Ποιες χώρες ελέγχουν τα πυρηνικά όπλα του πλανήτη
Και ξαφνικά το πιστόλι βγήκε πάνω στο τραπέζι. Αυτό που οι περισσότεροι σώφρονες άνθρωποι αντιμετώπιζαν ως το πλέον ανέφικτο σενάριο, μέρα με την ημέρα, κανονικοποιείται, καθώς έχει μετατραπεί σε σημαντικό κομμάτι του δημόσιου διαλόγου και, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του διαπραγματευτικού αφηγήματος της κάθε πλευράς.
Η καθημερινή επανάληψη και οι αναλύσεις για την πιθανότητα χρήσης τακτικών ή ακόμη και στρατηγικών πυρηνικών όπλων, σε μια γενικευμένη σύρραξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας, έχει οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων
Επειδή είναι προφανές πως η ανθρωπότητα παρακολουθεί μουδιασμένη, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στους αριθμούς που απλά θα επιβεβαιώσουν ότι σε αυτό το σενάριο δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, καθώς θα έχουμε ακουμπήσει το πιστόλι στον κρόταφό μας.
Για την ιστορία, αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε πως μία και μόνο πυρηνική κεφαλή θα μπορούσε να σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, και να επιφέρει μόνιμες και καταστροφικές ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.
Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και πιθανότατα η Βόρεια Κορέα διαθέτουν συνολικά περίπου 13.000 πυρηνικά όπλα, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολλές φορές ισχυρότερα από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα.
Όπως αναφέρει σε κείμενο – ανάλυση το iMEdD, αξίζει να σημειωθεί πως από τις 6.257 πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει η Ρωσία, 1.458 είναι ενεργές ανεπτυγμένες (σύμφωνα με την ισχύουσα συνθήκη START II τόσο οι ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία περιορίζονται σε 1.550 ανεπτυγμένές συνολικά πυρηνικές κεφαλές), 3039 είναι ανενεργές αλλά διαθέσιμες για να γίνουν ενεργές, και 1.760 έχουν αποσυρθεί και αναμένουν την αποσυναρμολόγησή τους. Αντίστοιχα από τις 5.550 πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ 1.389 είναι ενεργές, 2.361 είναι ανενεργές αλλά διαθέσιμες, και 1.800 στην αναμονή προς αποσυναρμολόγηση.
Η Βόρεια Κορέα σύμφωνα με διάφορες πηγές δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να διαθέτει καμία πυρηνική κεφαλή, παρόλα αυτά πολλοί οργανισμοί επισημαίνουν πως επειδή έχει στην κατοχή της υλικό για την κατασκευή 40-50 πυρηνικών κεφαλών είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη πυρηνικό οπλοστάσιο.
Από τις περίπου 13.000 πυρηνικές κεφαλές στον κόσμο, περισσότερες από 9.000 βρίσκονται σε στρατιωτικά αποθέματα για χρήση από πυραύλους, αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια. Οι υπόλοιπες πυρηνικές κεφαλές έχουν αποσυρθεί, αλλά παραμένουν σχετικά άθικτες και περιμένουν την αποσυναρμολόγηση. Από τις πυρηνικές κεφαλές που βρίσκονται στα στρατιωτικά αποθέματα, περισσότερες από 3.000 έχουν αναπτυχθεί με επιχειρησιακές δυνάμεις (σε βάσεις πυραύλων ή βομβαρδιστικών). Από αυτές, περίπου 2.000 πολεμικές κεφαλές των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα, έτοιμες για χρήση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Χώρες του ΝΑΤΟ που φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά όπλαBέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία είναι τα πέντε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που φιλοξενούν πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Παρόλο που οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών δεν έχουν ποτέ δηλώσει επίσημα την ύπαρξη αυτών των όπλων, κατά καιρούς πολιτικές προσωπικότητες έχουν επιβεβαιώσει αυτήν την πρακτική.
Η συμφωνία για την κοινή χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί μέρος της αμυντικής πολιτικής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Σε καιρό ειρήνης, τα πυρηνικά όπλα που φιλοξενούνται σε μη πυρηνικές χώρες φυλάσσονται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, ενώ σε καιρό πολέμου ενεργοποιείται ένα σύστημα διπλού κώδικα: Τότε, τόσο η χώρα φιλοξενίας όσο και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκρίνουν τη χρήση των όπλων, τα οποία θα εκτοξεύονται από τα αεροπλάνα της πρώτης.
Τα όπλα αυτά είχαν αναπτυχθεί σε αυτές τις χώρες την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Με το πέρας, όμως, αυτής της περιόδου και με δεδομένο πως κάποια από τα κράτη του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εντάχθηκαν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τη συγκεκριμένη πρακτική, αποσταθεροποιητική και επικίνδυνη. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειώσουμε πως κατά καιρούς έχει εκφραστεί έντονη αντίθεση στην τοποθέτηση αυτών των όπλων στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και από ορισμένες κυβερνήσεις των κρατών φιλοξενίας, όπως της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας που έχουν ζητήσει την απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τις χώρες τους.
Τα όπλα αυτά φυλάσσονται σε υπόγειες κρύπτες WS3* αεροπορικών βάσεων που βρίσκονται σε διάφορα στρατιωτικά αεροδρόμια του ΝΑΤΟ. Οι κωδικοί του Permissive Action Link (PAL) που χρησιμοποιούνται για τον οπλισμό τους παραμένουν σε αμερικανικά χέρια.
*Το σύστημα αποθήκευσης και ασφάλειας όπλων WS3 (Weapon Security and Survivability System ή Weapons Survivability and Security System) είναι ένα σύστημα που περιλαμβάνει ηλεκτρονικούς ελέγχους και υπόγειους θαλάμους ενσωματωμένους στα δάπεδα των PAS (Protective Aircraft Shelters) σε διάφορα στρατιωτικά αεροδρόμια του ΝΑΤΟ. Οι θάλαμοι αυτοί χρησιμοποιούνται για την ασφαλή αποθήκευση ειδικών όπλων, συνήθως τακτικών πυρηνικών.
Πηγή: iMEdD
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Η μητέρα άργησε να έρθει στην κηδεία της Τζωρτζίνας επειδή ήταν για καφέ»
- Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι ανησυχεί περισσότερο τους Έλληνες και πότε θέλουν εκλογές
- Πώς ο Μάκης Βορίδης «άδειασε» τον Γιώργο Πατούλη
- Νέο Πρόγραμμα Εμβολιασμού: Tι αλλάζει από σήμερα στη χορήγηση του Gardasil
- Κορονοϊός: Νέο σοκ με τα νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο. 34 θάνατοι, 342 διασωληνωμένοι
- ΔΝΤ: Τι θα σημαίνει για τον υπόλοιπο κόσμο μια χρεοκοπία της Ρωσίας
- Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο φωτορεπόρτερ του AP, Νίκος Γιακουμίδης
- Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στη Μαριούπολη, δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος
- Πάτρα: Μίλησε η αδελφή της Ρούλας – «Αυτή είναι η αιτία που χάθηκαν τα παιδιά μας!»
- Λαϊκό Λαχείο 22/3/2022: Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κλήρωσης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι φαρσέρ «έπιασαν κορόιδο» τον Βρετανό υπουργό Άμυνας
- Πάτρα: Η μητέρα άργησε στην κηδεία της Τζωρτζίνας γιατί ήταν για καφέ
- Ποιες χώρες ελέγχουν τα πυρηνικά όπλα του πλανήτη
- Πάτρα: Η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου μιλάει για τον θάνατο των παιδιών
- Νέο τουρκικό παραλήρημα: «Η Στρατηγική Πυξίδα καθοδηγήθηκε από Ελλάδα-Κύπρο»
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ποιες χώρες ελέγχουν τα πυρηνικά όπλα του πλανήτη
- Νέο τουρκικό παραλήρημα: «Η Στρατηγική Πυξίδα καθοδηγήθηκε από Ελλάδα-Κύπρο»
- Πάτρα: Η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου μιλάει για τον θάνατο των παιδιών
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι φαρσέρ «έπιασαν κορόιδο» τον Βρετανό υπουργό Άμυνας
- Πάτρα: Η μητέρα άργησε στην κηδεία της Τζωρτζίνας γιατί ήταν για καφέ
- Λύματα: Αυτή είναι η περιοχή με αύξηση κατά 105% στο ιικό φορτίο
- Νικ Κάντι: Ο Ελληνοκύπριος που ξεκίνησε με δανεικά της γιαγιάς του και τώρα… θέλει να αγοράσει την Τσέλσι
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζήτησε ξανά ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός – CDC: Πενταπλάσιες νοσηλείες νηπίων στο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον συγκριτικά με το κύμα της Δέλτα
- Κρήτη | Επιστρέφουν στον ασθενή με κορονοϊό τα νοσήλια που πλήρωσε σε ιδιωτική κλινική
- Δημοσκόπηση: Ακρίβεια και πόλεμος τρομοκρατούν τους πολίτες – Κλείνει η «ψαλίδα» για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
- Ερμής: Κατέκτησαν τη δεύτερη θέση… και τώρα play-off
- Ουκρανία: Το εφιαλτικό σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου με 90 εκατ. νεκρούς- Τι αναφέρουν οι New York Times
- Αντιπολεμική συναυλία διοργανώνει το Στέκι Αλληλεγγύης Πάτρας “Εκεί στο Νότο”
- Η κλινική ψυχολόγος Ράνια Πανουργιά στο thebest.gr: Οι ανησυχίες μας έξω από την κρεβατοκάμαρα
- Ουκρανία: Ρουκέτες κατέστρεψαν σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή Ντνίπρο. Ένας νεκρός
- Barcelona Open: Χωρίς τον Ναδάλ, αλλά με Τσιτσιπά και άλλα σπουδαία ονόματα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική ελίτ παραμένει πιστή στον Πούτιν παρά την παγκόσμια κατακραυγή