Πέντε φορές θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η τραγωδία

Σε πέντε περιπτώσεις, το διάστημα 2014-2022, αν υπήρχε καλύτερη αντιμετώπιση των συμβάντων και των σχετικών καταγγελιών, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η τραγωδία με τον θάνατο των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα.

«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν τα διαδοχικά λάθη και τις παραλείψεις που δεν απέτρεψαν τη μοιραία για τα παιδιά κατάληξη του «θρίλερ». «Είχαν δοθεί ευκαιρίες να αποτραπεί ο θάνατος ενός ή δύο κοριτσιών, όμως φαίνεται να υπήρξαν λάθη, σύγχυση και αλληλουχία γεγονότων που δεν σταμάτησαν

το κακό», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

1. Οι καταγγελίες το 2014 για κακοποίηση της Τζωρτζίνας

Υπήρχαν καταγγελίες συγγενών της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για κακοποίηση της λίγων μηνών τότε Τζωρτζίνας αλλά και σε μία περίπτωση – τον Ιανουάριο του 2014 – μεταφορά της με εκχυμώσεις στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο που δεν έτυχαν περαιτέρω έρευνας. Στην περίπτωση της καταγγελίας στο «Χαμόγελο του Παιδιού», υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Πατρών και εντολή ελέγχου σε κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου Πατρέων που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση δύο μηνών και θεωρείται πρόχειρος και επιφανειακός. Μάλιστα, ένας εκ των εμπλεκόμενων κοινωνικών λειτουργών τιμωρήθηκε προσφάτως για σωρεία ενδοϋπηρεσιακών παραβάσεων. Αν τότε υπήρχε ενημέρωση άλλων υπηρεσιών και κεντρικό ενδιαφέρον ή παρέμβαση αρμοδίων φορέων θα μπορούσε να αποφευχθεί ό, τι ακολούθησε.

2. Η ημιτελής ιατροδικαστική έρευνα για τον θάνατο της Μαλένας

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο κοριτσιού της οικογένειας στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίς», όπου είχε μεταφερθεί το 2019 με ιάσιμη μορφή λευχαιμίας. Το 3,5 ετών κορίτσι πέθανε με παρόμοιο τρόπο με την Τζωρτζίνα. Δηλαδή, από ανακοπή στον ύπνο του, ενώ νοσηλευόταν σε μονόκλινο, παρουσία μόνο της μητέρας του που καθυστέρησε να ειδοποιήσει τους γιατρούς. Τότε υπήρξε ιστοπαθολογική εξέταση που ανέδειξε ότι το άτυχο κοριτσάκι είχε βλάβες στο ήπαρ. Με βάση αυτή τη γνωμάτευση, η αρμόδια ιατροδικαστής ανέγραψε ως αιτία θανάτου «ηπατική ανεπάρκεια», χωρίς να προσδιορίσει πού οφειλόταν, όπως όφειλε να πράξει.

Σύμφωνα με συναδέλφους της, «η ιατροδικαστής είχε πληροφορηθεί αορίστως ότι το κοριτσάκι έπασχε από λευχαιμία, χωρίς να αναζητήσει περαιτέρω στοιχεία από τον ιατρικό φάκελό της, στον οποίον περιλαμβάνονταν πρόσφατος ηπατολογικός έλεγχος και που δεν είχε αναδείξει οποιοδήποτε πρόβλημα». Εντούτοις, φαίνεται να υπήρχαν ύποπτες ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια, οι οποίες τώρα επαναξιολογούνται.

3.Η καθοριστική «αγενεσία φλεβόκομβου» της Ίριδας

Στα μέσα Απριλίου 2021, μετά τον αιφνίδιο θάνατο της επτά μηνών Ίριδας στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα και τη μυστηριώδη ανακοπή που υπέστη λίγες ημέρες αργότερα στο Καραμανδάνειο η Τζωρτζίνα (σ.σ. πάλι σε μονόκλινο, με τη μητέρα στο πλευρό της, και καθυστερημένη ενημέρωση του προσωπικού) υπήρξε κινητοποίηση γιατρών, ιατροδικαστών και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση, ενώ το «Χαμόγελο του Παιδιού» συνέστησε ενημέρωση των εισαγγελικών Αρχών.

Ενώ, λοιπόν, είχε σημάνει συναγερμός, υπήρξε γνωμάτευση ιστοπαθολόγου από την Ήπειρο για τις συνθήκες θανάτου της Ίριδας που τον απέδιδε σε «αγενεσία φλεβόκομβου και κολποκοιλιακού κόμβου», δηλαδή, των δύο φυσικών «βηματοδοτών» της καρδιάς. Αυτό, όμως, θεωρείται από γιατρούς και ιατροδικαστές «δυσεξήγητο και εξαιρετικά σπάνιο, έως απίθανο». Το υπό αμφισβήτηση πόρισμα σταμάτησε τις παρασκηνιακές κινήσεις γιατρών και αστυνομικών. Αντιθέτως, το ενδιαφέρον στράφηκε σε τυχόν κληρονομικές παθήσεις.

4. Οι κάμερες που δεν τοποθετήθηκαν στους θαλάμους

Γιατροί στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου του Ρίου επειδή ακριβώς παρατηρούσαν ότι η Τζωρτζίνα παρουσίαζε περίεργα επεισόδια, χωρίς να έχει καρδιακό πρόβλημα, όταν έμενε μόνη με τη μητέρα της και όχι στις ΜΕΘ όπου ευρίσκονταν και άλλοι ασθενείς, είχαν μελετήσει το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν κάμερες στα δωμάτια. Όμως, μία τέτοια διαδικασία διαπιστώθηκε ότι προαπαιτεί ειδικές άδειες από τις αρμόδιες Αρχές. Έτσι, η συγκεκριμένη διαδικασία που θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια για τη Τζωρτζίνα «ναυάγησε».

5. Οι αλληλοενημερώσεις γιατρών για την «περίεργη Ρούλα»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», μεταξύ γιατρών από το Παίδων και του Νοσοκομείου του Ρίου υπήρξαν λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατο της Τζωρτζίνας συνεννοήσεις και αλληλοενημερώσεις με στόχο να εποπτεύεται διακριτικά η 33χρονη.

Όμως, όπως ανέφεραν γιατροί-μάρτυρες, «παρότι ξέραμε αυτά τα κρίσιμα 24ωρα ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με τη Ρούλα δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε τον θάνατο της Τζωρτζίνας γιατί είναι προφανές ότι ούτε νοσηλευτές… φρουρούς μπορούσαμε να έχουμε, ούτε να υπάρχει πολύ συχνή παρουσία μας στο δωμάτιο, καθώς θα μπορούσαν να προκληθούν προστριβές και παρεξηγήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα