Πώς διαφημιζόταν ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία της Αθήνας

Στο πιο γοητευτικό κομμάτι της Αθήνας, στο κέντρο της Πλάκας βρίσκεται ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας.

Το ξενοδοχείο Αίολος χτίστηκε το 1832, ενώ μέχρι τότε υπήρχε μόνο το κτήριο «Ευρώπη» κοντά στο Μοναστηράκι που είχαν φτιάξει ο Καζάνι και η σύζυγός του.

Στη συμβολή των οδών Αιόλου και Ανδριανού δημιουργήθηκε όμως το σημείο συνάντησης ξένων και Ελλήνων περιηγητών, ο περίφημος Αίολος.

Πρόκειται για ένα κτήριο με οθωνική αρχιτεκτονική μορφολογία, με πολλά παράθυρα που βλέπουν προς

την πλευρά των δύο δρόμων και μαγαζιά στο ισόγειό του.

Το κτήριο ήταν για χρόνια ερείπιο με μόνο την σιδερένια ταμπέλα που έγραφε την χρονολογία κατασκευής του να μαρτυρά την ιστορία του.

Το 2017 το ξενοδοχείο λειτούργησε ξανά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr πρόκειται να πουληθεί.

Τι έγραφε η πρώτη διαφήμιση του Αίολος

Η ανέγερση του Αίολος ξεκίνησε το 1835 και ολοκληρώθηκε το 1837 σε μια εποχή που η πόλη των Αθηνών άλλαζε ριζικά.

Διανοούμενοι, έμποροι, περιηγητές αλλά και αστοί της διασποράς μεταμόρφωναν σταδιακά την μικρή πόλη των Αθηνών σε μια μεγάλη πρωτεύουσα.

Μέχρι τότε η πόλη είχε μόνο πανδοχεία που παρείχαν μόνο στέγη στους ταξιδιώτες.

Το πρώτο οίκημα που χτίστηκε με σκοπό να γίνει ξενοδοχείο ήταν ο Αίολος στις παρυφές του «Πάνω Παζαριού» της παλιάς Αθήνας, που οικοδομήθηκε στα 1835 – 1837 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη (1802 – 1862). Είναι ένα κτήριο με οθωνική αρχιτεκτονική μορφολογία, με πολλά παράθυρα που βλέπουν προς την πλευρά των δύο δρόμων και μαγαζιά στο ισόγειό του.

Όπως αναφέρει η Λίζα Μιχελή στο βιβλίο της «Η Αθήνα των Ανωνύμων», σε διαφήμιση του ξενοδοχείου «Αίολος» σε αθηναϊκή εφημερίδα του 1835, δύο χρόνια πριν από την ολοκλήρωση της οικοδομής και τα εγκαίνια του ξενοδοχείου το 1837, αναφέρονται τα εξής: «εις το ξενοδοχείον τούτον δίδονται δωμάτια εφοδιασμένα με κραββάτους και έπιπλα ευρωπαϊκά. Πωλούνται δε διαφόρων ειδών οίνοι της Ευρώπης και άλλα διάφορα οινοπνευματώδη ποτά. Δίδεται πρόγευμα με τζάι και διάφορα ξηρά βρώματα. Τα φαγητά της τραπέζης γίνονται κατά τον ευρωπαϊκόν και κατά τον τουρκικόν τρόπον, αι δε τράπεζαι είναι εις πάσαν ώραν έτοιμοι. Τα πάντα δίδονται εις μετρίας τιμάς».

Ποιος ήταν ο Σταμάτης Κλεάνθης

Μπορεί να είναι άγνωστος ο αρχικός ιδιοκτήτης και επιχειρηματίας τού «Αίολος», αλλά ο σχεδιασμός του γωνιακού κτιρίου έγινε από τον Σταμάτη Κλεάνθη (1802-1862), που μαζί με τον Εδουάρδο Σάουμπερτ εκπόνησαν το 1883 το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο για την πρωτεύουσα, το οποίο διορθώθηκε από τον Κλέντσε για να κατευναστούν οι αντιδράσεις από τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και τελικώς έμεινε στα χαρτιά.

Γεννημένος στο Βελβενδό Κοζάνης, ο Σταμάτης Κλεάνθης είχε πάει από μικρός στην ακμάζουσα παροικία του Βουκουρεστίου, όπου γνωρίστηκε με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και εντάχθηκε στον Ιερό Λόχο. Αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους στη μάχη του Δραγατσανίου, δραπέτευσε και κατέφυγε στο Βερολίνο όπου σπούδασε αρχιτεκτονική.

Στην Ελλάδα ήρθε την εποχή του Καποδίστρια και αναδείχτηκε σε σπουδαίο δημιουργό με κτίσματα, όπως το Βυζαντινό Μουσείο, που θεωρούνται χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, η οποία είχε επικρατήσει στην Αθήνα λίγο πριν από την έλευση των βορειοευρωπαίων αρχιτεκτόνων, όπως οι αδελφοί Χάνσεν και κυρίως ο Τσίλερ.

Στην περίπτωση του «Αίολος» ο Κλεάνθης σχεδίασε ένα διώροφο κτίριο, με καταστήματα στο ισόγειο και 25 δωμάτια ξενοδοχείου στον όροφο. Μοναδικά διακοσμητικά στοιχεία είναι τα ακροκέραμα στην περίμετρο της στέγης, που χαρακτήριζαν την αθηναϊκή αρχιτεκτονική της εποχής, καθώς και τα δύο μπαλκόνια με μαρμάρινα φουρούσια και μεταλλικά κιγκλιδώματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα