Ποιος ήταν ο Κόλιν Πάουελ – Οι πόλεμοι σε Βιετνάμ, Ιράκ και Αφγανιστάν

Η οικογένεια του Κόλιν Πάουλ ανακοίνωσε το θάνατό του τονίζοντας ότι υπήρξε ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ του οποίου οι υπηρεσίες σε αρκετές κυβερνήσεις διαμόρφωσαν την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

«Γεράκι του πολέμου» και «απρόθυμος πολεμιστής»

Ο Κόλιν Πάουελ γεννήθηκε το 1937 και πριν ασχοληθεί με την πολιτική έκανε καριέρα στον αμερικανικό στρατό φτάνοντας στο βαθμό του στρατηγού και στην αρχηγία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα

κυρίως από τον κόσμο της Αριστεράς αποκλήθηκε ως το «γεράκι του πολέμου», σε αντίθεση με τους αμερικανούς που τον αποκαλούσαν «απρόθυμο πολεμιστή».

Γεγονός είναι πάντως πως ως στρατιωτικός συμμετείχε στον πόλεμο του Βιετνάμ και τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, ενώ ως πολιτικός επί της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπους οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους το 2001 και εν συνεχεία το 2003 στο Ιράκ.

Το Βιετνάμ και η σφαγή του My Lai

Με το βαθμό του ταγματάρχη ο Κόλιν Πάουλ υπηρέτησε ως διοικητής τάγματος πεζικού του Νότιου Βιετνάμ από τον Δεκέμβριο του 1962 έως τον Νοέμβριο του 1963. Αποχώρησε λόγω τραυματισμού και επέστρεψε στο Βιετνάμ τον Ιούνιο του 1968.

Στη δεύτερη θητεία του στο Βιετνάμ σώθηκε από θαύμα, καθώς, στις 16 Νοεμβρίου 1968, ένα ελικόπτερο που τον μετέφερε συνετρίβη. Ο ίδιος τραυματίστηκε και για τις προσπάθειές του να σώσει τους συναδέλφους του και τον στρατηγό Charles M. Gettys, του απονεμήθηκε μετάλλιο ανδρείας.

Στον Πάουελ είχε ανατεθεί να ερευνήσει τις αναφορές για τη σφαγή του My Lai από τις αμερικανικές δυνάμεις και το πόρισμά του ήταν αθωωτικό για τους εμπλεκόμενους αμερικανούς στρατιωτικούς στη σφαγή, γεγονός για το οποίο επικρίθηκε και πολλά χρόνια αργότερα. Το 2004 ο Πάουελ θα πει ότι σε μια συνέντευξη του στην εκπομπή του Λάρυ Κίνγν στο CNN,  «στον πόλεμο, συμβαίνουν φρικτά πράγματα ξανά και ξανά, αλλά πρέπει να αποδοκιμαστούν».

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδό του στην πολιτική

Η στρατιωτική θητεία του Κόλιν Πάουελ στο Βιετνάμ του άνοιξε το δρόμο για την είσοδο αργότερα στην πολιτική. Αρχικά το 1972, κέρδισε υποτροφία του Λευκού Οίκου στο Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια της προεδρίας Νίξον και ήρθε σε επαφή με πολιτικούς των Ρεπουμπλικανών που αργότερα υπηρέτησαν και στις κυβερνήσεις Ρήγκαν. Το 1973 προήχθη σε αντισυνταγματάρχη και διοίκησε στρατεύματα στην Κορέα. Το 1974 επέστρεψε στην Ουάσιγκτον ως αναλυτής στο Υπουργείο Άμυνας και προήχθη σε συνταγματάρχη.

Η ανοδική του πορεία στο στρατό των ΗΠΑ συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια με διαρκείς προαγωγές στο βαθμό και με την κατοχή υψηλόβαθμων θέσεων στο υπουργείο Άμυνας, αρχικά από τον Τζίμι Κάρτερ το 1977.

Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου

Το 1986, ο Κόλιν Πάουελ υπηρέτησε ως διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώ από τον Δεκέμβριο του 1987 έως τον Ιανουάριο του 1989, ο Πάουελ διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν και έγινε στρατηγός τον Απρίλιο του 1989.

Τον Οκτώβρη του 1989, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους τον διόρισε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και μάλιστα σε ηλικία  52 ετών, ο Πάουελ έγινε ο νεότερος αξιωματικός και ο πρώτος Αφροαμερικανός που κατείχε την υψηλότερη στρατιωτική θέση στις ΗΠΑ.

Ως επικεφαλής του στρατού των ΗΠΑ ο Πάουελ ηγήθηκε της πρώτης αμερικανικής επέμβασης στον Περσικό Κόλπο κατά του Σαντάμ Χουσεΐν και του Ιράκ το 1991 και για την ηγεσία του στην πολεμική αυτή επιχείρηση παρασημοφορήθηκε από το Κογκρέσο και το Λευκό Οίκο.

ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μπους

Παρότι Ρεπουμπλικανός ο Κόλιν Πάουλ αξιοποιήθηκε σε διάφορες θέσεις και από τον Μπιλ Κλίντον κατά τη δεκαετία του 1990. Το 2001 ο Κόλιν Πάουελ ανέβαλε υπουργός Εξωτερικών του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Από τη θέση αυτή ο Κόλιν Πάουελ ανέλαβε να βρει συμμάχους για τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν μετά το χτύπημα των Δίδυμων Πύργων από την Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιλ Λάντεν.

Ο Κόλιν Πάουλ για να υποστηρίξει αργότερα το 2003 την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ είχε υιοθετήσει ψευδώς τους ισχυρισμούς περί κατοχής βιολογικών όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς Χουσεΐν, κάτι που όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια δεν ίσχυε.

Τον Κόλιν Πάουελ ως υπουργό Εξωτερικών διαδέχτηκε το 2005 η Κοντολίζα Ράις.

Μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση παρέμεινε ενεργός πολιτικά ενώ ασχολήθηκε και με τις επιχειρήσεις όπως οι Silicon Valley, Kleiner, Perkins, Caufield & Byers.

«Δεν με θεωρώ πλέον Ρεπουμπλικάνο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κόλιν Πάουελ παρά το ότι υπήρξε ηγετικό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εντούτοις στις εκλογές του 2008 και του 2012 στήριξε τον Ομπάμα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Εξηγώντας τη στάση του υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών ο Κόλιν Πάουελ είχε δηλώσει ότι το έκανε «εξαιτίας της ικανότητάς του (σ.σ. του Ομπάμα) να εμπνέει, λόγω του ενωτικού χαρακτήρα της προεκλογικής του εκστρατείας και διότι τείνει το χέρι σε ολόκληρη την Αμερική».

Ο Κόλιν Πάουελ στις τελευταίες εκλογές στήριξε φανατικά και την υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και μάλιστα δεν αρκέστηκε σε αυτό αλλά διέρρηξε τους δεσμούς του με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δηλώνοντας ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του Ρεπουμπλικανό, καθώς οι σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ είχαν φτάσει στο χειρότερο δυνατό σημείο.

«Δεν με θεωρώ πλέον Ρεπουμπλικανό. Είμαι πλέον απλώς ένας πολίτης που έχει ψηφίσει το ρεπουμπλικανικό κόμμα και δημοκράτες καθ΄όλη τη διάρκεια της καριέρας μου» δήλωσε πριν λίγους μήνες ενώ είχε ταχθεί και υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα