Ποιοι θα έδιναν και ποιοι όχι το 1% του μισθού τους για την κλιματική κρίση – Τι λένε οι Έλληνες
Η εποχή του «παγκοσμίου βρασμού» είναι εδώ, με τους επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιούν ότι χρειάζονται δραστικά μέτρα για να αποφευχθεί η καταστροφή της κλιματικής αλλαγής. Αλλά η αντιστροφή αυτής της κατάστασης δεν θα είναι φθηνή.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα χρειαστεί να δαπανηθούν 90 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο για βιώσιμες υποδομές.
Αν και μπορεί κανείς να κάνει την εύλογη υπόθεση ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν από τις κυβερνήσεις και οι εταιρικοί γίγαντες
Μια πρωτοποριακή παγκόσμια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 130.000 άτομα διαπίστωσε ότι ένα εκπληκτικό 69% θα έχανε το 1% του εισοδήματός του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει το Fortune..
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει στις Ηνωμένες ΠολιτείεςΟι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς για Χρηματοοικονομική Έρευνα SAFE στη Φρανκφούρτη και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης πήραν συνεντεύξεις από άτομα σε 125 χώρες — και σε όλες εκτός από 11 χώρες, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα έδινε ένα μέρος του εισοδήματός τους για να πολεμήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση. Στην Ελλάδα το ποσοστό έφτασε πάνω από 70%
Στις ΗΠΑ, μόλις το 48% των ανθρώπων θα ήταν πρόθυμοι να συνεισφέρουν. Συγκριτικά, πάνω από το 90% των κατοίκων της Μιανμάρ και του Ουζμπεκιστάν θα υποστήριζαν λύσεις για το κλίμα – παρά το ότι κερδίζουν σημαντικά λιγότερα.
Γενικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο πιο πλούσια και πιο κρύα είναι μια χώρα, τόσο λιγότερο πρόθυμοι θα ήταν οι πολίτες της να πληρώσουν προσωπικά στον αγώνα για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η προθυμία των Αμερικανών να συνεισφέρουν είναι η ένατη χαμηλότερη στον κόσμο, με Βρετανούς, Καναδούς, Ρώσους και Νεοζηλανδούς επίσης μεταξύ των λιγότερο πρόθυμων να βοηθήσουν.
«Οι πλουσιότερες χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα», εξήγησε στην Daily Mail η καθηγήτρια Τεοντόρα Μπόνεβα, Επιστημονική Συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Βόννης. «Το κόστος προσαρμογής θα μπορούσε επομένως να θεωρηθεί σχετικά υψηλό και οι απαιτούμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής ως υπερβολικά δραστικές».
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το 81% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αμερικής υποστηρίζει πάνω από 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και συμβάλλει στο 8% περίπου του ΑΕΠ της χώρας.
Επιπλέον, οι πλουσιότερες οικονομίες έχουν περισσότερα χρήματα για να διαθέσουν για βιώσιμες προσαρμογές και να προστατεύσουν τους πολίτες τους από το να αισθανθούν τις πλήρεις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την αίσθηση του επείγοντος των ανθρώπων να εμπλακούν.
«Οι πιο άμεσες και απευθείας συνέπειες είναι πιθανό να συγκεντρωθούν σε πιο ευάλωτες χώρες, οι οποίες διαθέτουν λιγότερους πόρους για να μετριάσουν τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης», πρόσθεσε η Μπόνεβα.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ψυχρότερες χώρες ήταν λιγότερο πρόθυμες να πληρώσουν το λογαριασμό για παρεμβάσεις στην κλιματική αλλαγή, υποδηλώνοντας περαιτέρω ότι η προθυμία για βοήθεια επηρεάζεται από το πόσο άμεσες φαίνονται οι συνέπειές της.
Οι χώρες που είναι λιγότερο πρόθυμες να συμβάλουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη Αίγυπτος – 30,5% Ισραήλ – 37,3% Λιθουανία – 40,6% Ρωσία – 41,0% Καζακστάν – 45,0% Νέα Ζηλανδία – 46,4% Πακιστάν – 47,4% Ηνωμένο Βασίλειο – 47,6% Ηνωμένες Πολιτείες – 48,1% Καναδάς – 48,7% Οι χώρες που είναι πιο πρόθυμες να συνεισφέρουν για να υποστηρίξουν προσωπικά την υπερθέρμανση του πλανήτη Μιανμάρ – 92,8% Ουζμπεκιστάν – 91,6% Μογγολία – 89,6% Καμπότζη – 87,4% Μάλι – 85,9% Παραγουάη – 85,8% Λάος – 85,3% Μαυρίκιος – 85,1% Βενεζουέλα – 85,0% Βολιβία – 84,6% Σταμάτα να δείχνεις τους άλλουςΣυνολικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 86% των ανθρώπων παγκοσμίως υποστηρίζουν «κοινωνικούς κανόνες υπέρ του κλίματος» και πιστεύουν ότι οι άνθρωποι στη χώρα τους πρέπει να εντείνουν προσπάθειες ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη – αλλά ταυτόχρονα είναι δύσπιστοι σχετικά με το πόσο πραγματικά κάνουν οι άλλοι για να το υποστηρίξουν.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να κουνάει κανείς το δάχτυλο και να λέτε ότι κάποιος άλλος φταίει μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
«Οι συστηματικές εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την προθυμία άλλων ανθρώπων να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην επιτυχή καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», έγραψε στην έκθεση ο συν-συγγραφέας της μελέτης Αρμίν Φαλκ.
Τελικά, όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι οι γύρω τους δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά κατηγορούν την κυβέρνηση, τότε είναι πιο πιθανό να αναρωτηθούν γιατί πρέπει να ενοχληθούν.
Πηγή: ΟΤ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ζωζώ Σαπουντζάκη: Το λιποθυμικό επεισόδιο, η αφυδάτωση και τα νεότερα για την υγεία της – Αυτοί θα είναι οι κληρονόμοι της μυθικής περιουσίας της [βίντεο]
- Ποιο είναι το ποτό που καίει ό,τι θερμίδες έχεις φάει;
- “Χαστούκι” στο ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΠΕΔΑ - Σαρωτική η νίκη του "γαλάζιου" Μαρκόπουλου
- Μεσολόγγι: Ραγδαίες εξελίξεις - Είχε λογαριασμούς στο εξωτερικό ο Μπάμπης, ανοίγουν άμεσα
- Η παραμυθένια ζωή και το τραγικό τέλος του Παντελή Παντελίδη
- Survivor 2024 spoiler 18/2: Ο 1ος υποψήφιος για αποχώρηση - Η νέα στρατηγική κίνηση
- Μέρκελ και Τσίπρας... ως καλαμπούρι;
- Οι Αθηναίοι ψάχνουν Golden Visa για την Αθήνα που χάνεται
- Ένταση τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας
- Χωρίς τέλος το θρίλερ με τη σορό του Ναβάλνι - Συνελήφθη μέχρι και ο ιερέας που θα έκανε την κηδεία του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ποιοι θα έδιναν και ποιοι όχι το 1% του μισθού τους για την κλιματική κρίση – Τι λένε οι Έλληνες
- ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ
- Αλέξης Χαρίτσης: Τα παραδοσιακά κόμματα δεν εμπνέουν
- Oι επαφές Γεραπετρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι S-300
- Χρέη στην εφορία: Ερχονται μπόνους για συνεπείς οφειλέτες
- Ομόφυλα ζευγάρια: Ο διάβολος στις λεπτομέρειες
- Τσαρλς Νταλάρα: «Η Ελλάδα πλήρωσε τεράστιο τίμημα για τα λάθη της»
- Με δικό τους «κεραμίδι» 7 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά
- Κεντροαριστερά: Τι σκέπτονται όλοι αλλά κανένας δεν λέει δημόσια
- Αναζητώντας διέξοδο για Ουκρανία και Γάζα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ποιοι θα έδιναν και ποιοι όχι το 1% του μισθού τους για την κλιματική κρίση – Τι λένε οι Έλληνες
- Τι να μην κάνετε στο πρώτο ραντεβού ώστε… να υπάρξει και δεύτερο
- Αναβρασμός στους αγρότες – Ετοιμάζονται για την κάθοδο στην Αθήνα, με… μπλόκα απαντά η ΕΛ.ΑΣ.
- Αναζητώντας διέξοδο για Ουκρανία και Γάζα
- Με δικό τους «κεραμίδι» 7 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά
- Oι επαφές Γεραπετρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι S-300
- Φρέντερικ Γουάιζμαν: «Το ντοκιμαντέρ είναι μυθοπλασία, αλλά ελπίζεις να μην είναι ψέμα»
- Τσαρλς Νταλάρα: «Η Ελλάδα πλήρωσε τεράστιο τίμημα για τα λάθη της»
- Χρέη στην εφορία: Ερχονται μπόνους για συνεπείς οφειλέτες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αγρότες: «Τα τράκτερ θα μείνουν για ημέρες στο Σύνταγμα»
- Εξάρχεια: Έριξαν μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικούς
- Έρευνα ΕΤ για την ακρίβεια: Ανατιμήσεις έως 50% σε πατατάκια και σοκολάτες
- Τα ζώδια της εβδομάδας (18/2-25/2): Ποιοι ερωτεύονται, ποιοι χωρίζουν – Προβλέψεις για επαγγελματικά, οικονομικά και σχέσεις
- Αλεξέι Ναβάλνι: Παραμένει το θρίλερ με τη σορό του
- Αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS – Πρόστιμα φωτιά σε παραβάτες
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 18 Φεβρουαρίου
- Ελένη Καστάνη: "Ειπώθηκε ένα χοντρό ψέμα για εμένα, ο χρόνος έδειξε ποιος παραμένει στη δουλειά"
- Πολιτική Προστασία: 2,1 δισ. από την κυβέρνηση για εναέρια μέσα, συντονιστικά κέντρα, drones, πυροσβεστικά οχήματα και ειδικές γέφυρες
- Σάμεχ Σούκρι: Ο εκτοπισμός των κατοίκων της Γάζας είναι απαράδεκτος, αλλά το Κάιρο θα τους αντιμετωπίσει με ανθρωπιά