Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς – Αγωνία για τους αμάχους στη Μαριούπολη

Συνεχίζεται για 57η μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στη Μαριούπολη, όπου εκατοντάδες άμαχοι βρίσκονται στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ για το οποίο οι Ρώσοι διαμηνύουν ότι «θα πέσει» εντός της ημέρας.

Το εργοστάσιο είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης στην πολύπαθη πόλη της Ουκρανίας με τον ηγέτη των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ, να υποστηρίζει ότι «πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Αζοφστάλ, θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Δυνάμεις της Τσετσενίας συμμετέχουν

σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος ο Ραμζάν Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη, λέει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου: Χώρες του ΝΑΤΟ θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην ΟυκρανίαΑγωνία για τους αμάχους – Μάχες στο Ντονμπάς

Οι Ουκρανικές δυνάμεις πάντως συνεχίζουν να αντιστέκονται. Ουκρανός διοικητής δήλωσε ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ είναι «κρίσιμη» καθώς εκατοντάδες άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στο εσωτερικό του.

Μερικοί άμαχοι, παγιδευμένοι για εβδομάδες στη Μαριούπολη κατάφεραν να φύγουν, αλλά ήταν πολύ λιγότεροι από ό,τι αναμενόταν. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να την εκκενώσουν, καθώς αντιμετωπίζει σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό. Υπολογίζεται ότι 120.000 άνθρωποι παραμένουν εκεί.

Ουκρανοί διαπραγματευτές διαμήνυσαν ότι είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στη Μαριούπολη προκειμένου να σώσουν τις ζωές όσων παραμένουν εκεί.

Στα ανατολικά, οι Ουκρανοί απέκρουσαν αναρίθμητες ρωσικές προσπάθειες στην περιοχή του Ντονμπάς, τη στιγμή μάλιστα που η Μόσχα αύξησε τους βομβαρδισμούς της στην περιοχή, σύμφωνα με το Λονδίνο.

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ωστόσο, ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Επιθέσεις πράγματι καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Τρίτης, είπε ο κ. Ντανίλοφ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό χθες Τετάρτη, όμως είναι πιθανόν «δοκιμαστικές».

Ο ίδιος είπε πως η Μόσχα πιθανόν θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο ως τέσσερις εβδομάδες.

Ο κ. Ντανίλοφ προειδοποίησε εξάλλου εναντίον της σκέψης ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα είναι η τελευταία και αποφασιστική σε αυτόν τον πόλεμο. «Δεν θα ήμουν τόσο αισιόδοξος, μπορεί να έχουμε πολλά και διάφορα πράγματα μπροστά μας», δήλωσε ο αξιωματούχος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

«Το 80% του Λουγκάνσκ είναι στα χέρια Ρώσων»

Παράλληλα, ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ Σερχίι Χαϊντάι ανέφερε πως μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.

Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας.

«Οι σύμμαχοι κατανοούν τις ανάγκες για όπλα»

Θέλουν μια νίκη για να ταΐσουν την προπαγάνδα τους», είπε για τη Μόσχα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το ότι οι εταίροι της χώρας του, κατανοούν πλέον τις ανάγκες της Ουκρανίας για όπλα, στηλιτεύοντας παράλληλα τη Γερμανία λέγοντας ότι ακόμα δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

«Μπορώ να πω με μεγάλη ικανοποίηση, και με συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι εταίροι μας άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες μας. Να καταλαβαίνουν τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Και πότε το χρειαζόμαστε», ανέφερε ο Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του.

«Όχι σε εβδομάδες, όχι σε έναν μήνα. Άμεσα. Τώρα αμέσως, διότι η Ρωσία αρχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως τα χρονοδιαγράμματα για την άφιξη των όπλων «έγιναν πιο σαφή» και πρόσθεσε ότι η Δύση επιδεικνύει «θερμότερη συμπεριφορά» έναντι του Κιέβου, αξιώνοντας ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγει καθυστερήσεις στις παραδόσεις και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Γερμανία δεν είναι ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, στηλίτευσε ο κ. Ζελένσκι, επικρίνοντας για άλλη μια φορά το Βερολίνο.

Ο κ. Ζελένσκι είπε στο διάγγελμά του ότι η κατάσταση στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της Ουκρανία παραμένει «πολύ σοβαρή».

Διαβάστε επίσης: Σύμβουλος του Ζελένσκι: Είμαστε ευγνώμονες στον Ερντογάν – Ακόμα και τα παιδιά ονομάζουμε ΜπαϊρακτάρΗ G7 υπόσχεται πάνω από 24 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανακοίνωσαν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία που θα ξεπεράσει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερα αν χρειάζεται.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι υπουργοί εξέφρασαν δυσαρέσκειά για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την εβδομάδα.

«Οι διεθνείς οργανισμοί και τα πολυμερή φόρα δεν μπορούν να συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία ακολουθώντας την πεπατημένη», υποστήριξαν. Διεμήνυσαν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν την πίεση στη Μόσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα