Ποιοι είναι οι «ιοί ζόμπι» που τρομοκρατούν τους επιστήμονες – Φόβοι για νέα πανδημία
Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια παράξενη νέα απειλή πανδημίας, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Οι αρχαίοι ιοί που έχουν παγώσει στον μόνιμο πάγο της Αρκτικής θα μπορούσαν κάποια μέρα να απελευθερωθούν από το θερμαινόμενο κλίμα της Γης και να εξαπολύσουν μια μεγάλη επιδημία ασθένειας.
Στελέχη αυτών των μικροβίων Μαθουσάλα– ή των ιών των ζόμπι, όπως είναι επίσης γνωστά – έχουν ήδη απομονωθεί από ερευνητές που έχουν εκφράσει φόβους ότι θα μπορούσε να προκληθεί μια νέα
Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες άρχισαν να σχεδιάζουν ένα δίκτυο παρακολούθησης της Αρκτικής που θα εντόπιζε πρώιμες περιπτώσεις ασθένειας που προκαλείται από αρχαίους μικροοργανισμούς. Επιπλέον, θα παρέχει καραντίνα και εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη σε μολυσμένα άτομα σε μια προσπάθεια να περιορίσει το ξέσπασμα και να αποτρέψει τα μολυσμένα άτομα να φύγουν από την περιοχή.
«Αυτή τη στιγμή, οι αναλύσεις των απειλών πανδημίας επικεντρώνονται σε ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν σε νότιες περιοχές και στη συνέχεια να εξαπλωθούν στον βορρά», δήλωσε ο γενετιστής Jean-Michel Claverie του Πανεπιστημίου Aix-Marseille. «Αντίθετα, λίγη προσοχή έχει δοθεί σε ένα ξέσπασμα που θα μπορούσε να εμφανιστεί στον μακρινό βορρά και στη συνέχεια να ταξιδέψει νότια – και αυτό είναι μια παράβλεψη, πιστεύω. Υπάρχουν ιοί εκεί πάνω που έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν ανθρώπους και να ξεκινήσουν μια νέα επιδημία», είπε στον Guardian.
Αυτό το σημείο υποστηρίχθηκε από την ιολόγο Marion Koopmans του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ. «Δεν ξέρουμε ποιοι ιοί βρίσκονται εκεί έξω στον μόνιμο παγετό, αλλά νομίζω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να υπάρχει κάποιος ικανός να προκαλέσει ξέσπασμα ασθένειας – ας πούμε για μια αρχαία μορφή πολιομυελίτιδας. Πρέπει να υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί».
Πόσο επικίνδυνος είναι ένας ιός 48.500 ετώνΤο 2014, ο Claverie ηγήθηκε μιας ομάδας επιστημόνων που απομόνωσαν ζωντανούς ιούς στη Σιβηρία και έδειξαν ότι μπορούσαν ακόμα να μολύνουν μονοκύτταρους οργανισμούς – παρόλο που είχαν θαφτεί στον μόνιμο παγετό για χιλιάδες χρόνια. Περαιτέρω έρευνα, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, αποκάλυψε την ύπαρξη πολλών διαφορετικών στελεχών ιών από επτά διαφορετικές τοποθεσίες στη Σιβηρία και έδειξε ότι αυτά θα μπορούσαν να μολύνουν καλλιεργημένα κύτταρα. Ένα δείγμα ιού ήταν 48.500 ετών.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να μην έχει έρθει ποτέ σε επαφή με μερικά από αυτά τα μικρόβια, και αυτό είναι μια άλλη ανησυχία
«Οι ιοί που απομονώσαμε ήταν ικανοί να μολύνουν μόνο αμοιβάδες και δεν ενέχουν κίνδυνο για τους ανθρώπους», είπε ο Claverie. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι άλλοι ιοί – που επί του παρόντος έχουν παγώσει στον μόνιμο παγετό – ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προκαλέσουν ασθένειες στους ανθρώπους. Έχουμε εντοπίσει γονιδιωματικά ίχνη ιών ευλογιάς και ερπητοϊών, που είναι γνωστά ανθρώπινα παθογόνα, για παράδειγμα».
Το μόνιμα παγωμένο έδαφος καλύπτει το ένα πέμπτο του βόρειου ημισφαιρίου και αποτελείται από χώμα που έχει διατηρηθεί σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν για μεγάλες περιόδους. Ορισμένα στρώματα έχουν παραμείνει παγωμένα για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
«Το κρίσιμο σημείο για το μόνιμο πάγο είναι ότι είναι κρύο, σκοτεινό και στερείται οξυγόνου, το οποίο είναι τέλειο για τη διατήρηση του βιολογικού υλικού», είπε ο Claverie στον Observer την περασμένη εβδομάδα. «Θα μπορούσατε να βάλετε ένα γιαούρτι σε permafrost και μπορεί να είναι ακόμα βρώσιμο 50.000 χρόνια αργότερα».
Το λιώσιμο των πάγωνΑλλά το μόνιμα παγωμένο έδαφος του κόσμου αλλάζει. Τα ανώτερα στρώματα των κύριων αποθεμάτων του πλανήτη – στον Καναδά, τη Σιβηρία και την Αλάσκα – λιώνουν καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δυσανάλογα την Αρκτική. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η περιοχή θερμαίνεται αρκετές φορές πιο γρήγορα από τον μέσο ρυθμό αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μόνιμα παγωμένο έδαφος – στα βαθύτερα του επίπεδα – μπορεί να περιέχει ιούς ηλικίας έως και ενός εκατομμυρίου ετών
Ωστόσο, δεν είναι η άμεση τήξη του μόνιμου παγετού που ενέχει τον πιο άμεσο κίνδυνο, πρόσθεσε ο Claverie. «Ο κίνδυνος προέρχεται από μια άλλη επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη: την εξαφάνιση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής. Αυτό επιτρέπει αυξήσεις στη ναυτιλία, την κυκλοφορία και τη βιομηχανική ανάπτυξη στη Σιβηρία. Σχεδιάζονται τεράστιες εξορυκτικές εργασίες και πρόκειται να ανοίξουν τεράστιες τρύπες στο βαθύ μόνιμο πάγο για την εξαγωγή πετρελαίου και μεταλλευμάτων.
«Το σενάριο ενός άγνωστου ιού να μολύνει κάποτε έναν Νεάντερταλ να επιστρέψει σε εμάς, αν και απίθανο, έχει γίνει μια πραγματική πιθανότητα»
«Αυτές οι επεμβάσεις θα απελευθερώσουν τεράστιες ποσότητες παθογόνων που εξακολουθούν να ευδοκιμούν εκεί. Οι ανθρακωρύχοι θα μπουν και θα αναπνεύσουν τους ιούς. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές».
Αυτό το σημείο τόνισε ο Koopmans. «Αν κοιτάξετε την ιστορία των επιδημιών, ένας από τους βασικούς παράγοντες ήταν η αλλαγή στη χρήση γης. Ο ιός Nipah μεταδόθηκε από νυχτερίδες φρούτων που εκδιώχθηκαν από τα ενδιαιτήματά τους από τον άνθρωπο. Ομοίως, η ευλογιά των πιθήκων έχει συνδεθεί με την εξάπλωση της αστικοποίησης στην Αφρική. Και αυτό πρόκειται να δούμε στην Αρκτική: μια πλήρη αλλαγή στη χρήση γης, και αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο, όπως έχουμε δει αλλού».
Άγνωστοι στον οργανισμό οι ιοίΟι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μόνιμα παγωμένο έδαφος – στα βαθύτερα του επίπεδα – μπορεί να περιέχει ιούς ηλικίας έως και ενός εκατομμυρίου ετών και επομένως θα είναι πολύ παλαιότεροι από το δικό μας είδος, το οποίο πιστεύεται ότι εμφανίστηκε πριν από περίπου 300.000 χρόνια.
«Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να μην έχει έρθει ποτέ σε επαφή με μερικά από αυτά τα μικρόβια, και αυτό είναι μια άλλη ανησυχία», είπε ο Claverie. «Το σενάριο ενός άγνωστου ιού να μολύνει κάποτε έναν Νεάντερταλ να επιστρέψει σε εμάς, αν και απίθανο, έχει γίνει μια πραγματική πιθανότητα».
Για αυτόν τον λόγο, ο Claverie και άλλοι συνεργάζονται με το UArctic, το Πανεπιστήμιο της Αρκτικής – ένα διεθνές εκπαιδευτικό δίκτυο στην πολική περιοχή – σε σχέδια για τη δημιουργία εγκαταστάσεων καραντίνας και την παροχή ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης που θα μπορούσε να εντοπίσει πρώιμα κρούσματα και να τα αντιμετωπίσει τοπικά για να προσπαθήσει να περιορίσει η μόλυνση.
«Τώρα αντιμετωπίζουμε μια απτή απειλή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. Είναι τόσο απλό».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανοιχτά μαγαζιά σήμερα Κυριακή 21/1: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα
- Θερμό επεισόδιο Κασσελάκη - Παππά λίγο πριν από το ταξίδι στις Σπέτσες
- Τι θα συμβεί με τη χοληστερίνη σας αν τρώτε μόνο ένα γεύμα την ημέρα
- Νικολέττα Ράλλη: Πήγε στο χωριό της και μάζεψε ελιές με την κόρη της
- Τουρκία: Διεκόπη η κυκλοφορία πλοίων στα στενά του Βοσπόρου
- Μαρία Μπεκατώρου: Διασκέδασε με τον σύζυγό της στον Νίκο Οικονομόπουλο - Δείτε φωτογραφίες
- Βόλος: Άγρια επίθεση σε 16χρονο από 42χρονο για μία προσπέραση
- Ποια σούπερ μάρκετ είναι σήμερα Κυριακή, 21/1, ανοιχτά – Το ωράριο λειτουργίας
- Τουλάχιστον 25 οι νεκροί από ουκρανικό βομβαρδισμό στο Ντονέτσκ
- Χάρτες δείχνουν πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία - Οι 4 περιοχές που θα χιονίσει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ποιοι είναι οι «ιοί ζόμπι» που τρομοκρατούν τους επιστήμονες – Φόβοι για νέα πανδημία
- Πόσα χρήματα «καίει» η πολεμική μηχανή του Πούτιν – Ο αντίκτυπος των κυρώσεων
- Η 39χρονη στη Χαλκίδα ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη
- Πώς θα προστατεύσετε τα ηλεκτρονικά σας δεδομένα
- Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε τον Λάνθιμο αλλά «ξέχασε» το σφυροκόπημα στο Ευρωκοινοβούλιο για κράτος δικαίου
- Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έστειλαν μηνύματα για περαστικά σε Κάρολο και Κέιτ
- Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις και οι άνεμοι – Νέο έκτακτο δελτίο
- Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ ή… Παρί Σεν Ζερμέν – Η μεγάλη απόφαση του Εμπαπέ και τα «θέλω» της μητέρας του
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ποιοι είναι οι «ιοί ζόμπι» που τρομοκρατούν τους επιστήμονες – Φόβοι για νέα πανδημία
- Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έστειλαν μηνύματα για περαστικά σε Κάρολο και Κέιτ
- Πόσα χρήματα «καίει» η πολεμική μηχανή του Πούτιν – Ο αντίκτυπος των κυρώσεων
- Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις και οι άνεμοι – Νέο έκτακτο δελτίο
- Η 39χρονη στη Χαλκίδα ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη
- Πώς θα προστατεύσετε τα ηλεκτρονικά σας δεδομένα
- Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε τον Λάνθιμο αλλά «ξέχασε» το σφυροκόπημα στο Ευρωκοινοβούλιο για κράτος δικαίου
- Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ ή… Παρί Σεν Ζερμέν – Η μεγάλη απόφαση του Εμπαπέ και τα «θέλω» της μητέρας του
- Θύμα ξυλοδαρμού 16χρονος ποδηλάτης από επικίνδυνο οδηγό στον Βόλο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Περί επετείου της Μεταπολίτευσης και Μητσοτάκη
- Ψηφιακή απάτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για ασφαλείς συναλλαγές
- Ρωσικό το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Αφγανιστάν - Πληροφορίες για αγνοούμενους
- Πινέδα: «Όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ πρέπει να μείνουμε ενωμένοι για το πρωτάθλημα»
- Γλυφάδα: Νέο περιστατικό βίας με εμπλοκή ανηλίκων
- «Στην Ελλάδα σκεφτόμουν ακόμη και το να βγω για καφέ»: Έλληνας νοσηλευτής στην Ιρλανδία αποκαλύπτει τον μισθό του και... κλάψαμε
- Χρυσές Σφαίρες: Το λάθος μήνυμα που έστειλε ο Ρομπ Λόου στον Μπράντλεϊ Κούπερ όταν έχασε το βραβείο
- Πινέδα: «Όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ πρέπει να είμαστε ενωμένοι για το πρωτάθλημα»
- Kίνα: Έρευνα για τα αίτια πυρκαγιάς που οδήγησε στον θάνατο 13 μαθητές