Πολωνία: Τα σενάρια για το πυραυλικό χτύπημα – Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά το χθεσινό χτύπημα στην Πολωνία με δύο πυραύλους που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για «αδέσποτους» ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, ωστόσο τα σενάρια είναι πολλά με τους ηγέτες της Δύσης να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στη χώρα του ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης, είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο

Γενς Στόλτενμπεργκ, θα προεδρεύσει σήμερα σε «έκτακτη συνεδρίαση» των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ατλαντικής συμμαχίας η οποία θα είναι αφιερωμένη στις φονικές εκρήξεις στην Πολωνία χθες Τρίτη, η οποία αποδόθηκε σε ρωσικούς «αδέσποτους» πυραύλους.

«Ο Γενικός Γραμματέας θα προεδρεύσει  στην κατεπείγουσα συνεδρίαση των πρεσβευτών του NATO για να συζητηθεί αυτό το τραγικό συμβάν», δήλωσε η εκπρόσωπος Οάνα Λουγκέσκου, καθώς πληροφορίες που είναι ακόμη ανεπιβεβαίωτες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς από εκρήξεις ρωσικών πυραύλων σε χωριό της ανατολικής Πολωνίας.

Στο πλευρό της Πολωνίας

Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Πολωνία, κάνοντας λόγο για ανησυχητικά νέα από το μέτωπο του πολέμου και δηλώνοντας έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή του εδάφους τους.

Σε υψηλούς τόνους και η αντίδραση του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που μίλησε για «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

Χώρες μέλη του NATO και της G7 συμφώνησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών τους αφιερωμένης στις θανατηφόρες εκρήξεις στην Πολωνία, να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους.

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τις εκρήξεις που η πολωνική και η ουκρανική κυβέρνηση απέδωσαν σε πυραύλους «ρωσικής κατασκευής».

Πιο συγκρατημένες οι αντιδράσεις από ΗΠΑ, Γερμανία και ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Πολωνία μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η κατάσταση. Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες των πολωνικών ΜΜΕ για ρωσική προέλευση των πυραύλων που σκότωσαν δύο ανθρώπους, θα πρόκειται για το πρώτο χτύπημα του Βλαντίμιρ Πούτιν σε νατοϊκό έδαφος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Προσεκτική τοποθέτηση από Μπάιντεν

Αξίζει πάντως να σημειωθεί , ότι η δήλωση που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν αρκετά προσεκτική.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία χθες Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία – πάντως θα το δούμε».

Τα σενάρια για το χτύπημα στην Πολωνία

Αναφορικά με τα σενάρια για το χτύπημα στην Πολωνία, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία αναφέρουν δύο εκδοχές για το πώς βρέθηκαν οι πύραυλοι σε πολωνικό έδαφος.

Το πρώτο σενάριο είναι η ουκρανική άμυνα να κατέρριψε τον πύραυλο και να άλλαξε την τροχιά του ή, αφετέρου, οι Ρώσοι να εισήγαγαν εσφαλμένα τα δεδομένα για τον στόχο και οι πύραυλοι να κατέπεσαν σε πολωνικό έδαφος.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Από την πλευρά της η Μόσχα, διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στο πυραυλικό χτύπημα σε πολωνικό έδαφος, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αργά το βράδυ της Τρίτης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επισημαίνει πως «οι αναφορές των πολωνικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με τους υποτιθέμενους καταρριφθέντες ρωσικούς πυραύλους σε πολωνικό έδαφος αποτελούν πρόκληση με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα