Πεδίο μάχης η Βουλή στη συζήτηση για το ν/σ του υπουργείου Περιβάλλοντος

Σε αρένα μετατράπηκε η βουλή λίγο πριν από το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και την αντίστροφη μέτρηση για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ρετσινιά και εκτροπή του …πολιτεύματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μιλήσει για «εκτροπή» από το δημοκρατικό πολίτευμα με αφορμή την εισαγωγή στην αρμόδια επιτροπή του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κατά

την έναρξη συζήτησης στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για «ανεξίτηλη αντιδημοκρατική ρετσινιά» για «δημοκρατική έκπτωση» και για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε σε εκτροπή του πολιτεύματος που όμοιά της -όπως είπε- δεν έχει υπάρξει μετά τη Μεταπολίτευση.

«Τι πάτε να κάνετε; Δεν νομιμοποιήστε το καταλαβαίνετε; Είστε σε συνθήκες εκτροπής που αφορά το πολίτευμα. Δεν έχουν ξανασυμβεί αυτά τα τελευταία 40 χρόνια στο κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ελαφρότητα και βαριές καταγγελίες

Απαντώντας στις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής Γιώργος Βλάχος τόνισε ότι εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Βλάχος «πρέπει να συνεχίσουμε το νομοθετικό έργο. Από τον αυξημένο περιορισμό δεν μπορούμε να πάμε στην πλήρη λειτουργία. Πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεκινήσουμε. Αυτή είναι η διαδικασία που αποφασίστηκε στην Διάσκεψη. Αν τεθεί ζήτημα ονομαστικής θα βρεθεί τρόπος για να γίνει. Αυτό είναι διαδικαστικό θέμα. Επίσης, όλα τα κόμματα έχουν χρόνο για να εκφραστούν. Όλα θα γίνουν με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες».

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου επισήμανε «είναι εντυπωσιακό πως με τόση ελαφρότητα ακούγονται τόσο βαριές καταγγελίες περί παραβίασης των δημοκρατικών αρχών. Είμαστε σήμερα εδώ στην βάση της απόφασης της Διάσκεψης. Απαιτείται μεγαλύτερη σοβαρότητα».

Φανατισμός και κραυγές

Επίσης ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε: «να ευχαριστήσω τον ΣΥΡΙΖΑ για τον φανατισμό με τον οποίο τοποθετήθηκε. Αποκαλύπτει την πολιτική υποκρισία και την πολιτική αισθητική. Και το βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Ήρθαν να υψώσουν φωνή χωρίς να έχουν επί ουσίας να πουν τίποτα».

«Να προχωρήσει η συζήτηση όσο πιο εκτεταμένα μπορεί για να αποκαλυφθεί η γύμνια τους. Πίσω από τις κραυγές δεν υπάρχει τίποτα. Μόνο η υπογράμμιση της υπάρξεώς τους. Από την συζήτηση θα προκύψει ότι το νομοσχέδιο λύνει χρονίζοντα προβλήματα και πως οι λύσεις κινούνται στο δρόμο της Ευρώπης. Μιλάμε για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική περιβάλλοντος. Τι συζητάμε;» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η παραβίαση αφορά την άτυπη συμφωνία των κομμάτων που προβλέπει ότι η Βουλή θα λειτουργεί υπό συνθήκες κοινοβουλευτικού περιορισμού μόνο για να νομοθετεί διατάξεις που αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Οι ίδιοι επισήμαναν ότι το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που εισήγαγε η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με την κρίση και απαίτησαν την απόσυρσή του.

«Κατά την έναρξη της κρίσης του κοροναϊού συμφωνήθηκε από τα κόμματα να λειτουργεί η Βουλή κατά παρέκκλιση του Κανονισμού. Αυτό που κάναμε ήταν άτυπη συμφωνία ώστε η Βουλή να μπορεί να νομοθετεί με διαδικασία που δεν προβλέπεται με την προϋπόθεση ότι θα αφορά μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με αυτό. Έχουμε νομοσχέδιο που δεν αφορά την πανδημία. Έχετε καταλάβει πόσο σημαντικό θεσμικό ζήτημα είναι αυτό; Είναι καθόλα εξωθεσμική διαδικασία. Καταλαβαίνετε τι πάτε να κάνετε; Παραβιάζετε την άτυπη συμφωνία. Δεν υπάρχει συμφωνία. Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο. Μην προχωρήσετε στο αντιδημοκρατικό ατόπημα και στην μέγιστη κοινοβουλευτική εκτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, είπε πως αν η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει το νομοθετικό της έργο τότε θα μπορούσε να θέσει σε λειτουργία τα θερινά τμήματα του κοινοβουλίου.

Τι υποστήριξαν τα υπόλοιπα κόμματα

Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης πρότεινε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων ενώ ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου σημείωσε «αν υπάρξει αναλυτική συζήτηση στην επιτροπή με διάθεση αρκετού χρόνου δεν τίθεται θέμα έκπτωσης της Δημοκρατίας καθώς μετέχουν όλα τα κόμματα» και πρόσθεσε:

«Μας είπαν ότι στην Ολομέλεια μπορεί να είναι ταυτόχρονα έως 60 άτομα. Άρα εναλλάξ μπορεί να είναι περισσότεροι. Στην Ολομέλεια μπορούν να μιλήσουν όσοι συνάδελφοι θέλουν εναλλάξ».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, όπως και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης, ενώ με την διαδικασία διαφώνησε και ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για την μετά-κοροναϊό εποχή

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξηγώντας τους λόγους που επιβάλλουν την ψήφιση του νομοσχεδίου επισήμανε:

Η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για την μετα-κοροναϊό εποχή καθώς υφίσταται πλήγμα η οικονομία μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε επενδύσεις. Σήμερα, οι διαδικασίες για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κρατούν 6 με 8 χρόνια την ώρα που στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες κρατά 100-150 μέρες. Αν αυτό παραμείνει, προφανώς ο επενδυτής δεν θα έρθει στην Ελλάδα του ου μπλέξεις. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Τη χάρη να λέτε ότι αφήσαμε τη χώρα να βουλιάξει δεν θα σας την κάνουμε

Επείγονται οι αγρότες που είναι όμηροι των δικών σας διατάξεων για τους δασικούς χάρτες. Έχουν υποβληθεί 170.000 αντιρρήσεις γιατί όπως τους εκπονήσατε έχει δημιουργηθεί αλαλούμ. Το κράτος λέει πως συγκεκριμένες εκτάσεις είναι με τη βούλα αγροτικά και εσείς λέτε πως είναι δάση.

Υπάρχουν θέματα για τις πλαστικές σακούλες γιατί ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τις λεπτές και επέτρεψε να βγαίνουν πιο χοντρές που δίνονται δωρεάν

Βιάζονται οι νησιώτες διότι πρέπει να κλείσει και ιδίως ενόψει τουριστικής περιόδου το θέμα με το μπάχαλο με τα απορρίμματα στα νησιά μας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέστρεψε το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο 2015 – 2019 η χώρα υπέστη μια σειρά από επώδυνες καταδίκες για περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Αφήσατε το τεράστιο θέμα στη Φυλή, το ναυάγιο Αγίας Ζώνης, κηρύχθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος σας για τις οικιστικές πυκνώσεις. Στη θέση σας θα ήμουν πιο σεμνός. Δεν θα σας αφήσουμε και δεν θα σας αφήσω να λέτε πράγματα παντελώς αστήριχτα στη βάση ενός πολιτικού θεάτρου. Θα βγείτε ηττημένοι. Ήρθατε να δώστε μία μάχη χωρίς στοιχεία στη βάση της υποκρισίας» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα