Ποιοι θέλουν και την Τουρκία στο κοινό αμυντικό ταμείο

Εκείνα τα σοκαριστικά λεπτά του διαλόγου του Ζελένσκι με τον Τραμπ και τον Βανς στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή έθεσαν σε εγρήγορση την Ευρώπη και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ της 6ης Μαρτίου αποκτά χαρακτηριστικά επείγοντος, μετά κι από την ιδιαίτερα παραγωγική σύνοδο που συγκάλεσε την Κυριακή ο Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο. Βάζω αυτά τα γεγονότα μαζί, διότι όσα έγιναν στο Λονδίνο θα τα δούμε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Θυμίζω ότι ο Στάρμερ δεν προσκάλεσε όλους τους Ευρωπαίους (ανάμεσα στους μη κληθέντες ήταν και ο Κυριάκος

Μητσοτάκης), αλλά κάλεσε τον Αντόνιο Κόστα, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Τουρκία, που εκπροσωπήθηκε από τον Χακάν Φιντάν. Κι από τη συζήτηση προέκυψε ότι πολλοί καλοβλέπουν, πια, το ενδεχόμενο σύνδεσης της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ στο κομμάτι της άμυνας, να επωφελούνται, δηλαδή, και αυτοί από το κοινό αμυντικό ταμείο που θα ενισχυθεί. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί ως μια συμμαχία «ΕΕ plus» για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφαλείας, ενώ στα υπέρ της Τουρκίας πλασάρεται ότι έχει ισχυρή αμυντική βιομηχανία και ενεργό στρατό με παρουσία σε κρίσιμα μέτωπα. Ο δε Ερντογάν πολύ κυνικά απεφάνθη ότι, στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, η Ευρώπη έχει ανάγκη την Τουρκία. Ενώ ο πιο διπλωματικός Φιντάν δήλωσε ότι η ΕΕ «ρεαλιστικά» πρέπει να συμμαχήσει με την Αγκυρα στον νέο σχεδιασμό του ταμείου για την άμυνα, λόγω βιομηχανίας, ισχύος και γεωγραφικής θέσης. Στους υποστηρικτές της πρότασης, μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πιθανότατα να είναι και η Γερμανία. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι το ποια θα είναι η στάση της Αθήνας απέναντι σε όλα αυτά καθώς, όπως μου λένε οι άνθρωποί μου στις Βρυξέλλες, θεωρούν ότι θα πιεστεί πολύ για να τα αποδεχθεί.

Σφήνα… Ουκρανίας στην πρόταση μομφής

Μιας κι έπιασα, πάντως, τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, κοινοβουλευτικές πηγές μου έλεγαν ότι ενδέχεται να επηρεάσει τελικά τον σχεδιασμό της Βουλής. Στην εθνική αντιπροσωπεία συζητούν σήμερα για τον σχηματισμό προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και για αύριο είναι προγραμματισμένη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα Τέμπη. Το ερώτημα που παραμένει ανοικτό είναι το πότε θα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ και πότε θα ξεκινήσει η συζήτησή της. Η αρχική σκέψη λέει να κατατεθεί αύριο και, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτησή της ξεκινά δύο ημέρες μετά, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως. Την Πέμπτη όμως, τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να είναι στις Βρυξέλλες. Συνεπώς, το θέμα της δυσπιστίας θα «κλειδώσει» σήμερα και ο αρχικός προγραμματισμός ενδέχεται να αλλάξει.

Ο Ράμα ξανά στην Αθήνα

Μια προεκλογική εμφάνιση ολίγων ωρών στην Αθήνα έκανε την Κυριακή ο Εντι Ράμα, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια έκθεσης για τους Αλβανούς της διασποράς και την παρουσία αλβανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ο αλβανός πρωθυπουργός συνοδευόταν, μάλιστα, από κυβερνητική αποστολή παρουσία της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπελίντα Μπαλούκου και του υπουργού Οικονομίας, Πολιτισμού και Καινοτομίας Μπλέντι Γκόντζα. Και όλοι μαζί έτυχαν θερμής υποδοχής από τους συμπατριώτες τους που τους εύχονταν καλή επιτυχία στις επικείμενες εκλογές. Ο Ράμα είχε επίσης συνάντηση με περίπου 100μελή αντιπροσωπεία αλβανών δασκάλων από όλη την Ελλάδα, με τους οποίους συνομίλησε για ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης εκπαιδευτικών, με σκοπό τη στήριξη της διδασκαλίας της αλβανικής γλώσσας στα παιδιά της ομογένειας.

Απάτες α λα γκρέκα

Την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της για το 2024 εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) και τα στοιχεία για την Ελλάδα έχουν, φυσικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μόνο πέρυσι, όπως αναφέρει, ξεκίνησε 46 έρευνες για ισάριθμες υποθέσεις με εκτιμώμενη ζημιά 1.3 δισ. ευρώ. Ενώ το σύνολο των ενεργών ερευνών είναι 84 με εκτιμώμενη ζημιά 1.71 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την πηγή των καταγγελιών που έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη χώρα μας, η συντριπτική πλειονότητα (250 από τις 313) έγιναν από ιδιώτες. Σε εξέλιξη στα δικαστήρια βρίσκονται 7 υποθέσεις σε πρώτο βαθμό και 3 σε δευτεροβάθμιο, ενώ τα 70 άτομα στα οποία ασκήθηκαν διώξεις εντός του 2024 συνδέονται με 5 υποθέσεις με συνολικές εκτιμώμενες ζημιές της τάξεως του 1.34 εκατ. ευρώ. Σημαντική εικόνα μας δίνουν επίσης τα στατιστικά για το είδος των υποθέσεων που ερεύνησε η EPPO στη χώρα μας πέρυσι. Το 40% αφορούσαν απάτες σε δαπάνες μη προμηθειών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορούσε αγροτικές και κτηνοτροφικές επιδοτήσεις. Δηλαδή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εξού και στις απάτες που αφορούν κοινοτικά προγράμματα η ελληνική πρωτιά αφορά τα αγροτικά, ενώ ακολουθούν τα περιφερειακής ανάπτυξης, το μεταναστευτικό και τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα