ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Οι εικόνες από το ΠΑΜΑΚ έκαναν τον γύρο της πανεπιστημιακής κοινότητας: σε ένα «κάστρο» της ΔΑΠ, στο οποίο ΠΑΣΠ δεν υπάρχει και η αριστερή πλευρά είναι συνήθως ανύπαρκτη, η γενική συνέλευση αποφάσισε την κατάληψη της σχολής. Ο γαλάζιος εκπρόσωπος των φοιτητών υποχρεώθηκε να σφραγίσει την απόφαση, την οποία περίμεναν ζητωκραυγάζοντας οι φοιτητές που είχαν ψηφίσει το πλαίσιο κατάληψης – η ΔΑΠ,

μάλιστα, είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει στη συνέλευση για να μην υπάρξει απαρτία, όμως ο αριθμός των συμμετεχόντων τους ανάγκασε να καταθέσουν πρόταση για ανοιχτή σχολή, που έχασε. Αυτή η εικόνα είναι ίσως η πιο ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Εκεί που υπάρχει ΠΑΣΠ, πάντως, η στάση της δεν στηρίζεται στο δίπολο κατάληψη – μη κατάληψη. Στο ΕΜΠ, το πανεπιστήμιο στο οποίο ακόμα υπάρχει ισχυρή πράσινη εκπροσώπηση (και έχει εκλέξει και την πρώτη γυναίκα γραμματέα), οι φοιτητές της ΠΑΣΠ προτείνουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με την κατάληψη να είναι το τελευταίο μέσο πίεσης – έτσι ώστε να πάρουν μαζί και ένα κομμάτι της κοινωνίας που, βλέποντας τη μια σχολή μετά την άλλη να κλείνουν, θεωρεί πως ισχύει το «στα δημόσια πανεπιστήμια δεν γίνεται ποτέ μάθημα». Στόχος τους είναι σ’ αυτή τη φάση να αναγκάσουν τους καθηγητές να πάρουν θέση, περιμένοντας να δουν και τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

ΑΝΑΔΟΧΗ

«Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μια ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών. Βέβαια, θα έχει ενδιαφέρον η στιγμή που ένα ομόφυλο ζευγάρι θα εκφράσει την επιθυμία να βαφτίσει, μωρό, το παιδί του. Ποιος θα τους αρνηθεί; Στην ορθόδοξη Εκκλησία, άλλωστε, υπεύθυνος για την πνευματική και θρησκευτική διαπαιδαγώγηση του παιδιού, το πρόσωπο-κλειδί σε μια βάφτιση, είναι ο ανάδοχος. Δηλαδή, ο νονός.

THINK-TANKS

Τον έναν τομέα των think-tanks μετά τον άλλο θα αρχίσει να παρουσιάζει τις επόμενες μέρες η Κουμουνδούρου, όπως προανήγγειλε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης. «Πάμε για ένα haul;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με έναν όρο που αναφέρεται συχνά σε αγορές στα σόσιαλ μίντια και είχε χρησιμοποιήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξηγήσει τις διατάξεις νομοσχεδίων. Αυτήν τη φορά, το haul αφορούσε τα ονόματα: «Αντί τα κομματικά γραφεία να δίνουν θέσεις για την παραγωγή πολιτικής σε έναν στενό κύκλο, το ανοίξαμε σε εσάς», ανέφερε – η πρώτη παρουσίαση όλα δείχνουν πως θα αφορά το think-tank της παιδείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα