Πώς η Εφορία πιάνει τη φοροδιαφυγή - Σύμμαχος τα drones και η τεχνητή νοημοσύνη

Drones που πετάνε πάνω από πρατήρια καυσίμων, τελωνεία και πλοία, κάμερες που παρακολουθούν ελεγκτικούς στόχους 24 ώρες το 24ωρο, ζωντανή εικόνα από την κίνηση των ελεγκτών, ειδικά συστήματα συναγερμού, GPS και ψηφιακούς χάρτες είδαμε μπαίνοντας στην Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του ελεγκτικού μηχανισμού.

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα σύγχρονα ελεγκτικά εργαλεία κυριαρχούν στην ΑΑΔΕ, με την

αναπληρώτρια προϊσταμένη του κέντρου επιχειρήσεων Κωνσταντία Ταχτσίδου να μας ξεναγεί στη νεοσύστατη αίθουσα και να μας περιγράφει το νέο οπλοστάσιο κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

«Λαμβάνουμε εικόνα από drones που στέλνουμε σε διάφορα σημεία όπως πρατήρια καυσίμων, αποθήκες, λιμάνια, επιχειρήσεις και κάνουμε πλήρη καταγραφή των στόχων προετοιμάζοντας το σχέδιο δράσης» μας λέει η κυρία Ταχτσίδου, για να προσθέσει ότι από τα drones παίρνουμε πληροφορίες για κινήσεις οι οποίες πολλές φορές είναι «αθέατες» στους επιτόπιους ελέγχους.

Σε μία από τις οθόνες μάς δείχνει σε βίντεο ένα πρατήριο υγρών καυσίμων σε μια μεγάλη έκταση στο οποίο, λίγο πριν ξεκινήσει ο έλεγχος, το drone εντόπισε κρυμμένα αυτοκίνητα ανάμεσα σε φορτηγά αλλά και παράνομες αποθήκες καυσίμων. Οι υπάλληλοι της Αίθουσας Επιχειρήσεων λαμβάνοντας την εικόνα από το drone ενημέρωσαν αμέσως τους ελεγκτές, οι οποίοι έσπευσαν στα σημεία, έδρασαν στοχευμένα και διαπίστωσαν τις παράνομες δραστηριότητες.

Υποβρύχια drones

Μάλιστα, όπως μας αποκαλύπτει, το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση υποβρύχιων drones, τα οποία θα συμβάλουν σε άλλου είδους ελέγχους, όπως ο εντοπισμός ναρκωτικών ουσιών σε θαλάσσιες κρύπτες. Κι ενώ η Κωνσταντία Ταχτσίδου μάς εξηγεί τη δράση των drones, σε μία από τις οθόνες του κέντρου βλέπουμε σε απευθείας σύνδεση έναν ελεγκτή πάνω σε ένα βυτιοφόρο όχημα να ελέγχει το φορτίο και να λαμβάνει δείγμα για τον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων. Σε άλλες οθόνες υπάρχουν ψηφιακοί χάρτες από όλη τη χώρα, στους οποίους παρατηρούμε κουκκίδες που αναβοσβήνουν.

«Εδώ βρίσκονται οι ελεγκτές μας και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν ελέγχους», μας εξηγεί η υπεύθυνη της Αίθουσας Επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 100 ελεγκτές είναι εξοπλισμένοι με μια ειδική συσκευή, η οποία μοιάζει με κινητό τηλέφωνο. Η συσκευή αυτή λαμβάνει εικόνα και ήχο, συνημμένα αρχεία και λειτουργεί σε κλειστό κύκλωμα με το επιχειρησιακό κέντρο. Οι συσκευές φέρουν GPS και ότανο ελεγκτής έχει ανοιχτή τη συσκευή του, εμφανίζεται το στίγμα του στον χάρτη και στις οθόνες της Αίθουσας Επιχειρήσεων. Καταγράφονται όλα.

Τα λαπτοπ

«Η συσκευή καταγράφει όλες τις κινήσεις του ελεγκτή. Πού πήγε, πώς μίλησε, πώς στάθηκε. Οι πληροφορίες καταγράφονται στη συσκευή και μεταφέρονται στο κέντρο επιχειρήσεων, στο οποίο τηρείται ιστορικό. Στο τέλος της ημέρας γνωρίζουμε πόσοι έλεγχοι έγιναν σε καύσιμα, σε μπαρ, σε επιχειρήσεις, τα αποτελέσματα των ελέγχων και τον αριθμό των παραβάσεων».

Σε άλλη οθόνη βλέπουμε την ώρα του ελέγχου τα δεδομένα που στέλνει το Ελεγχος Live, η εφαρμογή που «τρέχει» στα λάπτοπ των υπαλλήλων, ενώ καθημερινά εκδίδονται στατιστικά στοιχεία που χρησιμεύουν στην υλοποίηση πιο στοχευμένων ελέγχων.

Η πόρτα του επιχειρησιακού κέντρου ανοίγει και εμφανίζεται ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής για μια σύντομη ενημέρωση από τους υπαλλήλους για τη δράση του ελεγκτικού μηχανισμού και, όπως μας δηλώνει, «η Αίθουσα Επιχειρήσεων αποτελεί ένα διεθνώς πρωτοποριακό εργαλείο, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώνουμε, να συντονίζουμε και να παρακολουθούμε τους ελέγχους στο πεδίο σε πραγματικό χρόνο».

Το «ψηφιακό μάτι» της ΑΑΔΕ επιτρέπει την απευθείας μετάδοση πληροφοριών με φωτογραφίες και βίντεο από τα σημεία που ελέγχονται π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παρεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση.

Ταυτόχρονα, μέσω της Αίθουσας Επιχειρήσεων επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός και καλύτερη διασπορά δυνάμεων της ΑΑΔΕ στα σημεία ελέγχου. «Την ώρα του ελέγχου μπορούμε να παρέμβουμε και να δώσουμε εντολή στον ελεγκτή για να προχωρήσει τον έλεγχο σε άλλα σημεία», σημειώνει η Κωνσταντία Ταχτσίδου.

Κουμπί συναγερμού για προστασία των ελεγκτών

Για την ασφαλεια και προστασία των ελεγκτών η συσκευή διαθέτει ένα κουμπί συναγερμού, ένα emergency button. Αν ο ελεγκτής κινδυνέψει κατά τη διάρκεια του ελέγχου, πατάει το κουμπί και άμεσα κινητοποιούνται άλλοι υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Σταδιακά 300 ελεγκτές θα συνδεθούν με τη νέα ψηφιακή υποδομή, ενώ, όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Καββαδάς, διευθυντής στην Επιτελική Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων, με τον οποίο συνομιλήσαμε στην αίθουσα επιχειρήσεων, σημαντικό όπλο κατά του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης προϊόντων αποτελούν τα 10.700 GPS που θα τοποθετηθούν σε φορτηγά και κοντέινερ.

«Οταν ένα φορτηγό ή άλλο επαγγελματικό όχημα εισέρχεται στη χώρα, οι τελωνειακοί θα τοποθετούν μια συσκευή GPS, με την οποία θα παρακολουθούν την κίνηση του οχήματος για όσο διάστημα θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Μέσω δορυφόρου, θα παρακολουθούμε την κίνηση του φορτηγού ή του κοντέινερ», μας λέει ο κ. Καββαδάς προσθέτοντας ότι η συσκευή θα παραδίδεται στο Τελωνείο κατά την έξοδο του οχήματος από τη χώρα.

Η Αίθουσα Επιχειρήσεων λειτουργεί από τον Ιούνιο, στο ισόγειο του νέου κτιρίου της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο, στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο δεν θυμίζει σε τίποτα Δημόσιο καθώς οι εγκαταστάσεις διαθέτουν, όπως δηλώνει ο Γιώργος Πιτσιλής, «όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις βέλτιστες πρακτικές που διασφαλίζουν το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον».

Στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου φιλοξενούνται πάνω από 160 έργα τέχνης νέων καλλιτεχνών από τη συλλογή των αποφοίτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, τα οποία κάνουν τους διαδρόμους του ψηφιακού στρατηγείου της ΑΑΔΕ να θυμίζουν γκαλερί.

Πηγή: Εντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα