Ποιοι αναμένεται να αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πέντε μέρες πριν από τις εκλογές, και με τη Νέα Δημοκρατία να κρατά χαμηλούς τόνους και να προσγειώνει όσους ράβουν υπουργικά κοστούμια, το μυαλό όλων βρίσκεται στην επόμενη ημέρα. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετύχει αυτό που φάνταζε πριν από μερικούς μήνες αδύνατο, δηλαδή την αυτοδυναμία, θα σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να δεσμεύεται από προγραμματικές συμφωνίες με άλλα κόμματα. Και θα επιλέξει ο ίδιος τους υπουργούς

που θα κυβερνήσουν, αν κι έχει υποσχεθεί ότι θα βάλει στην κυβέρνηση και στελέχη της αγοράς, από άλλους πολιτικούς χώρους, πανεπιστημιακούς κ.λπ.

Λογικό είναι στην οδό Πειραιώς να προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, με δεδομένο ότι θα πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να αναλάβουν τα ηνία της χώρας και να τρέξουν χωρίς διακοπές, κρίσιμα και καυτά θέματα.

Η οικονομία σε πρώτο πλάνο, τα εθνικά θέματα, και ειδικά οι προκλήσεις των τούρκων, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τέλος η ασφάλεια του πολίτη αποτελούν τα σημαντικότερα θέματα που θα κληθούν να διαχειριστούν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης.

Για το λόγο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης έχει έντονο… πονοκέφαλο προκειμένου να βρει τους κατάλληλους για τις κατάλληλες θέσεις και ταυτόχρονα να ισορροπήσει μεταξύ των βουλευτών που «έτρεξαν» όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια στην αντιπολίτευση και εκείνων που δεν είναι πολιτικοί αλλά μπορούν να προσφέρουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να φτιάξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα μπορέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσουν σε γενναίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα προκαλέσουν επενδυτικό «σοκ». Ανθρώπους δηλαδή που έχουν σχέση με την αγορά, που αντιλαμβάνονται τις διαδικασίες και πώς αυτές θα επιταχυνθούν και που γνωρίζουν από την επιχειρηματικότητα.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αυτό που θέλει η ΝΔ είναι να επαναφέρει, όπως τονίζει, την αξιοπιστία στο αρμόδιο υπουργείο. Όπως λένε, ειδικά επί υπουργίας Κοτζιά οι αποφάσεις είχαν ληφθεί νωρίτερα κι έμπειροι διπλωμάτες είχαν μετατραπεί σε απλούς παρατηρητές.

Ταυτόχρονα είχαν απαξιωθεί οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, είχαν υποβαθμιστεί τα αρμόδια Γραφεία Τύπου και οι πρεσβείες δεν λειτουργούσαν. Και στον τομέα αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει ανασυγκρότηση με την επαναφορά στην… ενεργό δράση έμπειρων διπλωματών και τεχνοκρατών που είχαν παροπλιστεί.

Τέλος, στο κομμάτι της καθημερινότητας θα δοθεί ιδιαίτερα έμφαση κυρίως στο αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να έχουν οι πολίτες.

Ταυτόχρονα, όμως, με την ενίσχυση της αστυνομίας και την προσπάθεια να τελειώσουν το μπάχαλο στα Εξάρχεια αλλά και στα πανεπιστήμια, ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να προσέξει κι εδώ τις ισορροπίες. Μια αστυνομοκρατούμενη Αθήνα, βίαιες παρεμβάσεις και γενικότερα εικόνες από το παρελθόν θα πρέπει να αποτραπούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να σταματήσει η ανοχή που επέδειξε επί τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ σε φαινόμενα παρανομίας.

Η νέα κυβέρνηση

Πολλά ονόματα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες. Κάποια είναι δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθούν στη νέα κυβέρνηση, άλλα ρίχνονται για να καούν, άλλα για επικοινωνιακούς λόγους.

Κανείς δεν ξέρει τις σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και μόνο να εικάσουν μπορούν. Πολλά εξαρτώνται από το πώς θα πάνε στις εκλογές τα κορυφαία στελέχη. Αλλιώς αξιοποιείται κάποιος που παίρνει 50 χιλιάδες σταυρούς και είναι πρώτος στην περιφέρειά του κι αλλιώς ο τέταρτος.

Επίσης, με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να βάλει νέους ανθρώπους και από το μητρώο στελεχών, θα υπάρξουν ενδεχομένως κι εκπλήξεις, τουλάχιστον στο επίπεδο των υφυπουργών.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει πολλές φορές ότι «κλείδωσε» η θέση του υπουργού Οικονομικών και φαίνεται εκεί να καταλήγει στο δίδυμο του Χρήστου Σταϊκούρα με τον Στέλιο Πέτσα. Ο πρώτος έχει θητεύσει ξανά στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος, ο δεύτερος είναι τα τελευταία χρόνια στο πλευρό του προέδρου της ΝΔ για τα οικονομικά θέματα.

Μια έκπληξη που θα μπορούσε να γίνει είναι να τοποθετηθεί ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης ακούγονται τα ονόματα του Κωστή Χατζηδάκη (που ήταν ξανά στην ίδια θέση) αλλά και του έτερου αντιπροέδρου, Αδωνι Γεωργιάδη.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του Κ. Χατζηδάκη αλλά και του Γ. Κουμουτσάκου ενώ για το Πεντάγωνο προαλείφεται ο Νίκος Δένδιας ή ο Βασίλης Κικίλιας.

Στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται να πηγαίνει η δυναμική τομεάρχης, Νίκη Κεραμέως ενώ για το δύσκολο υπουργείο Εσωτερικών, που είναι άγνωστο αν θα έχει και το Δημόσιας Τάξης, οδεύει ο Μάκης Βορίδης.

Αν το Προστασίας του Πολίτη μείνει αυτόνομο τότε θα αναζητηθεί μια «ήρεμη δύναμη» που όμως θα μπορεί να οργανώσει τα σώματα ασφαλείας και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. Κάποιοι δεν θα απέκλειαν μια έκπληξη με την τοποθέτηση του Μ. Χρυσοχοϊδη.

Ένα πρόσωπο που θα παίξει ρόλο στην επόμενη ημέρα, είτε στο υπουργείο Δικαιοσύνης είτε στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αυτό του καθηγητή του συνταγματικού δικαίου, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Για το Αγροτικής Ανάπτυξης κάποιοι λένε ότι μπορεί να είναι εξωκοινοβουλευτικός με επιχειρηματικές δραστηριότητες, ένας πετυχημένος στο χώρο του.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής «παίζει» το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη, προερχόμενου από την κεντροαριστερά με καλή δουλειά στη «Διανέοσις».

Κλειδωμένη θα πρέπει να θεωρείται η θέση του υπουργού Μεταφορών για τον Κώστα Καραμανλή το νεότερο ενώ για το υπουργείο Υγείας συζητιέται τα ονόματα των Κώστα Τσιάρα.

Στο υπουργείο Εργασίας καταλήγει ο Γιάννης Βρούτσης ενώ η Ολγα Κεφαλογιάννη θα μπορούσε να πάει στο υπουργείο Τουρισμού.

Σίγουρη θεωρείται η τοποθέτηση στην κυβέρνηση του Τάκη Θεοδωρικάκου, ενδεχομένως στο Επικρατείας ενώ αναζητείται κυβερνητικός εκπρόσωπος που θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος.

Για τη θέση του προέδρου της Βουλής ακούγεται ο Κώστας Τασούλας ή ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ρόλο στην κυβέρνηση μπορεί να έχει, πάντως και ο Πάνος Πικραμμένος, αν και ακούγεται το όνομά του και για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός από την άλλη φαίνεται να έχει κλειδώσει για τη θέση του Επιτρόπου ενώ σίγουρα ρόλο θα έχει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενδεχομένως στο Μεταναστευτικής Πολιτικής που το γνωρίζει καλά.

Όπως λένε οι πληροφορίες του in.gr το στίγμα της διακυβέρνησης της ΝΔ θα δοθεί από αυτούς που θα επιλεγούν στα υφυπουργεία και κυρίως στις θέσεις των γενικών γραμματέων, εκεί δηλαδή που βγαίνει η δουλειά. Κι εκεί θα τοποθετηθούν τεχνοκράτες με επαγγελματική και οργανωτική πείρα.

Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, νεα δημοκρατια, υπουργείο παιδείας, υπουργειο δικαιοσυνης, αβραμοπουλος, εκλογες, νέα, καλοκαιρι, ηνία, υπουργοι, σοκ, δραση, αθηνα, σημαίνει, συριζα, σταυροι, χατζηδακης, ολγα, βουλη, πικραμμενος, σαμαρας, Αντωνης Σαμαρας, υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, κακλαμανης, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, εκλογες 2012, ξανα, κομματα, υπουργειο εργασιας, ηνία, δημοκρατια, δουλεια, εικονες, οικονομια, ονοματα, πειραιως, υπουργείο παιδείας, αγορα, βγαινει, βοριδης, βρισκεται, γινει, γραφεια, δεδομενο, διαστημα, δοθει, διδυμο, εξαρχεια, εσωτερικων, ιδια, κοστουμια, κτιριο, λογο, μηνες, μητσοτακης, μυαλο, νικη, νικητας, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ονομα, ρολο, σιγουρα, σκεψεις, στιγμα, υπουργειο υγειας, υπουργειο εξωτερικων, αδυνατο, αγνωστο, ασφαλεια, δημητρης, εμφαση, εθνικα θεματα, γνωσεις, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, κωστας, κυριακου, μεινει, πληροφοριες, σημαίνει, σωματα, σωματα ασφαλειας, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα