Πώς εξηγούσαν τα ηφαίστεια στην αρχαιότητα; – Μύθοι και θρύλοι απ’ όλο τον κόσμο

Ενώ τα ηφαίστεια μπορεί να είναι επικίνδυνα και απρόβλεπτα, έχουν μοναδική σημασία στην ανθρώπινη ιστορία και παραμένουν ακόμα ένα σύμβολο δύναμης και μυστηρίου.

Ιστορίες για φωτιά και θειάφι, θεούς και τέρατα, ακόμη και για αγάπη και τραγωδία έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και εν τέλει στη λαϊκή παράδοση και τον θρύλο.

Τα ηφαίστεια στην αρχαία Ρώμη

Ίσως ένας από τους πιο γνωστούς μύθους γύρω από τα ηφαίστεια

είναι η ιστορία του ρωμαϊκού θεού Βούλκαν (εξ ου και η αγγλική λέξη volcano), λέει το Medium.

Άγαλμα του αρχαίου θεού Βούλκαν,

Bertel Thorvaldsen 1770-1844

Ο Βούλκαν ήταν ο θεός της φωτιάς, της μεταλλοτεχνίας και της σιδηρουργείας και ήταν γνωστός για την κυριαρχία του στο στοιχείο της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Βούλκαν γεννήθηκε στην καρδιά ενός ηφαιστείου και λέγεται ότι σφυρηλάτησε τα όπλα και τις πανοπλίες των θεών στα πύρινα βάθη της Αίτνας στη Σικελία.

Η Πέλε της Χαβάης

Στη μυθολογία της Χαβάης, η θεά Πέλε είναι η θεότητα των ηφαιστείων, της φωτιάς και της αστραπής.

Λέγεται ότι ζει στο ενεργό ηφαίστειο Κιλαουέα στο Μεγάλο Νησί, και ο θρύλος λέει ότι μπορεί να ελέγχει τη ροή της λάβας και της τέφρας με το ισχυρό της πνεύμα.

Για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Πέλε, οι Χαβανέζοι αφήνουν προσφορές λουλουδιών, τροφίμων και άλλων δώρων στις άκρες του ηφαιστείου, ελπίζοντας να κατευνάσουν την πύρινη οργή της.

Προδφορά στη θεά Πέλε

Θρύλοι από την Ιαπωνία

Η Ιαπωνία φιλοξενεί μια πλούσια παράδοση ηφαιστειακής μυθολογίας, και ένας από τους πιο διάσημους θρύλους είναι αυτός του βουνού Φούτζι.

Σύμφωνα με την ιαπωνική λαογραφία, το όρος Φούτζι δημιουργήθηκε από τη θεά Σένγκεν ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια των πολλών καταστροφών που μαστίζουν την Ιαπωνία.

Σενγκέν, ( γνωστή και ως Κονοχανασακούγια-χίμε) Θεά του όρους Φούτζι, περίοδος Μέιτζι (1868-1912), τέλη 19ου αιώνα

Το βουνό πιστεύεται ότι είναι η είσοδος στον πνευματικό κόσμο και λέγεται ότι όσοι ανέβουν σε αυτό θα αποκτήσουν μια ιδιαίτερη σύνδεση με τους θεούς.

Οι ιστορίες του ιαπωνικού θεού του κεραυνού, Ρατζίν, είναι επίσης συνυφασμένες με τα ηφαίστεια. Ο Ρατζίν πιστεύεται ότι ελέγχει τους κεραυνούς, τις αστραπές και τις βίαιες καταιγίδες και λέγεται ότι ζει μέσα στον κρατήρα του όρους Φούτζι.

Ο μύθος λέει ότι φυλάει το βουνό και το προστατεύει από τα κακά πνεύματα που προσπαθούν να το βλάψουν.

Ηφαίστεια και τραγωδία στην αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα, ένας από τους πιο διάσημους μύθους που αφορούν ένα ηφαίστειο είναι η ιστορία του Βεζούβιου.

Αυτό το ενεργό ηφαίστειο βρίσκεται στη νότια Ιταλία και είναι πιο διάσημο για την καταστροφική έκρηξή του το 79 μ.Χ. που εξαφάνισε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη Πομπηία.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Βεζούβιος ήταν το σπίτι του θεού της φωτιάς και της σιδηρουργίας, του Ήφαιστου.

Λέγεται ότι ο Ήφαιστος χρησιμοποιούσε τη θερμότητα και τις φλόγες του ηφαιστείου για να σφυρηλατεί τα όπλα και τα εργαλεία του.

Ένας άλλος διάσημος ελληνικός θρύλος για το ηφαίστειο είναι η ιστορία του νησιού της Σαντορίνης ή Θήρας.

Σύμφωνα με τον μύθο, η Θήρα ήταν κάποτε το σπίτι ενός ακμάζοντος πολιτισμού που καταστράφηκε από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη.

Αυτό το γεγονός πιστεύεται ότι ενέπνευσε την ιστορία της χαμένης πόλης της Ατλαντίδας, η οποία λέγεται ότι ήταν ένας εξαιρετικά προηγμένος πολιτισμός που καταπλάκωσε η θάλασσα αφού εξόργισε τους θεούς.

Η μεγαλοπρέπεια της φύσης

Τα ηφαίστεια έχουν αιχμαλωτίσει την ανθρώπινη φαντασία εδώ και χιλιετίες, εμπνέοντας αμέτρητους μύθους, θρύλους και ιστορίες σε διάφορους πολιτισμούς και χρονικές περιόδους.

Ενώ αυτά τα φυσικά θαύματα μπορεί να είναι επικίνδυνα και απρόβλεπτα, κατέχουν επίσης μια μοναδική σημασία στην ανθρώπινη ιστορία και σέβονται για τη δύναμη και το μυστήριό τους.

Είτε τα ηφαίστεια θεωρούνται θεοί, τέρατα ή απλώς μεγαλοπρεπή φυσικά θαύματα, θα συνεχίσουν να μας γοητεύουν για τις επόμενες γενιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα