Περί διαχωρισμού Εκκλησίας-κράτους [2]
Aναφέρθηκα πριν από δύο εβδομάδες στον Τζον Λοκ που ενέπνευσε τον Τόμας Τζέφερσον, τον τρίτο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος στην επιστολή του προς την Ένωση Βαπτιστών του Ντάνμπερυ (1802) έκανε λόγο για τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος. Σύγχρονος του Τζον Λοκ ήταν ο Γάλλος Πιέρ Μπαιλ (1647-1706) που, ως Ουγενότος, είχε υποστεί διώξεις στην πατρίδα του και είχε καταφύγει στην Ολλανδία. Ο Πιέρ Μπαιλ, ως πρόδρομος των
Έτσι, από τη δεκαετία του 1780, ορισμένες χώρες ύψωσαν «τείχος» μεταξύ Εκκλησίας και κράτους, αλλά οι οικονομικές και πνευματικές αλληλεξαρτήσεις παρέμειναν έντονες. Σε μερικές περιπτώσεις, διατηρήθηκαν οι παραδόσεις, τα τελετουργικά, και η ιστορικά επίσημη Εκκλησία συνέχισε να παίζει εμμέσως πολιτικό ρόλο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο της Αγγλίας, όπου η χριστιανική θρησκεία είναι συνταγματικά καθιερωμένη μέσω της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ενώ παραλλήλως εξασφαλίζεται η ανεξιθρησκία. Πράγματι, ο Βρετανός μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας και 26 επίσκοποι (Lords Spiritual) συμμετέχουν στη Βουλή των Λόρδων· ωστόσο, αυτή η επισημότητα είναι μάλλον συμβολική: καταδεικνύει ένα είδος πολιτιστικής υπεροχής στο περιβάλλον της εθνο-θρησκευτικής πολυμορφίας η οποία χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας. Με λίγα λόγια, η κοσμικότητα του βρετανικού κράτους είναι δεδομένη αν και δεν εμφανίζεται με αγωνιστικό τρόπο όπως συμβαίνει στη Γαλλία. Σε άλλες χώρες μπορεί να απαιτείται ο αρχηγός της κυβέρνησης ή του κράτους να πρόσκειται σε μια συγκεκριμένη πίστη: η πιο διαδεδομένη κατάσταση στον κόσμο είναι εκείνη της ψευδο-κοσμικότητας την οποία συναντάμε, λόγου χάρη, στην Ινδία.
Όλες οι δημοκρατικές χώρες, εκτός από την Ελλάδα, έχουν διαχωρίσει την Εκκλησία από το κράτος: μερικές, όπως η Αυστραλία, οδηγήθηκαν στον διαχωρισμό εξαιτίας της ίδιας της δομικής κοινωνικής και πολιτιστικής τους ανομοιογένειας· άλλες, όπως η Γαλλία, οδηγήθηκαν στον διαχωρισμό υπό το βάρος των θρησκευτικών πολέμων και διώξεων. Πουθενά ο δρόμος προς τον διαχωρισμό ή/και την κοσμικότητα δεν ήταν ευθεία γραμμή: υπήρξαν ποικίλες ερμηνείες του αμερικανικού συνταγματικού υποδείγματος και ποικίλες νομολογίες σχετικά με τη χρηματοδότηση θρησκευτικών εκπαιδευτηρίων, με τη μισθοδοσία ιερέων, με τον θρησκευτικό προσηλυτισμό και με τη θρησκευτική εκπαίδευση στο γενικό σχολείο. Σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα εκτυλισσόταν διελκυστίνδα μεταξύ της «αρχής της κρατικής ουδετερότητας» και εκείνης της «θρησκευτικής πολυμορφίας» η οποία μπορεί εύκολα να εκφυλιστεί σε πλουραλιστική θεοκρατία –κάτι που, όπως είπα, συμβαίνει τρόπον τινά στις ΗΠΑ.
Το γαλλικό υπόδειγμα της laïcité, το οποίο κατέληξε το 1905 στον νόμο για τον διαχωρισμό των εκκλησιών και του κράτους, καθώς και στην ίδρυση του λαϊκού, κοσμικού σχολείου, είναι πολυσυζητημένο και παρεξηγημένο. Πρόκειται για ένα μοντέλο που προστατεύει τους θρησκευτικούς θεσμούς από κρατικές παρεμβάσεις –άρα, μολονότι αποθαρρύνει τη δημόσια θρησκευτική έκφραση, είναι επιθυμητό από τις εκκλησίες. Η προσπάθεια να τοποθετηθεί η θρησκευτική εμπειρία στην ιδιωτική σφαίρα υπήρξε μεγάλο βήμα προόδου στην αρχή του 20ού αιώνα: απελευθέρωνε τη δημοκρατική εξουσία από τις επιρροές των θρησκευτικών θεσμών, εξορθολόγιζε τον δημόσιο λόγο και διαπαιδαγωγούσε σκεπτόμενους πολίτες, όχι μέλη ποιμνίων. Πολλά έμελλε να συμβούν: καθώς η γαλλική κοινωνία γινόταν όλο και πιο ποικίλη ως προς τις ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές της ρίζες, η κρατική ουδετερότητα έναντι των θρησκειών υπονομεύτηκε: οι Γάλλοι βρέθηκαν στη θέση να πρέπει να υπερασπιστούν την ιστορία του Καθολικισμού, ο οποίος είχε, ομολογουμένως, παίξει πρωτεύοντα ρόλο στον πολιτισμό της χώρας. Εξάλλου, η απουσία του κράτους από τους θρησκευτικούς θεσμούς ευνόησε τις ιδιωτικές και κοινοτικές πρωτοβουλίες: ανεξέλεγκτες ομάδες και πολιτικά ρεύματα πήραν στα χέρια τους τις διάφορες θρησκείες χρηματοδοτώντας κατηχητικά σχολεία· και μάλιστα με την πάροδο του χρόνου περισσότερο μουσουλμανικά παρά χριστιανικά. Η γαλλική laïcité φάνηκε να κατατρώγει τον ίδιο της τον εαυτό. Πιθανώς χρειαζόταν κάποιος συμβιβασμός: η αναγνώριση μιας θρησκείας που έχει σφραγίσει την τοπική ιστορία και η ανοχή όλων των άλλων θρησκειών –όχι δηλαδή η αποθάρρυνση όλων των θρησκειών σε πλαίσιο εξισωτισμού. Το αδιέξοδο της γαλλικής laïcité πρέπει να αποδοθεί στον αντικληρικαλισμό και στην προσδοκία των Γάλλων επαναστατών ότι η θρησκεία ως όπιο του λαού είχε ημερομηνία λήξεως.
(Στο επόμενο άρθρο θα αναλύσω περαιτέρω τη γαλλική εμπειρία και θα τη συγκρίνω με άλλες.)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξεσπά ο Κώστας Χατζής για τον Γιώργο Νταλάρα: «Πόσο έχει προσφέρει στον χώρο του πολιτισμού;»
- Τζόκερ 18/2/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για 4.800.000 ευρώ
- Σέρρες: Χιλιάδες επισκέπτες το διήμερο στην Κερκίνη
- Μαρς φάουλ στο γκολ ισοφάρισης του ΠΑΟΚ- Και όμως δεν δόθηκε
- Αποθήκη του ΟΣΕ παραχωρήθηκε για 99 χρόνια και έγινε εκκλησία!
- Τρίκαλα: «Είχαν συχνά καβγάδες, ειδικά μετά τον θάνατο της μητέρας του» - Μαρτυρίες για τον 46χρονο πατροκτόνο
- Survivor 2024: Η Ζωή Ασουμανάκη καρφώνει την τετράδα των Διασήμων που εξαφανίζεται τα βράδια
- Η αστυνομία σταμάτησε το τρένο που μετέφερε οπαδούς του ποδοσφαίρου του Αμβούργου για 6 ώρες
- Η βόμβα των 1,4 τρισ. ευρώ στα θεμέλια των ευρωπαϊκών τραπεζών
- Συνελήφθη 51χρονη που εξαπατούσε πολίτες – Παρίστανε την υπάλληλο συμβολαιογραφικού γραφείου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Περί διαχωρισμού Εκκλησίας-κράτους [2]
- «Σαν να ζω ένα όνειρο κακό»
- Που βρίσκουν τόση αισιοδοξία οι νατοϊκοί στρατηγοί για την Ουκρανία;
- Θέλει κι άλλο Κύπελλο
- Μega αρδευτικό στην Κρήτη
- Τόσο απλό, τόσο κουτό
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-4: Όλα μέσα στην Τούμπα
- Επιτέλους, φορολογήστε τους!
- Το άυλον και το νάιλον
- Ανάμεσα σε δύο κόσμους
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Περί διαχωρισμού Εκκλησίας-κράτους [2]
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-4: Όλα μέσα στην Τούμπα
- Η απονομή του Κυπέλλου στον Ολυμπιακό (vid)
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 58-69: Πήρε και αυτό το Κύπελλο ο Θρύλος του Μπαρτζώκα
- Τι αλλάζει στους χάρτες της Google – Το μικρό ορθογώνιο πλαίσιο στο Android
- «Σήμερα το πολιτικό Κέντρο το εκπροσωπεί ο Μητσοτάκης»
- Το άυλον και το νάιλον
- Πολιτική δειλία στην Παιδεία
- «Φούντωσε» η μάχη του τίτλου: Η βαθμολογία μετά την τεσσάρα του Ολυμπιακού στην Τούμπα (pic)
- Ερωτηματολόγιο: Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πυρετώδεις ετοιμασίες των αγροτών για την κάθοδο στην Αθήνα, αλλεπάλληλες συσκέψεις στην ΕΛΑΣ
- Τρίκαλα: «Είχαν συχνά καβγάδες, ειδικά μετά τον θάνατο της μητέρας του» - Μαρτυρίες για τον 46χρονο πατροκτόνο
- Το Κόμμα που έχασαν και ο Στέφανος που …φιλούσε υπέροχα
- Stoiximan Super League 1: Ανέβηκε στην κορυφή η ΑΕΚ, ακολουθούν ΠΑΟΚ και ΠΑΟ, στο κόλπο του τίτλου ο ΟΣΦΠ - Δείτε τα 17 γκολ
- Τζακ ποτ στο Τζόκερ: Την Τρίτη μοιράζει €5,2 εκατ.
- Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη: Συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα στις 12:00 η Πολιτική Γραμματεία
- Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με το δίκτυο της Cοsmote που έκοψε την επικοινωνία σε επτά νομούς
- ΑΑΔΕ: 651 έλεγχοι ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου σε όλη την Ελλάδα