Πιθανότερο το σενάριο της σμηνοσειράς – Γιατί τρέμει η Κεφαλονιά

Σεισμική έξαρση με μορφή σμηνοσειράς βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεφαλονιά τις τελευταίες ημέρες. Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τους εκατοντάδες μικρούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα στον κόλπο του Μύρτου, σε ένα ρήγμα μήκους περίπου 8 χιλιομέτρων. Την Κυριακή σημειώθηκαν πέντε σεισμοί μεγέθους 3,5 ρίχτερ ενώ χθες εκδηλώθηκε ισχυρότερη σεισμική

δόνηση, μεγέθους 3,6 ρίχτερ.

Η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου 2024 στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά του νησιού. Από τότε μέχρι χθες ακολούθησαν σχεδόν 200 σεισμικές δονήσεις, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακη Τσελέντη, μόνο σε διάστημα 24 ωρών εκδηλώθηκαν 100 σεισμοί στην περιοχή. Στο μεταξύ, η εξέλιξη του φαινομένου έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους, καθώς η δραστηριότητα είναι έντονα αισθητή εξαιτίας της μικρής απόστασης των επικέντρων από τις ακτές του νησιού.

«Κάποια από τα επίκεντρα εντοπίζονται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τις ακτές» λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξηγεί ότι «τα επίκεντρα είναι γεωγραφικά εντοπισμένα κατά μήκος ενός ρήγματος με διεύθυνση βορειοδυτική και συνολικό μήκος περίπου 8 χιλιομέτρων. Το ρήγμα αυτό το γνωρίζουμε από το παρελθόν, καθώς είχε εκδηλώσει και πάλι μικροσεισμική δραστηριότητα. Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να το συνδέουν με κάποιον μεγαλύτερο σεισμό», λέει.

Και το 2014

Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς, «το συγκεκριμένο ρήγμα τέμνει σε σχεδόν ορθή γωνία το μεγάλο ρήγμα της Κεφαλληνίας που έχει μήκος 140 χιλιομέτρων και φτάνει μέχρι τη Λευκάδα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης του μεγάλου ρήγματος, καθώς τα σεισμικά μεγέθη που σημειώνονται αυτές τις μέρες είναι μικρά». Ο δρ Γκανάς εξηγεί ότι το ρήγμα που προκαλεί τη σεισμική έξαρση είναι ένα υποθαλάσσιο ρήγμα που είχε ενεργοποιηθεί και πάλι με μορφή σμηνοσειράς στους καταστροφικούς σεισμούς που συνέβησαν στην Κεφαλονιά το 2014.

«Στην ίδια περιοχή, στον κόλπο του Μύρτου, λίγο βορειότερα υπάρχει και ένα δεύτερο ρήγμα, το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί. Πάντως η δραστηριότητα θα συνεχιστεί, διότι η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, με τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί εκεί να είναι 4,8 ρίχτερ. Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη μια σμηνοσειρά, δηλαδή μια σεισμική ακολουθία, στην οποία δεν υπάρχει κάποιος κύριος σεισμός αλλά εκδηλώνονται πολλοί με παρόμοια μεγέθη. Γενεσιουργός αιτία των σμηνοσειρών είναι η κίνηση ρευστών στον φλοιό της Γης, φαινόμενο σύνηθες κοντά σε μεγάλα ρήγματα, μήκους άνω των 30-40 χιλιομέτρων, όπως στην Κεφαλονιά και στον Κορινθιακό».

Η αξιολόγηση

Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας όμως ότι οι περίπου 200 σεισμικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί είναι μεν ένας εντυπωσιακός αριθμός, όμως επιστημονικά θεωρείται ένα μικρό πλήθος σεισμών για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. «Η αξιολόγηση μέχρι αυτή τη στιγμή δείχνει ότι δύο σενάρια είναι πιθανά» λέει. «Το ένα είναι να πρόκειται για σμηνοσειρά, όπου τα μεγέθη είναι περίπου ίδια και σπάνια συμβαίνει μεγαλύτερος σεισμός – και αυτό προς το παρόν εμφανίζεται ως το πιθανότερο σενάριο – και η δεύτερη εκδοχή, η πιο απαισιόδοξη, είναι να πρόκειται για προσεισμούς ενός επερχόμενου μεγαλύτερου σεισμού. Από όλα τα τεστ προκύπτει η εικόνα της σμηνοσειράς» προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα