνεςΥψηλή σφοδρότητα: 14,44%Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 30,10%Άκαυτη έκταση: 55,46%

Σημειώνεται πως η υψηλή σφοδρότητα σημαίνει, επί της ουσίας, πως κάηκε όλη σχεδόν η βλάστηση και όλα τα δέντρα. Αντιστοίχως, η χαμηλή/μέση σφοδρότητα σημαίνει πως κάηκε μόνον ο υπόροφος (δηλαδή χαμηλοί θάμνοι και πόες) και τα χαμηλά σημεία των δέντρων ως τα 3 μέτρα ύψος, αλλά με υψηλό ποσοστό άκαυτων φύλλων και βελονών.

Κινητοποίηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από σωματεία και φορείς.

Πηγή φωτογραφίας: Zorz Pantazidis / Facebook

«Δεν πάει άλλο»

Στο κάλεσμά τους για τη διαδήλωση αναφερόταν ότι: «Δεν πάει άλλο! Οι συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο θα συνεχίζονται για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων και προστασίας της ζωής μας:

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες για τις βασικές ανάγκες επιβίωσης χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεσηΑποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, αποθήκες, στάβλους, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για όλο τον εξοπλισμόΝα δοθούν τώρα ζωοτροφές σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό χρειαστεί, για να μπορέσουν να σιτίσουν τα ζώα τουςΝα ξεκινήσουν όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν γίνει στο δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσηςΠάγωμα και αναστολή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΑ, τράπεζες. Απαγόρευση κατασχέσεων, πλειστηριασμών.Επιδότηση ενοικίου για όσους το έχουν ανάγκη και για όσο διαρκέσει η αποκατάσταση των κατοικιών.Ειδικό επίδομα θέρμανσης για τους κατοίκους των πυρόπληκτων οικισμών που θερμαίνονται με ξυλεία.Να στελεχωθούν τα Δασαρχεία με επιστημονικό προσωπικό για τα αντιπλημμυρικά έργα, την αναδάσωση, την προστασία του δάσους καθώς και με εργάτες από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας. Προσλήψεις στην Πυροσβεστική, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επαρκή και σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης.Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα».
Keywords
Τυχαία Θέματα