Περισσότεροι επισκέπτες, ακριβότερο εισιτήριο

Με ένα ολοκαίνουριο «μουσείο» που θα περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 κινητά ευρήματα, αυξημένη και ενιαία για όλο τον χρόνο τιμή εισιτηρίου από 1ης Νοεμβρίου, και με την προσέλευση επισκεπτών να ξεπερνά για πρώτη φορά το 1 εκατ. μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει σήμερα τα 15α γενέθλιά του.

Την ερχόμενη Τετάρτη έχουν οριστεί τα εγκαίνια του «Μουσείου της Ανασκαφής», του εκθεσιακού χώρου στην υπόγειο ανασκαφικό χώρο. Αρχαιολόγοι

και συντηρητές χθες έβαζαν τις τελευταίες πινελιές, ώστε να είναι όλα έτοιμα για τα εγκαίνια του πολύπλοκου ως προς τον σχεδιασμό και την κατασκευή του έργο, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη.

Η προσθήκη ενός ακόμη εκθεσιακού χώρου που αποτελείται κατά βάση από μια επιμήκη προθήκη μήκους 34 μ. και μια αίθουσα της τάξης των 80 τ.μ. ωστόσο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του εισιτηρίου του Μουσείου από την 1η Νοεμβρίου. Η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 20 ευρώ (κανονικό) – αυξημένο κατά 5 ευρώ σε σχέση με το ισχύον των 15 ευρώ. Το μειωμένο εισιτήριο παραμένει σταθερό στα 10 ευρώ. Η αύξηση κρίθηκε απαραίτητη για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, διότι  το «Μουσείο κάτω από το Μουσείο», όπως το αποκαλεί ο Νίκος Σταμπολίδης, περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό εκθεμάτων από ορισμένα μικρά περιφερειακά μουσεία και άρα προσφέρει μια πιο πλούσια εμπειρία στους επισκέπτες του. Και δεύτερον διότι το Μουσείο Ακρόπολης είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο και η αύξηση – η οποία θεωρήθηκε λελογισμένη – προφανώς θα καλύψει ορισμένες από τις ανάγκες του.

Εισιτήριο θα καλούνται να πληρώσουν και όσοι επισκέπτες αποφασίσουν να περάσουν το κατώφλι του Μουσείου τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Αν και το μουσείο θα είναι ανοιχτό ως αργά και θα φιλοξενήσει δωρεάν εκδηλώσεις στον αύλειο χώρο του, η πρόσβαση στο εσωτερικό του δεν θα είναι πλέον χωρίς αντίτιμο, καθώς διαπιστώθηκε πως η ελεύθερη είσοδος έχει ως αποτέλεσμα τη μη συνάδουσα συχνά συμπεριφορά προς έναν μουσειακό χώρο μερίδας του κοινού. Ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών για το 2023 ανήλθε σε 1.904.456, ενώ για πρώτη φορά εκτιμάται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα κοπούν περισσότερα από 1 εκατ. εισιτήρια, καθώς στις 15 Ιουνίου είχαν επισκεφθεί το Μουσείο ήδη 904.541 άτομα, ενώ ο μέσος όρος επισκεπτών ημερησίως είναι 10.000. Τον τελευταίο χρόνο δε (Ιούνιος 2023 – Μάιος 2024) οι 186.537 ήταν μαθητές σχολείων από την Ελλάδα και 89.620 επισκέπτες σχολείων από το εξωτερικό.

Το Μουσείο Ακρόπολης εκτός των άλλων παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του το σύνολο των εκθεμάτων του, ενώ έχει αναρτήσει στο σύστημα διαχείρισης συλλογών (Museumplus) 1.150 αντικείμενα. Παράλληλα έχει προχωρήσει στην παραγωγή 7.285 πιστών αντιγράφων εκθεμάτων του Μουσείου και αντιγράφων σε κλίμακα για ερευνητικούς σκοπούς, αλλά και για τη διάθεσή τους από τα πωλητήρια του μουσείου.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Απολογισμός βεβαίως χωρίς αναφορά στον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν θα μπορούσε να γίνει. Εγινε λόγος για τις «συγκινητικές τοποθετήσεις» υπέρ του ελληνικού αιτήματος και άλλων χωρών πέραν της Τουρκίας, στην πρόσφατη σύνοδο της διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους, όπως ο Παναμάς, η Αίγυπτος, η Τσεχία, η Ινδία και η Ιταλία – που έκαναν λόγο για επανένωση και όχι απλώς για επιστροφή των Γλυπτών. Αναφορά εκ μέρους του Σταμπολίδη έγινε και στο γεγονός ότι σε στρογγυλή τράπεζα της UNESCO, πέρυσι, ζητήθηκε ενημέρωση για την  πρακτική που ακολουθήθηκε για την επιστροφή του θραύσματος Fagan.

Keywords
Τυχαία Θέματα