Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου – Θολό το τοπίο για τη διεξαγωγή της – Πότε θα ληφθούν αποφάσεις

Την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, εν μέσω έξαρσης του κοροναϊού στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υπάρχουν σκέψεις να μην γίνει η παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω.

«Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν τις παρελάσεις, έχουμε μπροστά μας 25 ημέρες, θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα δεδομένα. Υπάρχει πάντα η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο που

γίνεται. Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις» εξήγησε μιλώντας στο Mega ο κ. Γεραπετρίτης.

Σχετικά με τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι «δεν πρόκειται για lockdown στη Θεσσαλονίκη, αλλά για κάποιες απαγορεύσεις, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες, και η απαγόρευση της μουσικής. Έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε μείωση κρουσμάτων όταν εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα. Φέτος, ακριβώς επειδή υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε καθολικούς περιορισμούς. Γίνονται κάποιες παρεμβάσεις γεωγραφικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν και αυτές. Έχει σημασία να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό».

Σχετικά με την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και το ενδεχόμενο να μην γίνουν παρελάσεις, μίλησε την περασμένη Πέμπτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Να θυμίσω πως και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μεγάλες γιορτές που έγιναν σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Προφανώς θέλουμε να ανεβάσουμε περισσότερο τα ποσοστά του εμβολιασμού. Ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν περιοχές που τα ποσοστά πρέπει να αυξηθούν, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα των παρελάσεων αναφέρθηκε σήμερα και ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν.

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για τη διεξαγωγή παρελάσεων

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί είναι κάθετοι στο ενδεχόμενο διεξαγωγής παρελάσεων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να θυσιαστεί η 28η Οκτωβρίου για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Αθανάσιου Σκουτέλη, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στο OPEN ότι: «Στη Βόρεια Ελλάδα δεν είμαστε όπως πέρυσι. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα περσινά λάθη, παρελάσεις, τελετές… Αν γίνει παρέλαση, σημαίνει πως δεν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας».

Υποστήριξε ακόμα πως «στην Ελλάδα όμως δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα», φέρνοντας για παράδειγμα ότι δεν εμβολιάστηκαν αρκετοί. Κατέληξε ότι τα τοπικά lockdowns εξαρτώνται από τους εμβολιασμούς κάθε περιοχής.

Αντίστοιχα, πριν λίγες μέρες ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τόνισε πως δεν τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων.Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλάκης, δήλωσε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Όπως ανέφερε ο γιατρός, κρίνεται επίφοβη η επανάληψη του περσινού χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα και ο κίνδυνος να σημειωθεί, όπως είπε, ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων διότι η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις άφησε και ο Καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αχιλλέας Γκίκας.

«Είμαστε μπροστά σε περίοδο με παρελάσεις. Απέχουμε 3,5 εβδομάδες από τις παρελάσεις, ξέρετε ότι το επιδημιολογικό επίπεδο αυξάνει ραγδαία. Είναι σε κάθε περίπτωση ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων», απάντησε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται το τριήμερο εκδηλώσεων, λόγω και της εορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος  μιλώντας χθες στον ANT1 εκτίμησε πως «με τις παρελάσεις μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα»

Keywords
Τυχαία Θέματα