Περισσότεροι στην εφεδρεία με αναγνώριση προϋπηρεσίας

Τρόπους διεύρυνσης της δεξαμενής των εφέδρων που θα προκύψουν από όσους δημοσίους υπαλλήλους βρίσκονται κοντά στην κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αναζητά η κυβέρνηση.Στην επεξεργασία ρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα σε δημοσίους υπαλλήλους να αναγνωρίσουν τυχόν χρόνια προϋπηρεσίας που είχαν στο ΙΚΑ πριν από τον διορισμό τους βρίσκονται τα συναρμόδια υπουργεία. Επί του παρόντος, για να τεθεί κάποιος σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα πρέπει να συμπληρώνει 35 έτη «πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας» έως το τέλος του 2013,
δηλαδή να έχει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 33 χρόνια προϋπηρεσίας στο Δημόσιο.Βάσει των νέων σχεδιασμών εξετάζεται το ενδεχόμενο να προωθηθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για αναγνώριση μέσω εξαγοράς με χαμηλό αντίτιμο ετών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν διπλό όφελος για την κυβέρνηση καθώς θα ενισχύσουν οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία και θα επιτρέψουν να υπαχθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα μεγαλύτερος αριθμός υπαλλήλων.
ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. Για παράδειγμα, κάποιος υπάλληλος που έχει 10 χρόνια ασφάλιση στο ΙΚΑ και 23 στο Δημόσιο τώρα εξαιρείται από τη διαδικασία της εφεδρείας. Ωστόσο, εάν περάσουν οι ρυθμίσεις, που συζητούνται στο κυβερνητικό επιτελείο, θα αναγνωρίσει και τη δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα ως πραγματική δημόσια υπηρεσία και θα τεθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.Στους σχεδιασμούς των συναρμόδιων υπουργείων για την εξεύρεση του απαιτούμενου αριθμού 30.000 εφέδρων μέχρι το τέλος του 2011 είναι να καλυφθεί με 20.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και άλλους 10.000 από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι πλησιάζουν τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.Ψαλίδι πάντως περιμένει την αποζημίωση εργαζομένων που ενδεχομένως τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία ως πλεονάζον προσωπικό. Πρόκειται για υπαλλήλους αορίστου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με δεδομένο πως οι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα δεν δικαιούνται αποζημίωσης.Εκτός από τη μείωση στην αποζημίωση, που αναμένεται να σημάνει η πρόβλεψη στο πολυνομοσχέδιο πως η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης και άρα θα ακολουθηθεί το μοντέλο του ιδιωτικού τομέα όπου καταβάλλεται ποσοστό επί του ποσού της αποζημίωσης, θα υπάρξει και περαιτέρω περικοπή.
Keywords
Τυχαία Θέματα