Πολιτική αντιπαράθεση για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για ΑΟΖ

Για την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σε ένα πρώτο σχόλιο, ο κ. Καραθανασόπουλος, σημείωσε πως το ΚΚΕ θεωρεί ότι «η συμφωνία αποτελεί ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των διευθετήσεων που φέρουν την σφραγίδα των Αμερικανών και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή».

Ως εκ τούτου, σημείωσε ο ίδιος, μόνο ανησυχία μπορεί να γεννάει. «Οι ιμπεριαστικοί κύκλοι θέλουν συνεκμετάλλευση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» σχολίασε.

Ένώ έθεσε ερωτηματικά σχετικά «με τη μερική επήρεια της Κρήτης και της Ρόδου αλλά και για το Καστελόριζο που βγαίνει εκτός». «Δημιουργούνται γκρίζες ζώνες και πρέπει να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η συμφωνία».

Η συμφωνία πρέπει να έρθει στο Κοινοβούλιο για να πέσει φως, είπε ο κ. Βέττας, ο οποίος έκανε λόγο για «κενά και γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας. Θα πρέπει να δούμε αν θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τόνισε.

«Ενδεχομένως μάλιστα, η συμφωνία να ακυρώνει την ελληνική επιχειρηματολογία για το Αιγαίο», προσέθεσε.

Εκτίμησε δε ότι «το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο θα μπορούσε να αποκρουστεί και με την επέκταση των χωρικών υδάτων μας νοτίως και ανατολικά της Κρήτης». Παράλληλα σημείωσε πως καθυστερεί και η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Ερωτηθείς για το αν η συμφωνία συνιστά ανάχωμα στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, απάντησε πως είναι ένα ανάχωμα, αλλά δεν χρειάζεται διθυράμβους και εξήγησε: «ακόμη ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει τι έχει δοθεί και τι έχει χαθεί σε αυτόν τον συμβιβασμό. Θα πρέπει συνεπώς να δούμε αν βάσει της συμφωνίας υπάρχει μειωμένη επήρεια της Κρήτης και της Ρόδου,κάτι που θα σήμαινε μειωμένα-χαμένα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Ο κ. Καραγκούνης από την πλευρά του σημείωσε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία, που αλλάζει τον χάρτη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Καταργούμε εν τοις πράγμασι το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και υπό μία έννοια βάζουμε φρένο στις όποιες επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή».

Σχετικά με τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης για τον κίνδυνο να χάνονται κυριαρχικά δικαιωματα, απάντησε πως «κατοχυρώνουμε το δικαίωμα που έχουν τα νησιά μας τόσο στην υφαλοκρηπίδα όσο και στην ΑΟΖ».

Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα που σε βάθος χρόνου θα σύρει όχι μόνο τη Λιβύη αλλά και την Τουρκία σε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικώς, ο κ. Καραγκούνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τουρκική επιθετικότητα, τόνισε όμως, πως «απειλές από την Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθούμε». Ενώ αν δεν βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, υπάρχει η επιλογή της Χάγης.

Σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα, αυτή αντιμετωπίζεται μόνο με ενιαία εθνική γραμμή, που προϋποθέτει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, σημείωσε ο κ. Βέττας.

Ενώ ο κ. Καραθανασόπουλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ διαφωνεί με σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα