Πλήγμα για το Δημόσιο

Ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης είναι πλέον γεγονός και οι μεγάλες δυνάμεις της ηπείρου αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τις δαπάνες για την Αμυνα χωρίς να τινάξουν στον αέρα τους δημόσιους προϋπολογισμούς. Οι πρώτες σαφείς κινήσεις έρχονται από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που προχωρούν σε περικοπές στις δημόσιες θέσεις εργασίας για να εξοικονομήσουν πόρους.

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας υπό τον χριστιανοδημοκράτη Φρίντριχ Μερτς σχεδιάζει να καταργήσει

μία στις δέκα ανώτερες θέσεις στα υπουργεία μέχρι το 2029. Ο Κάρστεν Λίνεμαν, βουλευτής, οικονομολόγος και πιθανός νέος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι η CDU θα επιδιώξει περικοπές κυρίως σε υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας μείωσης της γραφειοκρατίας και εξορθολογισμού του κράτους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times», η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει 50.000 δημόσιες θέσεις εργασίας, από το σύνολο των περίπου 500.000 υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης. Η βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 2 δισεκατομμύρια στερλίνες μέχρι το 2030 και, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη ανακοινωθεί περικοπές και στις κοινωνικές παροχές.

Παρότι οι δύο κυβερνήσεις αποφεύγουν τον όρο «περικοπές», επιλέγουν να μιλούν για «βελτίωση της αποδοτικότητας». Ο Λίνεμαν, συγκεκριμένα, αποστασιοποιήθηκε από ακραία μοντέλα «καταστροφής του κράτους», όπως αυτά που ευαγγελίζεται ο Χαβιέρ Μιλέι ή ο Ιλον Μασκ, και προτείνει έναν πιο μετριοπαθή ανασχεδιασμό του δημόσιου τομέα «εκ των έσω».

«Ο κόσμος περιμένει να ξεκινήσουμε τις περικοπές από εμάς τους ίδιους», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν 66 κυβερνητικοί επίτροποι, αφού «οι μισοί είναι αρκετοί».

Παρότι το γερμανικό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει εξαίρεση από το «φρένο χρέους» (Schuldenbremse) για στρατιωτικές δαπάνες που υπερβαίνουν το 1% του ΑΕΠ, η παραδοσιακή γερμανική δυσανεξία προς το δημόσιο χρέος παραμένει. Η νέα κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες χωρίς να εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά. Η επιμονή της Γερμανίας στον αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο και την υπερβολική γραφειοκρατία έχει, σύμφωνα με ειδικούς, οδηγήσει σε μειωμένη ανταγωνιστικότητα. Φαίνεται πια ότι το πρόβλημα είναι δομικό.

Υπό αυτή την έννοια, είναι αρκετά συνεπές ότι εάν το CDU έκανε εκστρατεία με μια υπόσχεση να εξαλείψει την υπερβολική γραφειοκρατία, θέλει να περικόψει θέσεις εργασίας που έχουν ήδη αχρηστευτεί. «Η γραφειοκρατία των υπουργείων παίρνει τεράστιο μέγεθος, είναι τρέλα», επανέλαβε ο Λίνεμαν.

Ο πολιτικός πιστεύει ότι είναι «εφικτό» να περικοπεί το 10% του δημόσιου προσωπικού κατά τη διάρκεια της θητείας του Μεγάλου Συνασπισμού.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό τον Κιρ Στάρμερ, αποφάσισε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες από 2,3% σε 2,5% του ΑΕΠ μέσα σε δύο χρόνια, συνοδευόμενες από περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες για τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα