Πλειάδες : Το βιβλιοπωλείο που έγινε στόχος μίσους στο Διαδίκτυο

«Ηταν τα όγδοα Χριστούγεννα του βιβλιοπωλείου και δεν προλάβαμε να στολίσουμε ούτε ένα λαμπάκι», λέει στα «ΝΕΑ» η Αλεξάνδρα Μπίζη, συνιδιοκτήτρια μαζί με τον επί 27 έτη σύντροφό της, Αλκη Τεμπονέρα, του βιβλιοπωλείου «Πλειάδες» στο Παγκράτι, που προ ημερών δέχθηκε «χυδαία», όπως τη χαρακτηρίζουν αμφότεροι, διαδικτυακή επίθεση με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού με την κόρη του την παραμονή των Χριστουγέννων. «Ανοίξαμε μέσα στην κρίση. Υπήρχε ήδη μια πυκνότητα γεγονότων από όταν ανοίξαμε.

Αυτό

που ο Κούντερα αποκαλεί "επική οµορφιά της αιφνίδιας πυκνότητας της ζωής". Τώρα πετύχαμε και την πανδημία. Φέτος δεν πήγαμε διακοπές, ούτε για ένα μπάνιο στην Κέρκυρα, τον τόπο καταγωγής μας. Τον Σεπτέμβριο που τις προγραμματίζαμε αυξήθηκαν τα κρούσματα. Υπάρχει συνεπώς μαζεμένη κούραση και τρομερό άγχος. Από τις 14 Δεκεμβρίου που ανοίξαμε, εν μέρει αποφεύχθηκε η οικονομική ζημιά αλλά ξεκινούσαμε στις 6 το πρωί και τελειώναμε στις 11 τη νύχτα. Η πρωτόγνωρη επίθεση που δεχθήκαμε, όμως, έκανε τις μέρες των Χριστουγέννων πολύ δύσκολες. Μαύρα Χριστούγεννα. Ηταν μεγάλο σοκ», αναφέρει η Αλεξάνδρα.

Με χρήση μάσκας

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο βιβλιοπώλες πληρώνουν την τόλμη τους να σκέφτονται φωναχτά, και συχνά, πριν από όλους. Πρώτοι εκείνοι, τον Φεβρουάριο, διέκοψαν τις παρουσιάσεις με καλεσμένους πολιτικούς όλων των αποχρώσεων. Στη συνέχεια, με την άρση του πρώτου lockdown, τον Μάιο, επέβαλαν τη χρήση μάσκας (όταν αυτή ήταν ακόμη προαιρετική) σε κλειστούς χώρους με αποτέλεσμα να γίνουν μάλλον… δυσάρεστοι. «Εμείς αυτήν τη σύσταση την πήραμε σοβαρά, φορούσαμε μάσκες και απαιτούσαμε το ίδιο από τους πελάτες. Το αποτέλεσμα ήταν να μας βρίζουν, να βαράνε την πόρτα, να λένε "πάμε αλλού". Τον Ιούνιο τηλεφώνησε πελάτης… "Εστειλα τη φίλη μου από Λονδίνο σε εσάς γιατί σας εκτιμώ και της ζητήσατε να βάλει μάσκα, δεν το περίμενα από εσάς, η φίλη μου κατέβηκε σε βιβλιοπωλεία στο κέντρο και έδωσε έναν σκασμό λεφτά" μας είπε. Βαράγανε την τζαμαρία από τσαντίλα. Το τι ακούσαμε… Η κοινωνία στα κάγκελα», λέει ο Αλκης που, καθώς δεν έχει Facebook, βίωσε πιο ανώδυνα την πρόσφατη επίθεση, ενώ ήταν εκείνος που εξυπηρέτησε τον Πρωθυπουργό.

«Πρώτη φορά έρχεται στο βιβλιοπωλείο μας ο Πρωθυπουργός. Από το γραφείο του μας ενημέρωσαν ότι σε μισή ώρα φτάνει, πήρε λίγο παραπάνω όμως γιατί έμεινε 40 λεπτά στον δρόμο. Κι έχει σημασία που έμεινε στην ουρά και περίμενε, μου άρεσε, γιατί είναι μια εποχή που έχει παντού ουρές και θέλει υπομονή. Είναι μια περίοδος που πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα», αναφέρει ο Αλκης προσθέτοντας, «έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για αναγνώστη, ο τρόπος που περιηγήθηκε στα βιβλία, αυτήν την εντύπωση μου άφησε, ότι γνωρίζει το βιβλίο».

Τα τοξικά σχόλια

Το χρονικό της επίθεσης εξιστορεί η Αλεξάνδρα που δεν τη θεωρεί οργανωμένη, χωρίς όμως να είναι και βέβαιη. «Ολη την ημέρα μας έλεγαν ότι υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις για τον Πρωθυπουργό και τις "Πλειάδες". Το βράδυ λέω θα το δημοσιοποιήσω κι εγώ στη σελίδα μας. Ηταν πραγματικά τιμητικό για εμάς και εξόχως συμβολικό για τον χώρο του βιβλίου. Με την κίνησή του ο Πρωθυπουργός είπε "το βιβλίο υπάρχει, είναι εδώ" στη χώρα που είναι στον πάτο της Ευρώπης όσον αφορά τη βιβλιοφιλία. Και τότε, ξαφνικά βλέπω μια χυδαιότατη επίθεση. Μας είπαν μέχρι και ότι κάναμε ξέπλυμα στον εκλεγμένο Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ότι θα πάνε σε βιβλιοπωλεία που σέβονται τον εαυτό τους, ενώ δεν έλειψαν και οι απειλητικές ερωτήσεις, όπως αν έχουμε ασφάλεια πυρός... Στενοχωρήθηκα πολύ. Πήγα να απαντήσω σε έναν, μετά επέλεξα να μην το κάνω. Τώρα δεν ξέρω καν αν θέλω να μπω στα σχόλια, δεν είμαι ακόμα ψυχολογικά έτοιμη. Μετά τα Χριστούγεννα, πάντως, ήταν περισσότερα τα σχόλια υποστήριξης» λέει και ο Αλκης την συμπληρώνει:

«Αυτοί που έγραψαν θετικά για εμάς αναγνώρισαν ότι έχουμε δώσει δείγμα γραφής, δεν είναι ότι ξεκινήσαμε χθες ή ότι είχαμε ανάγκη από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Μιλάμε για μια πορεία επτάμιση χρόνων μονοκονδυλιά. Χριστέ και Παναγία, ήταν κακόβουλοι. Μου είπαν φίλοι ότι στο Facebook βγάζουν όλοι τον χειρότερο εαυτό τους, έχει γίνει ένα γήπεδο μαυρίλας και χυδαιότητας. Είναι σοβαρό αυτό που συνέβη, αλλά εγώ θέλω να πω ότι είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει γενικότερα στην εποχή μας. Είναι παγκόσμιος πόλεμος, όμως δεν ξέρω πόσο σοβαρά το έχουμε πάρει. Πεθαίνουν άνθρωποι, είναι άγριο, και έχει φτάσει στο κατώφλι μας. Πρέπει να προσέξουμε αυτό και τίποτε άλλο».

Οταν η συζήτηση αλαφραίνει και φτάνει στο εμβόλιο, πάντως, ξυπνά μέσα του η επτανησιακή ζωηράδα. «Ναι ναι ναι! Να το κάνουμε, να τελειώνουμε! Μόνο η επιστήμη μπορεί να μας δώσει ελπίδα. Και η τέχνη να μας βοηθήσει να καταλάβουμε», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα