Παράνομο έκρινε το Εφετείο το σχέδιο του Λονδίνου για απέλαση μεταναστών

Το σχέδιο της κυβέρνησης της Βρετανίας να απελαύνει τους παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στη χώρα στη Ρουάντα είναι παράνομο, έκρινε το εφετείο του Λονδίνου σήμερα. Οι τρεις δικαστές του εφετείου έκριναν κατά πλειοψηφία ότι η Ρουάντα δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα, καταφέροντας πλήγμα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ η οποία έχει αναγάγει την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης σε προτεραιότητά της.

Βάσει συμφωνίας που υπέγραψε πέρυσι με το Κιγκάλι η βρετανική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, δεκάδες

χιλιάδες αιτούντες άσυλο που φτάνουν παράνομα στη Βρετανία θα στέλνονται στη Ρουάντα, 6.400 χιλιόμετρα μακριά.

Πόσο θα κοστίσει η απέλαση αιτούντων άσυλο

Η πρώτη τέτοια πτήση δεν κατάφερε να αναχωρήσει τον Ιούνιο έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο ζήτησε να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου μέχρι να αποφανθεί για τη νομιμότητά του η βρετανική δικαιοσύνη.

Τον Δεκέμβριο το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι το μέτρο είναι νόμιμο, αλλά αιτούντες άσυλο από διάφορες χώρες όπως και η οργάνωση Charity Aid, που προσφέρει νομική υποστήριξη σε μετανάστες, κατέθεσαν έφεση. Ο Σούνακ θεωρεί ότι το μέτρο της απέλασης προς τη Ρουάντα αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του που έχει στόχο να σταματήσει την εισροή παράτυπων μεταναστών στη Βρετανία.

Πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η απέλαση των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα θα κοστίζει σχεδόν 200.000 ευρώ το άτομο. Όμως πρόσθεσε ότι σε διάστημα τεσσάρων ετών μπορεί να εξοικονομήσει 123.290 ευρώ για κάθε αιτούντα άσυλο, κυρίως από το κόστος στέγασης. Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί χαρακτήρισαν την εκτίμηση αυτή του κόστους «εντελώς γελοία» και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δαπανά «αστρονομικά» ποσά για τις απελάσεις, ενώ παράλληλα αποτυγχάνει να βοηθήσει τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος ζωής.

Τι λένε όσοι ασκούν κριτική στο νομοσχέδιο

Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου εκτιμούν ότι στόχος της κυβέρνησης των Συντηρητικών είναι να ενισχύσει τη στήριξη προς το κόμμα προκειμένου να καταφέρει να κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους και όχι να λύσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Παράλληλα τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νόμιμες οδοί προκείμενου οι αιτούντες άσυλο που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις να υποβάλλουν αίτημα για να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα στη Βρετανία, οπότε πολλοί θεωρούν τον διάπλου της Μάγχης με μικρές επικίνδυνες βάρκες τη μόνη τους επιλογή.

Παρά τις δεσμεύσεις των υποστηρικτών του Brexit ότι η Βρετανία «θα ανακτήσει τον έλεγχο» των συνόρων της, περισσότεροι από 45.755 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια το 2022, νέο ετήσιο ρεκόρ. Από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στις βρετανικές ακτές περισσότεροι από 11.000 παράτυποι μετανάστες, ποσοστό αντίστοιχο με το πρώτο μισό του περσινού έτους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα