Πελώνη: Αν η Αττική μπει στο «κόκκινο» θα εξεταστεί ποιοι κανόνες θα εφαρμοστούν

«Πηγαίνουμε βήμα βήμα. Κάθε εβδομάδα αξιολογούνται τα στοιχεία. Αναμένουμε την τελική εισήγηση της επιτροπής», δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός για την Αττική ο οποίος εκδηλώνεται από τους ειδικούς και από μέλη της επιτροπής.

«Παρεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται. Θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αν η Αττική μπει στο “κόκκινο” θα εξεταστεί ποιοι θα είναι οι κανόνες που θα εφαρμοστούν. Η Αττική, και λόγω μεγέθους και κλίμακας, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση

και ενδεχομένως να μην μπορούν να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού τα οποία θα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα», είπε, μεταξύ άλλων,  μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά», σημειώνοντας μετά από σχετική ερώτηση ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18.00 θα μπορούσε να προκαλέσει χειρότερη συμφόρηση.

Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει συνολικά καλή επιδημιολογική εικόνα και είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη στην οποία υπάρχουν ακόμα «πράσινες» περιοχές.

Για τα σχολεία είπε ότι υπάρχει σχετική εισήγηση της επιτροπής από την περασμένη Παρασκευή και πως, αν η επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές, αυτές θα γίνουν.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων, η κ. Πελώνη υπενθύμισε ότι ήταν πρόταση που είχε κατατεθεί τον Απρίλιο από τον πρωθυπουργό και τον Ηλία Μόσιαλο με άρθρο στην FAZ και πως τον Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επανέλαβε στην Παγκόσμια Σύνοδο για το εμβόλιο, «μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και πως η κυβέρνηση κάνει εμπόριο ελπίδας».

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ένα ψήφισμα τάχθηκε υπέρ μια διακήρυξης του γγ του ΟΗΕ ότι ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό θα πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.

«Αυτό που προέχει είναι να τηρηθούν οι συμφωνίες και τα χρονοδιαγράμματα» τόνισε και επισήμανε ότι και ο κ. Μισέλ εξήγησε ότι η ΕΕ επιφυλάσσεται να ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα.

«Βλέπουν όλοι αυτή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει. Φανταστείτε να μην είχε κάνει η ΕΕ αυτά τα συμβόλαια και να έπρεπε κάθε χώρα μόνη της να εξασφαλίσει εμβόλια», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί, ότι πολλές φορές η άσκηση πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα και ότι στο δικό μας εμβολιαστικό πρόγραμμα όλα εξελίσσονται ομαλά.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει μία τακτική η οποία εξασφαλίζει τη δεύτερη δόση για όσους έχουν κάνει την πρώτη, ότι έχουμε φτάσει τους 17.000 εμβολιασμούς ημερησίως, σήμερα τους 238.345, και ξεπεράσαμε τον στόχο των 200.000 μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

«Αυτό που προέχει είναι να υπάρχει ικανό τείχος ανοσίας το καλοκαίρι και μέχρι την άνοιξη στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και στις ευπαθείς ομάδες», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι η διαμάχη αφορά το πρώτο τρίμηνο και από τον Απρίλιο και μετά αναμένονται περισσότερα εμβόλια και άλλων εταιρειών.

Με αφορμή τις εικόνες στο χθεσινό συλλαλητήριο, η κ. Πελώνη τόνισε πως η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα και πως «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του».

Τέλος σχολιάζοντας την αγωγή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά δημοσιογράφων, είπε ότι «καθένας έχει το δικαίωμα να ζητά επανόρθωση, όχι όμως την οικονομική εξόντωση δημοσιογράφων για κάτι που έγραψαν».

Keywords
Τυχαία Θέματα