Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν αύριο - Τα ωράρια και οι κανόνες

Λίγες μόλις ώρες απομένουν από την είσοδο της χώρας μας στη δεύτερη φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού, αφού αύριο, Δευτέρα, ανοίγουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς και τα σχολεία για τη Γ’ Λυκείου.

Το δεύτερο αυτό «κύμα» ανοίγματος καταστημάτων αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου, επαναφέρει σε λειτουργία την πλειονότητα του κλάδου του λιανικού εμπορίου, εξαιρώντας ωστόσο ακόμη επιχειρήσεις με βάση χαρακτηριστικά που αφορούν

αφενός τη χωροταξία, αλλά και το είδος τους.

Συγκεκριμένα, αύριο «ανοίγει» ρολά ακόμη ένα 25% των επιχειρήσεων, που έπαψαν να λειτουργούν με κυβερνητική απόφαση το Μάρτιο στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Έτσι, το 35% της αγοράς θα βρίσκεται πλέον σε λειτουργία, καλύπτοντας κατηγορίες όπως η ένδυση και η υπόδηση, τα καλλυντικά, τα έπιπλα και είδη οικιακού εξοπλισμού, αλλά και τα ηλεκτρικά είδη, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο μια κάποια επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως είναι φυσικό, έτσι όπως συνέβη και στην πρώτη φάση άρσης των μέτρων και τώρα θα  συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα, όπως οι αποστάσεις μεταξύ πελατών, αντισηπτικά, χρήση μάσκας αλλά και νέο ωράριο.

Τα πρώτα δεδομένα της άρσης και η επόμενη μέρα

Πάντως, λίγο πριν την είσοδό μας στη δεύτερη φάση, τα δεδομένα της πρώτη χαρακτηρίζονται θετικά από από παράγοντες της αγοράς.

Συγκεκριμένα, οι πρώτες δύο μέρες της εβδομάδας είχαν αυξημένη κίνηση, αλλά παρουσιάστηκε κάμψη τις επόμενες. Κατά τις εκτιμήσεις, το Σαββατοκύριακο που διανύουμε, ενδέχεται να υπάρξει νέο pick στην επισκεψιμότητα.

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε μέσα από το MEGA και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Σύμφωνα με όσα είπε αποτιμώντας την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της αγοράς τόνισε πως, βάσει έρευνας, όλα τα καταστήματα που άνοιξαν λειτούργησαν κανονικά και είχαν σταθερούς και ανοδικούς τζίρους, εκτός από τα βιβλιοπωλεία.

Ακόμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ανάλογα πάντα με τις υποδείξεις των ειδικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, δε, ξεκαθάρισε πως γύρω στις 20 Μαΐου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης, καθώς τότε οι ειδικοί θα έχουν τα επιστημονικά μοντέλα τους και θα μπορούν να ληφθούν αποφάσεις.

Όσον αφορά στη δεύτερη φάση παράγοντες του εμπορίου εκτιμούν ότι κατά το δίμηνο lockdown και δεδομένης της μετάβασης σε μια νέα θερμότερη εποχή, «έχουν γεννηθεί ανάγκες», που θα φέρουν καταναλωτές στα καταστήματα.

Εκτιμάται, δε, ότι το συνολικό άνοιγμα της αγοράς θα φέρει περισσότερους «παραδοσιακούς» καταναλωτές στην αγορά, καθώς αποτελούν την κατηγορία εκείνων που θέλουν να έχουν φυσική εμπειρία αγορών.

Ωστόσο, «αμηχανία» επικρατεί κυρίως για την αγορά ένδυσης και υπόδησης, όπου η διαδικασία αγορών θα απαιτεί περιορισμούς στη δοκιμή προϊόντων. Μάλιστα αρκετοί εκτιμούν ότι θα αντιστραφεί η σχέση «ψάχνω online-ψωνίζω offline», καθώς ενδέχεται οι καταναλωτές να δοκιμάζουν ρούχα και παπούτσια, αλλά να αποφασίζουν να τα προμηθευτούν online.

Προβληματισμένοι οι έμποροι

Πάντως, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν λείπει από ιδιοκτήτες και εργαζόμενους ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.

Ένας από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που αγωνιά για το μέλλον της επιχείρισής του είναι ο Τάσος Τρανούλης, ο οποίος διαθέτει κατάστημα πώλησης αρωμάτων στον πιο εμπορικό δρόμο της χώρας, στην Ερμού.

Μιλώντας στο MEGA, εξέφρασε τον προβληματισμό τόσο του ίδιου όσο και των συναδέλφων του.

«Υπάρχει προβληματισμός γιατί η Ερμού τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί κυρίως με τουρίστες και φέτος δεν θα έχουμε τουρίστες. Μέχρι τέλος του έτους ελπίζουμε να έχει στρώσει το πράγμα» τόνισε σχετικά.

Ποια καταστήματα ανοίγουν από αύριοΑπό τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:εξοπλισμού ήχου και εικόναςκλωστοϋφαντουργικών προϊόντωνσιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιώνχαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχουηλεκτρικών οικιακών συσκευώνεπίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσηςεγγραφών μουσικής και εικόναςπαιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτωνυποδημάτων και δερμάτινων ειδώνκαλλυντικών και ειδών καλλωπισμούρολογιών και κοσμημάτωνκαινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδώνΠαράλληλα, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδώνενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκωνενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, καικαθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)Στις 11 Μαΐου επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.Τέλος, ξαναλειτουργούνοι σχολές ερασιτεχνών οδηγώνοι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίαςΤα μέτρα προστασίας

Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου

Έως 20τμ: 4 άτομαΑπό 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμΆνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ

Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται εως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.

Ώρες λειτουργίας και αποστάσεις

Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ, εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.

Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε Ατομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτωνΩς προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο.Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες.Και υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.Για τις Σχολές οδηγώνΕπιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.Είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.Για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορέςΕλάχιστη απόσταση  5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.Πώς θα εξυπηρετούν τα καταστήματα

Τη διαδικασία εξυπηρέτησης πελατών στα καταστήματα λιανικής που ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους από Δευτέρα (11/5) εξήγησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο ιδιοκτήτης καταστημάτων ρούχων, Θανάσης Τσαγκάρης και ο υγιεινολόγος και λέκτορας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Ντελέζος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη, κατά την είσοδο των πελατών στο κατάστημα θα υποδεικνύεται το σημείο όπου θα υπάρχουν αντισηπτικά, μάσκες κι γάντια. Τα ρούχα που δοκιμάζονται, θα καθαρίζονται με ένα πανάκι και στη συνέχεια με ατμοκαθαριστή, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά την επόμενη μέρα.

Πώς και γιατί θα λαμβάνονται αυτά τα μέτρα εξήγησε ο κ. Ντελέζος υποστηρίζοντας πως καθότι η αυξημένη θερμοκρασία δεν καταστρέφει τον ιό, τα ρούχα θα πρέπει πρώτα να υφίστανται μια ελαφριά ύγρανση προκειμένου στην συνέχεια να ατμιστούν. Παράλληλα, στα καταστήματα θα υπάρχει σημείο όπου θα συγκεντρώνονται τα χαρτικά που μπορεί να είναι  μολυσμένα, ενώ στις πόρτες των καταστημάτων θα είναι αναρτημένες οι οδηγίες και οι κανόνες αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Μίλησε ακόμα και για τη χρήση των κλιματιστικών, κατά την οποία θα πρέπει να δημιουργείται ένα φυσικό ρεύμα αέρα, ένα τεχνητό δηλαδή κύκλωμα εξυγίανσης που βοηθάει το χώρο ώστε να απομακρυνθεί ο ιός.

Keywords
Τυχαία Θέματα