Ποιους θα… έχανε ο Μητσοτάκης αν δεν επέβαλε κομματική πειθαρχία

Σφοδρούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς έχει προκαλέσει η τροπολογία για τη νομιμοποίηση των εργατών γης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «λανθασμένη» την τροπολογία και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει και να επανεξετάσει τη στάση της.

Σε δήλωσή του, μάλιστα, έκανε λόγο για «ξεκάθαρα λανθασμένη» τροπολογία «περί παράνομων μεταναστών» και χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική την κατάθεση ρύθμισης που χορηγεί «νέου

τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών».

«Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη δήλωση που διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία.

Ο Αντώνης Σαμαράς παρότι το πρωί της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου εξαιρέθηκε από την κομματική πειθαρχία που επέβαλλε η ΝΔ, όπως ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης, όμως, οι ιδέες του, και η ανεξαρτησία που διαθέτει για να τις λέει, δημιούργησαν ρεύμα αντίδρασης από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Θέλω να ακούσω πώς θα γίνεται το τσεκάρισμα αυτών των ανθρώπων»

Κακλαμάνης: Δεν έγινε σωστός χειρισμός από την κυβέρνηση

Ο Νικήτας Κακλαμάνης επισήμανε για το επίμαχο νομοσχέδιο, ότι «για μια ακόμη φορά δεν έγινε σωστός χειρισμός. Πρέπει να καταλάβουν οι υπουργοί και οι σύμβουλοι του Μαξίμου ότι πρέπει να σέβονται την κοινοβουλευτική ομάδα που στηρίζει την κυβέρνηση».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «θέλω να ακούσω πώς θα γίνεται το τσεκάρισμα αυτών των ανθρώπων. Θα έχουν κάποια χαρτιά; Κάτι αποδεικτικό; Και δεύτερον, ότι άλλο ανανέωση άδειας εργασίας όταν θα λήξει η αρχική και άλλο νομιμοποίηση πλήρης. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο». Παρόλα αυτά, όπως είπε, θα ψηφίσει την τροπολογία για τους μετανάστες.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης

Πλεύρης: Χωρίς κομματική πειθαρχία δεν θα ψήφιζε την τροπολογία

Ο πρώην υπουργός Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι είναι «σωστές οι ενστάσεις Σαμαρά», ενώ, διεμήνυσε πως αν δεν ετίθετο θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο ίδιος θα καταψήφιζε την τροπολογία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν σε μία μεταναστευτική ρύθμιση ψηφίζουμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ μας επικροτεί, θα πρέπει να μας προβληματίζει».

Πρόσθεσε ακόμη πως «έχει γίνει ένα λάθος. Η συγκεκριμένη τροπολογία θα μπορούσε να είχε τύχει σημείο συζήτησης με τους βουλευτές της ΝΔ, θα μπορούσαμε να είχαμε ενημερωθεί και να πούμε τις απόψεις και τις ενστάσεις μας, ενδεχομένως να προτείναμε λύσεις. Επέλεξε δυστυχώς ο κ. υπουργός να καταθέσει μια τροπολογία και να ενημερωθούμε οι βουλευτές της ΝΔ, από τα ΜΜΕ».

Σιμόπουλος: Ψηφίζει με κριτική

Από την πλευρά του ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Πως προσπαθούμε να το λύσουμε; Νομιμοποιώντας μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα. Μπορεί να προκύψει πρόβλημα σε αυτό, δέχομαι ότι δεν αλλάζουμε τις πολιτικής μας στο μεταναστευτικό αλλά φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν στις χώρες προέλευσης και να πουν ότι έχει νομιμοποιηθεί η εργασία τους. Μπορεί να κάνει pool factor αυτό; Θα το δούμε…».

Όμως και ο Στράτος Σιμόπουλος δήλωσε ότι θα ψηφίσει την εν λόγω τροπολογία.

Καραγκούνης: Oφείλω να καταθέσω τις ενστάσεις μου

Τέλος, ο γνωστός Σαμαρικός βουλευτής Κώστας Καραγκούνης ερωτηθείς αν καλωσορίζει την τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες, απάντησε ότι «θα την καλωσόριζα αν δεν υπήρχε το άρθρο 4 όπως είναι γραμμένο και όπως έχει έρθει αυτή η τροπολογία. Έπρεπε να τύχει μιας μεγαλύτερης επεξεργασίας, το επισπεύδον υπουργείο έπρεπε να το συζητήσει πρώτα απ’ όλα και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Ακόμη, απαντώντας στο αν θα ψηφίσει την τροπολογία ως έχει, πριν την ανακοίνωση της κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Καραγκούνης είπε ότι «εάν υπάρξει για το ζήτημα αυτό κομματική πειθαρχία, προφανώς και θα την υποστηρίξω, αλλά οφείλω να καταθέσω τις ενστάσεις μου».

Εκτιμάται ότι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές της κυβέρνησης που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ωστόσο, λόγω της κομματικής πειθαρχίας δεν εκφράζουν τη διαφωνία τους και θα την ψηφίσουν. Ακόμη, βουλευτές του Σαμαρικού μπλοκ βρίσκονται σε υπουργικές θέσεις, οπότε, αντίστοιχα, δεν μπορούν να εκφράσουν ανοιχτά την ενδεχόμενη αντίθεσή τους. Τέτοια παραδείγματα είναι του υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου και της υπουργού Νίκης Κεραμέως.

Η πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσω της ονομαστικής ψηφοφορίας

Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμώντας να οξύνει την πίεση στους βουλευτές της ΝΔ και να αναδείξει τις αντιθέσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αιτήθηκε ονομαστική ψηφοφορία. Μένει να φανεί εάν βουλευτές της ΝΔ επιλέξουν την αποχή, θα καταψηφίζουν θέτοντας εαυτόν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ή υπερψηφίσουν, παρακάμπτοντας όποια τυχών διαφωνία έχουν.

«Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι πρωτοφανή. Τα εσωτερικά προβλήματα της ΝΔ δεν μας αφορούν, ωστόσο είναι οξύμωρο, ο πρωθυπουργός που είναι διατεθειμένος να κουρελιάσει το Σύνταγμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να υποκλίνεται με αυτοεξευτελισμό στην ακροδεξιά του κόμματός του» σημείωσε μεταξύ άλλων σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη.

Τι λέει η υπόλοιπη αντιπολίτευση

«Η τροπολογία είναι αναγκαία αλλά έχει αργήσει πάρα πολύ. Συνιστά ομολογία της αποτυχίας της μεταναστευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσυρθεί η διάταξη της τροπολογίας που συνδέει την άδεια παραμονής με την εργασία, γιατί αυτό θα εντείνει τους εκβιασμούς της εργοδοσίας» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να συγκρουστεί με τις ακροδεξιές, μισαλλόδοξες και ρατσιστικές εκφράσεις μέσα στο κόμμα του», σημειώνουν πηγές της Νέας Αριστεράς, με αφορμή την κομματική πειθαρχία που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά τους μετανάστες εργάτες γης.

Keywords
Τυχαία Θέματα