Ποδόσφαιρο και Εθνική Αντίσταση – Βετεράνοι ποδοσφαιριστές θυμούνται

Η διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη» για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τα στρατεύματα των Ναζί.

Ομιλητές ήταν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Γεωργάκης, Νάσος Μπράτσος και συντονιστής ο Νίκος Μάλλιαρης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΣΑΠ. Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας,

η Ειρήνη Νταϊφά από τον Δήμο Πειραιά, ο πρόεδρος των εξορισθέντων-φυλακισθέντων Κώστας Μανταίος και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε:

«Στα δύσκολα χρόνια, ποδοσφαιριστές συμμετείχαν στον αγώνα κατά του φασισμού, υπέρ δημοκρατίας προσδίδοντας στο ποδόσφαιρο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επιβεβαίωσαν την ταπεινότητά τους καθώς είχαν μεγαλώσει σε φτωχογειτονιές και αναδείχτηκαν σε φωτεινά παραδείγματα. Με την εκδήλωση αυτή τους αποδίδουμε φόρο τιμής, αλλά διαχέουμε και ιστορική μνήμη»

Ο Γιάννης Γεωργάκης επεσήμανε το γεγονός ότι κατά την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου 2018, ημέρα Κυριακή, διεξήχθη κανονικά αγωνιστική στη Super League χωρίς καμία αναφορά στην επέτειο. Γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με όσα γίνονται στις αντίστοιχες επετείους άλλων κρατών. Παράλληλα παρέθεσε ιστορικά στοιχεία για το ποδόσφαιρο στα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου:

«Ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο χρησιμοποιήθηκαν για προπαγανδιστικούς σκοπούς από τους ναζί. Το ποδόσφαιρο ποτέ δεν διεκόπη στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του β΄ παγκοσμίου πολέμου. Χιλιάδες αθλητές έπεσαν στα πεδία των μαχών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Γερμανών, σκοτώθηκαν 48 διεθνείς ποδοσφαιριστές, ενώ ο Φριτς Βάλτερ (μετέπειτα παγκόσμιος πρωταθλητής το 1954) υπήρξε αιχμάλωτος πολέμου. Οι ναζί αφαίρεσαν από την ανθρωπότητα δύο Ολυμπιάδες και δύο Μουντιάλ» είπε ενώ αναφέρθηκε και στον κατάλογο των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που σκοτώθηκαν ή γύρισαν τραυματίες από το μέτωπο. Επίσης, ξεχωριστή θέση στην ομιλία του είχε κι ο ιστορικός αγώνας Παναθηναϊκός-ΑΕΚ στη διάρκεια της κατοχής (Άνοιξη του 1942), που δεν έγινε ποτέ, αλλά εξελίχθηκε σε μεγαλειώδη διαδήλωση κατά των κατακτητών στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο Νάσος Μπράτσος, συγγραφέας του βιβλίου «Αθλητισμός και κοινωνικά κινήματα», είπε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμβάλλουν στη διατήρηση και μεταλαμπάδευση της ιστορικής μνήμης. Εξήγησε ότι ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο χρησιμοποιήθηκε από τα απολυταρχικά καθεστώτα για να δώσει μια «ψευδαίσθηση κανονικότητας». Όμως, η συνάθροιση τόσων ανθρώπων σε ένα μέρος, αξιοποιήθηκε και από την αντίσταση για διάδοση ιδεών.

Προβλήθηκε video αφιέρωμα στο Νίκο Γόδα, ο οποίος είχε έντονη αντιστασιακή δράση και εκτελέστηκε σε ηλικία 27 ετών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού. Το video είχε επιμεληθεί ο Γιάννης Γόδας, ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ και είναι εγγονός του αδελφού τού θρυλικού ποδοσφαιριστή.

Keywords
Τυχαία Θέματα