Παύλος Αποστολίδης : Ο διπλωμάτης «ειδικών αποστολών» που ανέλαβε τις διερευνητικές

Η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία σε μία χρονική συγκυρία όπου η γειτονική χώρα προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο με προκλητικό τρόπο όλα τα ζητήματα που έχει βάλει κατά διαστήματα στο τραπέζι, αποτελεί ορόσημο για τις σχέσεις μεταξύ των Ελλάδας – Τουρκίας και κατά πόσον οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν μία κοινή συνιστώσα σε ακανθώδη ζητήματα και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Στην πρώτη φάση των διερευνητικών επαφών, επικεφαλής των συναντήσεων από ελληνικής πλευράς θα είναι ο πολύπειρος

διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης.

Ένας άνθρωπος «ειδικών αποστολών» καθώς έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και διοικητής στην ΕΥΠ από το 1999 έως το 2004 ενώ έχει χειριστεί κρίσιμες και ευαίσθητες υποθέσεις.

Γνωρίζει καλύτερα απ΄ όλους τις τουρκικές επιδιώξεις, αλλά και να κρατά τον διάλογο στο επιθυμητό πλαίσιο χωρίς να επιτρέπει εκτροπές.

Γεννημένος το 1942 στην Αθήνα, σπούδασε Νομική, μπήκε στο Διπλωματικό Σώμα το 1965 και το 1984 ανέλαβε σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, πρέσβης της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το 1999 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μέχρι το 2004 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Μετά την αποχώρησή του από το διπλωματικό σώμα διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος (2004-2011) του διοικητικού συμβουλίου της ALPHA Bank καθώς και ειδικός σύμβουλος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι την διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Στο παρελθόν, αξιοποίησε στο έπακρο τη «διπλωματία των σεισμών» για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ είχε ρόλο και στην επαφή των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Αλλωστε η εμπειρία του ως διπλωμάτης φέρεται να συνέβαλε τα μέγιστα στη θητεία του ως επικεφαλής της ΕΥΠ.

Από τη στιγμή που ο έλληνας πρωθυπουργός ανέθεσε στον Παύλο Αποστολίδη να ηγηθεί των διερευνητικών επαφών υπήρξαν προσδοκίες ότι θα μπορούσαν οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά, καθώς πρόκειται για έναν διπλωμάτη που απολαμβάνει το σεβασμό της διεθνής διπλωματίας.

Την περίοδο που ήταν διοικητής της ΕΥΠ, είχε αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας με μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών ενώ το πέρασμά του από θέσεις κλειδιά και οι χειρισμοί του σε ευαίσθητα θέματα, τον καθιστούν ως έναν άνθρωπο «ειδικών αποστολών» ενώ έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς ως ο «Λόρδος» της ελληνικής διπλωματίας.

Ο «Λόρδος» της ελληνικής διπλωματίας

Μία από τις θέσεις – κλειδιά που κατείχε αυτή αυτή του διοικητή της ΕΥΠ (1999-2004). Σε παλαιότερη συνέντευξή του ερωτηθείς για τη σημαντικότερη στιγμή της θητείας του στην ΕΥΠ είχε τονίσει:

«Εδωσα έμφαση στο εσωτερικό, κυρίως στην τρομοκρατία και στη 17Ν. Χρειάστηκε να αφήσω στην άκρη το εξωτερικό και να ασχοληθώ με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η εξάρθρωση της 17Ν ήταν η κορυφαία προτεραιότητα διότι συνειδητοποιούσαμε με τρόμο τους κινδύνους, αν δεν τα καταφέρναμε. Δεν θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε ασφαλείς Αγώνες.

Νομίζω τα πήγαμε καλά. Σε σύγκριση με την αστυνομία, η δική μας πληροφόρηση απεδείχθη πολύ καλύτερη. Οργανωθήκαμε εγκαίρως και αποκτήσαμε τις πηγές που χρειαζόμασταν σε ό,τι αφορούσε την ασφάλεια των Αγώνων. Για το κομμάτι της τρομοκρατίας δεν μπορώ να πω το ίδιο. Μια υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να βασίζεται στα αρχεία της. Αλλά στη δική μας περίπτωση, είτε δεν υπήρχαν είτε αυτά ήταν διάσπαρτα. Ετσι, ήταν δύσκολο να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά».

Στη σειρά των συναντήσεων που θα υπάρξουν με τη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, στο πλευρό του κ. Αποστολίδη θα σταθούν ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά, διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα