Πόλεμος στην Ουκρανία: Κίεβο, όπως Στάλινγκραντ – Μάχη μέχρι τέλους για την πρωτεύουσα

Το Κίεβο απλώνεται σε μία έκταση 840 τετραγωνικών χιλιομέτρων, χωρίζεται από τον ποταμό Δνείπερο και τους παραποτάμους του, περιβάλλεται από έλη, έχει 500.000 κτίρια κάθε είδους, εκατοντάδες στενούς δρόμους, και 3,6 εκατ. κατοίκους, από τους οποίους παραμένουν στην πόλη τα δύο εκατομμύρια, άνδρες στην πλειοψηφία τους.

Από τα βορειοδυτικά και τα ανατολικά, δεκάδες χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες, εκατοντάδες τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό προς την ουκρανική πρωτεύουσα. Μέσα στο Κίεβο, ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες εθελοντές

οχυρώνουν το κέντρο της πόλης με φράγματα και αντιαρματικές νάρκες.

Σύμφωνα με τους New York Times -οι οποίοι αναφερόμενοι στο Κίεβο κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο «έπαθλο» του ρωσικού στρατού– αν η σύγκρουση Ουκρανών και Ρώσων φτάσει στα στενά της πρωτεύουσας, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστική μάχη των τελευταίων 80 χρόνων, αντίστοιχη του Στάλινγκραντ και του Βερολίνου.

Σε αυτή την περίπτωση, οι συγκρούσεις θα είναι αιματηρές, άγριες και οι νεκροί χιλιάδες. «Η μάχη για το Κίεβο θα ξεπεράσει οτιδήποτε έχουμε δει μετά τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν πραγματικά θέλουν, οι Ρώσοι μπορούν να το ισοπεδώσουν. Ομως, το πολιτικό και οικονομικό κόστος για τη ρωσική ηγεσία θα είναι τρομακτικό» λέει ο Ντέιβιντ Κιλκάλεν, συνταγματάρχης εν αποστρατεία του αυστραλιανού στρατού, που έχει μελετήσει διεξοδικά τον αστικό πόλεμο.

Δεν έχει προηγούμενο

Το πιο πρόσφατο μέτρο σύγκρισης είναι η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης, στο Ιράκ, από τους τζιχαντιστές, το 2016-17.

Η πόλη εκτεινόταν σε 180 τετραγωνικά χλμ και είχε πληθυσμό 750.000. Χρειάστηκαν εννέα μήνες για να ηττηθεί το ISIS, πέντε χρόνια και 50 δισ. δολάρια για να ξαναχτιστεί.

Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και τελικά το Κίεβο ίσως γλιτώσει την καταστροφή. Παρ’ όλη την σαφή τους υπεροχή, οι Ρώσοι δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο γύρω από την πόλη. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τον ανταρτοπόλεμο στα προάστια και είναι πολύ πιο ευέλικτες σε σχέση με τις δυσκίνητες ρωσικές δυνάμεις.

Οι συγκρούσεις στους δρόμους του Ιρπίν, πόλη-προάστιο του Κιέβου, είναι σφοδρές.

Οι Ρώσοι φαίνεται ότι προς το παρόν σχεδιάζουν να περικυκλώσουν την πόλη και την βομβαρδίζουν με βαρέα όπλα, προκαλώντας μεγάλες απώλειες αμάχων. Δεν έχουν σημειώσει όμως πρόοδο στην κατάκτηση εδαφών ούτε, περιέργως, στον αέρα, κάτι που προκαλεί έκπληξη στους δυτικούς αναλυτές. Οι Ουκρανοί, στρατιώτες και εθελοντές πολίτες, οργανώνονται σε μικρές, ευέλικτες ομάδες και στήνουν ενέδρες στους Ρώσους.

Πηγή: Maks Levin

«Μολών λαβέ»

Η περίπτωση της Τατιάνα Τσορνόβολ, 41χρονης έφεδρης, που ηγείται δύο ολιγομελών μονάδων, είναι χαρακτηριστική. Οπως λέει στην αμερικανική εφημερίδα, στόχος των ομάδων της είναι να καταστρέψουν ρωσικά τανκς και οχήματα.

Μετακινούνται με τα δικά τους αυτοκίνητα, παραμονεύουν τους Ρώσους στα προάστια του Κιέβου και πλήττουν τανκς με αντιαρματικά όπλα ουκρανικής κατασκευής, που μεταφέρουν στα πορτ-μπαγκάζ.

«Δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε. Ολα πάνε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε» λέει η ίδια. Αντίστοιχη είναι η τακτική εκατοντάδων ομάδων μέσα και γύρω από το Κίεβο. Χιλιάδες είναι οι έφεδροι και οι εθελοντές που έμειναν πίσω για να υπερασπιστούν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα