ΠΙΤΣΟΣ : Η εταιρεία – σύμβολο στις ηλεκτρικές συσκευές δεν μένει πια στην Ελλάδα

Mε τίτλο «Έσβησαν οι μηχανές της ΠΙΤΣΟΣ» οι εργαζόμενοι της ιστορικής βιομηχανίας ζητούν με επιστολή τους από τον πρωθυπουργό να πράξει τα δέοντα ώστε να κρατηθεί στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες.

Πόσοι άραγε Έλληνες δεν έχουν πει τη φράση; «Είχαμε ένα ψυγείο Πίτσος χρόοοονια!».

Οι σημερινοί 60άρηδες δεν μεγάλωσαν με εντοιχισμένες συσκευές στις κουζίνες των σπιτιών τους.

Αλλά οι περισσότερες αναμνήσεις ήταν οι οικιακές συσκευές με το σήμα της ΠΙΤΣΟΣ.

Η

ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1865 κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως φαράσια, μαχαιροπίρουνα, γκαζιέρες.

Πρόκειται για μια εταιρεία που έφερε τη νέα τεχνολογία στα νοικοκυριά, σε μια εποχή όπου η Ελλάδα γνώρισε τον εξηλεκτρισμό και ύστερα την τεράστια οικονομική ανάπτυξη.

Η επιχείρηση εδραίωσε στους καταναλωτές αυτό που έλεγε και η διαφήμισή της: «Πίτσος. Εμπιστοσύνη».

Τα προϊόντα της διαρκούσαν για μια ζωή και συχνά μια γενιά τα κληρονομούσε από μια άλλη, διότι ακόμα το κόστος αγοράς ήταν ακριβό και τα παλιά δούλευαν ρολόι.

Η ιστορία της ΠΙΤΣΟΣ

Στο μακρινό 1865 η οικογένεια Πίτσου διατηρούσε ένα μικρό κατάστημα στην οδό Περικλέους, στο κέντρο της Αθήνας.

Εκεί κατασκεύαζε και εμπορευόταν μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως ήταν οι γκαζιέρες, τα ψυγεία νερού, οι θερμάστρες και οι θερμοσίφωνες λαδιού, ενώ στα χρόνια του Μεσοπολέμου η οικογενειακή επιχείρηση μετακόμισε στους Αμπελόκηπους.

Η έλευση του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα οδηγεί τον διορατικό Πίτσο στο να προχωρήσει σε παραγωγή «λευκών συσκευών» που θα μπουν από τότε σχεδόν σε κάθε σπίτι στη χώρα.

Στα τέλη της δεκαετία του 1950 κατασκευάζονται τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία, ενώ μπαίνουν στη γραμμή παραγωγής και οι ηλεκτρικές κουζίνες – σήμα κατατεθέν της εταιρίας ως τις μέρες μας – αλλά και συναρμολογήσεις τηλεοράσεων ως και τρίτροχα οχήματα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 άρχισε η συνεργασία με τη Siemens και η γιγάντωση της επιχείρησης.

Ο Απόστολος Πίτσος γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1918 και πήγε στη Γερμανική Σχολή, που τότε ήταν στην γωνία των οδών Αραχώβης και Ασκληπιού.

Συμμαθητής του στην Γ’ τάξη ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης αλλά και η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου τη σχολική περίοδο 1926-27. Μετά το σχολείο μετέβη ξανά στη Γερμανία στην πόλη Άουε, όπου και σπούδασε μηχανολόγος.

Αυτό ήταν και το «κλειδί» για να καταφέρει στη συνέχεια να πετύχει τα μεγάλα deals με τη Siemens και να «απογειώσει» την Πίτσος.

Πίσω στα χρόνια του πολέμου και της κατοχής, δουλειές δεν υπήρχαν και ο ίδιος βρήκε το χρόνο να εξασκείται στο βιολί, τη μεγάλη του αγάπη, παίζοντας τέλεια πλέον το κονσέρτο για βιολί του Μπετόβεν.

Μόλις έληξε ο πόλεμος, και έχοντας πλέον αποκτήσει τις γνώσεις από τις σπουδές του στη μηχανολογία, κατόρθωσε σιγά σιγά να μεταμορφώσει τη μικρή αυτή βιοτεχνία στην βιομηχανία που τα μεταπολεμικά χρόνια κατασκεύαζε ηλεκτρικές συσκευές προμηθεύοντας όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η συνεργασία της Πίτσος με τη Siemens άρχισε από τον άνθρωπο που είχε πάρει τα «ηνία» της επιχείρησης από πολύ νωρίς. Ο Απόστολος Πίτσος ήταν αυτός που διέθετε τις διασυνδέσεις με τη Γερμανία και παράγοντες της βιομηχανίας της, με αποτέλεσμα το 1977 να γίνει το μεγάλο deal που άλλαξε την πορεία της επιχείρησης.

Πριν από αυτή τη συμφωνία, είχε προηγηθεί μια μεγάλη απεργία στην Πίτσος από περίπου 1000 εργαζόμενους που έμεινε στην ιστορία από τη σκληρότητα με την οποία είχε αντιμετωπιστεί από τις αρχές.

Η εξαγορά που έγινε από την BSH ήταν η πρώτη εκτός Γερμανίας. Ο όμιλος Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH εξαγόρασε το 60% της ελληνικής εταιρίας με τη Siemens Α.Ε. Hellas να εξαγοράζει με τη σειρά της το 20%.

Η έλευση των επενδυτών βάζει σε τροχιά ανόδου την επιχείρηση που έφτασε να έχει πάνω από 1400 εργαζόμενους. Το 1989 ξεκίνησε η παραγωγή ψυγείων No Frost ενώ το 1994 άρχισε εξαγωγή κουζινών σε Σκανδιναβικές χώρες.

Το 1996 ήρθε η μετονομασία της εταιρίας σε BSP Α.Β.Ε. (από τα αρχικά των Bosch, Siemens, Pitsos) και το 2002 σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε..

Την εταιρία ήλεγχαν πλέον σε ποσοστό 50-50 οι Siemens και Bosch, ενώ από το 2014 η Bosch εξαγόρασε το ποσοστό της Siemens και πήρε τον πλήρη έλεγχο.

Την τελευταία τριετία δεν διαφοροποιήθηκε τίποτα σε σχέση με την πιθανότητα της κατασκευής του νέου εργοστασίου και την πραγματοποίηση της επένδυσης των 60 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί το «λουκέτο» για την εμβληματική Πίτσος στην Ελλάδα δυο μήνες πριν την έλευση του 2021.

Η επιστολή των εργαζομένων

Όπως σημειώνουν έπεσαν «οι τίτλοι τέλους» στο εργοστάσιο που δημιουργήθηκε 22 χρόνια μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καθώς η ΠΙΤΣΟΣ εξοπλίζει εδώ και 156 χρόνια αμέτρητα ελληνικά νοικοκυριά με τα προϊόντα της, στηρίζοντας την ελληνική και τοπική οικονομία με τζίρο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μπαίνοντας σε όλες τις ελληνικές οικογένειες στα 156 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της και ξεκινώντας το 1865 κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως φαράσια, μαχαιροπίρουνα, γκαζιέρες.

«Η Πίτσος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και είναι το Νο1 στην επιλογή των ελληνικών οικογενειών. Δεν υπάρχει οικογένεια στην ευρύτερη περιφέρεια Πειραιά που κάποιο μέλος της ακόμα και ολόκληρες οικογένειες να μην έχει εργαστεί στην ΠΙΤΣΟΣ», αναφέρει η ανακοίνωση αναφερόμενη στην απόφαση της γερμανικής BSH, θυγατρικής της BOSCH να βάλει τέλος σε μια κερδοφόρα εταιρεία και να μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία.

«Εκφράσαμε επανειλημμένα την αγωνία μας και την ανησυχία μας για την τύχη των οικογενειών μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι συνθήκες λόγω της πανδημίας είναι δύσκολες και με την ανεργία να αυξάνεται. Πιστεύουμε ότι το όνομα ΠΙΤΣΟΣ ξεπερνά κατά πολύ τα όρια μιας απλής επιχειρηματικής δραστηριότητας”, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των εργαζομένων που εκφράζουν την αγωνία τους και στη σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια, όπως λένε, της μηδενικής άσκησης πίεσης από τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα “για να υλοποιηθεί η συμφωνία των 60 εκατ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας που είχε υπάρξει μεταξύ της Siemens και της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκε ποτέ (αφορούσε την Πίτσος)».

Keywords
Τυχαία Θέματα