Πολεμικές αποζημιώσεις: Η αλήθεια και στα γερμανικά
Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις. Ενώ η γερμανική πλευρά θεωρεί το θέμα «λήξαν», για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό. Αλλά τι γνωρίζουν οι Γερμανοί για το θέμα αυτό; Σίγουρα λιγότερα από όσα θα έπρεπε να γνωρίζουν για τις θηριωδίες των ναζί στη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα. Την άγνοια αυτή, όταν δεν είναι εσκεμμένη αποσιώπηση, αντιμετώπισε υπηρετώντας αρχικά στο προξενείο του Ντίσελντορφ
«Υπάρχει ανάγκη διευκρίνισης των πραγματικών περιστατικών (συμφωνιών, συνομιλιών κ.λπ.), ώστε οι δύο πλευρές να έχουν κοινά αποδεκτή βάση εκκίνησης για μια συζήτηση απαλλαγμένη στο μέτρο του δυνατού από τα συναισθήματα που αναπόφευκτα συνεγείρει η περίοδος της Κατοχής» είπε ο συγγραφέας στην παρουσίαση της γερμανικής μετάφρασης του βιβλίου στο Βερολίνο, που οργάνωσε η Διεθνής Ενωση Νομικών IALANA και το Ιδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ».
Η μελέτη αναδεικνύει μια βασική παράμετρο διαφοροποίησης της Ελλάδας από άλλες χώρες. «Από το τέλος του πολέμου καμία κυβέρνηση, κανένα κυβερνητικό στέλεχος σε καμία περίπτωση δεν παραιτήθηκε των αξιώσεων για επανορθώσεις και αποζημιώσεις» σημείωσε ο Ραδιόπουλος. Αντιθέτως, «το ζήτημα τέθηκε επανειλημμένα και με διάφορους τρόπους ήδη από την αρχή της μεταπολεμικής περιόδου, προσαρμοσμένο πάντοτε στις συνθήκες της εκάστοτε εποχής. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που μεσολάβησαν, δεν εκπονήθηκε συγκεκριμένη στρατηγική διεκδίκησης, όπως θα μπορούσε».
Μέχρι την επανένωση, η στάση και των δύο γερμανικών κρατών ήταν απορριπτική, από διαφορετική θέση και με διαφορετική επιχειρηματολογία. «Η κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία στις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τις τεθείσες υπό μεσεγγύηση περιουσίες Ελλήνων στο έδαφός της επιδίωκε διακαώς ελληνική δήλωση μη έγερσης ζητήματος επανορθώσεων, έστω και αν ήταν άσχετο με το υπό διαπραγμάτευση θέμα, ως διασφάλιση έναντι μελλοντικών σχετικών απαιτήσεων».
Από την άλλη, η Δυτική Γερμανία με την Τελική Πράξη της Συνδιάσκεψης Επανορθώσεων των Παρισίων (1946) εξαναγκάστηκε στην καταβολή επανορθώσεων προς τους δυτικούς συμμάχους και κατέβαλε το 1960 διμερώς στην Ελλάδα αποζημιώσεις 115 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων για συγκεκριμένες κατηγορίες θυμάτων του ναζισμού - η καταγραφή αμέσως μετά τον πόλεμο ανέβαζε τις ελληνικές απαιτήσεις στα 14 δισεκατομμύρια σημερινά ευρώ. «Τα συνολικά ποσά που έλαβαν η Ελλάδα ως επανορθώσεις και οι πολίτες της ως αποζημιώσεις ανέρχονται σε απειροελάχιστο ποσοστό των καταστροφών που προξενήθηκαν από τον πόλεμο και την Κατοχή» είπε ο Ραδιόπουλος.
Η Γερμανία εξέλαβε τη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 που ανέβαλε την ικανοποίηση αιτημάτων μέχρι την επανένωση «όχι ως αναβολή αλλά ως οριστική ακύρωση του αιτήματος για επανορθώσεις». Και με τη «Συνθήκη 2+4» για την επανένωση της Γερμανίας το 1990 θεωρεί «λήξαν» το θέμα νομικά και πολιτικά. «Η γερμανική επιχειρηματολογία συνδεόταν πάντα με τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, που αποτελούσαν τομέα πολύ ευαίσθητο για την ελληνική οικονομία ήδη από τη λήξη του πολέμου» σημείωσε ο Ραδιόπουλος.
«Να συνεχίσουν να ενοχλούν»
Ο Γκρέγκορ Γκίζι, ιστορικός ηγέτης του κόμματος Αριστερά, που συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου - SPD και Πράσινοι προτίμησαν τη διακριτική αποστασιοποίηση από την εκδήλωση του πολιτικού ιδρύματος της Αριστεράς - εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Γερμανία δεν έχει κανένα επιχείρημα να αντικρούσει τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου. Συνέστησε πάντως τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πολωνία «να συνεχίσουν να ενοχλούν» τη Γερμανία. Ηταν μια ευπρόσδεκτη παρότρυνση για τον πρεσβευτή της Πολωνίας στο Βερολίνο που παρακολούθησε την εκδήλωση: η Πολωνία απαιτεί 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία και αναζητεί συμμάχους.
Ομως οι ελληνικές αξιώσεις έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Κυρίως το κατοχικό, «καταναγκαστικό δάνειο» μπορεί να διεκδικηθεί - όπως αποφάνθηκε και η Επιστημονική Υπηρεσία της Γερμανικής Βουλής - με προοπτικές επιτυχίας. Η ταύτιση με την Πολωνία δεν θα ενισχύσει, αντίθετα θα αποδυναμώσει τις ελληνικές διεκδικήσεις.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα – Οι περιοχές όπου θα χιονίζει σήμερα και η πρόβλεψη για την Αττική
- Κοτόσουπα,η συνταγή της σούπας που αυξάνει την ανοσία του οργανισμού μας
- Κώστας Παπαζάχος: Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας
- Μπάχαλο με τα κλειστά σχολεία την Τετάρτη 8/2 σε Αττική – Αλλαγές με νέα ανακοίνωση
- Χανιά: Εκλαιγαν γιατροί και νοσηλευτές – Εξιτήριο μετά από 50 μέρες στη ΜΕΘ για τη 17χρονη
- Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
- Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Περισσότεροι από 7.800 οι νεκροί – Ολονύχτιες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό επιζώντων (Photos/Videos)
- «Έχει γίνει και στη Συρία σεισμός, στείλτε βοήθεια»! Δημ.Κωνσταντακόπουλος
- Ίλιον: Νέο επεισόδιο οπαδικής βίας - Τον ρώτησαν τι ομάδα είναι και τον μαχαίρωσαν
- Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έρχεται νέος ισχυρός χιονιάς μέχρι το μεσημέρι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Χιόνια στην Αττική – Πού το έστρωσε, οι προβλέψεις για τη νύχτα
- Πόπη Τσαπανίδου: Η χιουμοριστική απάντηση για το «Πρόεδρε έλα με φόρα»
- Γεμάτοι πτώματα οι δρόμοι της Τουρκίας – Άνισος αγώνας για τον εντοπισμό επιζώντων
- Πολεμικές αποζημιώσεις: Η αλήθεια και στα γερμανικά
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Σεισμική επιδημία
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πολεμικές αποζημιώσεις: Η αλήθεια και στα γερμανικά
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Σεισμική επιδημία
- Χιόνια στην Αττική – Πού το έστρωσε, οι προβλέψεις για τη νύχτα
- Πόπη Τσαπανίδου: Η χιουμοριστική απάντηση για το «Πρόεδρε έλα με φόρα»
- Γεμάτοι πτώματα οι δρόμοι της Τουρκίας – Άνισος αγώνας για τον εντοπισμό επιζώντων
- Χαμός στη συνεδρίαση του ΔΗΣΥ - Προπηλακισμοί κατά υπουργού και σε δημοσιογράφο
- Το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τον σεισμό
- Βαγγέλης Μαρινάκης: «Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ»
- Στο 41% η δημοτικότητα του Μπάιντεν ενόψει της ομιλίας του για την Κατάσταση του Έθνους
- Ξεκίνησαν οι δηλώσεις για την επέκταση της άδειας μητρότητας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το μυστικό που κρύβει στους πρόποδές της η Ακρόπολη
- Πρέπει να αποκλειστεί ο Κασιδιάρης από τις εκλογές;
- Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας στις ασφαλιστικές εταιρείες
- Νέα απεργία των καλλιτεχνών – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
- Επιμένει η κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πυκνές χιονοπτώσεις και σήμερα - Οι περιοχές στο επίκεντρο και η προειδοποίηση Μαρουσάκη
- Η ΕΜΑΚ έσωσε ακόμια μια γυναίκα από τα χαλάσματα στην Τουρκία - Πάνω από 7.800 οι νεκροί συνολικά, ενισχύεται η ελληνική αποστολή
- Κακοκαιρία Barbara: Πυκνή χιονόπτωση και στον Διόνυσο
- Ρωσία: Τέσσερις νεκροί από έκρηξη αερίου σε πενταώροφο κτίριο νότια της Μόσχας
- Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Αθηνών-Λαμίας από τη γέφυρα Καλυφτάκη
- Μπρούκλιν Μπέκαμ: Βουτιά σε παγωμένο νερό με το εσώρουχό του