Πως να διαχειριστείς τις εντάσεις στη σχέση σου με… επιστημονικό τρόπο
Στις ρομαντικές σχέσεις οι συγκρούσεις είναι δεδομένες, αλλά δεν τις διαχειρίζεται ορθά ή ακόμα αποφεύγονται από το ζευγάρι τότε μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία και των δύο συντρόφων και της σχέσης τους.
Πως γίνεται όμως να είναι ωφέλιμος ένας έντονος τσακωμός με τον έρωτα της ζωής μας;
Η αποφυγή ή η απόσυρση από τη σύγκρουση στερεί από τους συντρόφους την ευκαιρία να βελτιώσουν την κατάσταση και δυνητικά σηματοδοτεί
Σύμφωνα με τη The Washington Post που επικαλείται επιστήμονες και ειδικούς ψυχολόγους, η άμεση επικοινωνία είναι το κλειδί για τη διαχείριση των συγκρούσεων.
«Δεν πρόκειται για επίλυση συγκρούσεων», καθώς πολλά προβλήματα για τα οποία τσακώνονται τα ζευγάρια μπορεί να μην εξαφανιστούν ποτέ πλήρως, αλλά για τη «διαχείριση των συγκρούσεων», είπε η Τζούλι Γκότμαν, η οποία ερευνά τις σχέσεις μαζί με τον σύζυγό της, Τζον Γκότμαν.
«Μπορείτε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε τη σύγκρουση για να κατανοήσετε τον σύντροφό σας σε πολύ βαθύτερο επίπεδο από ό,τι γνωρίζετε ήδη τον σύντροφό σας», είπε η Τζούλι Γκότμαν.
Αλλά και οι δύο σύντροφοι χρειάζονται το κίνητρο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και την ικανότητα να πάρουν την οπτική του συντρόφου τους, είπε η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στις ΗΠΑ, Νικολά Οβερόλ. Το πιο δύσκολο πράγμα για τον Οβερόλ είναι ότι «πρέπει να είμαστε αρκετά γενναίοι για να επικοινωνήσουμε πραγματικά πώς νιώθουμε και ποια είναι τα υποκείμενα ζητήματα».
Αν και οι έρευνες έχουν δείξει σταθερά ότι τα δυστυχισμένα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να εκφράσουν μεγαλύτερη διαφωνία, εχθρότητα και κριτική, σε αντίθεση με τη στοργή, το χιούμορ και την επιβεβαίωση που συναντάται στα ευτυχισμένα ζευγάρια, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος.
Ειδικοί στις σχέσεις έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που εκφράζουν θυμό και εχθρότητα το ένα προς το άλλο κατά τη διάρκεια των καβγάδων θα μπορούσαν μερικές φορές να προϊδεάσουν τα καλές εξελίξεις στη σχέση.
Αντίθετα, πιο θετικές αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων -όπως η συμφωνία και το χιούμορ- θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη σχέση βραχυπρόθεσμα, αλλά αποτυγχάνουν να επιφέρουν αλλαγή στο υποκείμενο πρόβλημα μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το αν οι αλληλεπιδράσεις είναι πιο θετικές ή αρνητικές είναι μόνο ένας παράγοντας στο πώς εξελίσσονται οι συγκρούσεις.
Άμεσες στρατηγικέςΤο πόσο άμεσοι είμαστε στην επικοινωνία μας για τα θέματα έχει επίσης σημασία. Σε μια μελέτη καταγεγραμμένων αλληλεπιδράσεων 61 ρομαντικών ζευγαριών, η Οβερόλ και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι οι πιο άμεσες στρατηγικές επικοινωνίας -τόσο αρνητικές όσο και θετικές- συνδέθηκαν με μεγαλύτερη επιτυχία στην αντιμετώπιση του προβλήματος
12 μήνες αργότερα και προέβλεψαν αυξημένη ικανοποίηση από τη σχέση, ακόμη και αν ήταν αρχικά αντιληπτές ως σχετικά ανεπιτυχής.
Αντίθετα, οι έμμεσες στρατηγικές -θετικές ή αρνητικές- δεν προέβλεπαν μεταγενέστερη αλλαγή στο πρόβλημα. Συναισθήματα όπως ο θυμός και η εχθρότητα μπορεί να είναι χρήσιμα σε μια σύγκρουση και στη σχέση, είπε η Οβερόλ.
Μπορούν να βοηθήσουν να μεταδοθεί «ότι ένα πρόβλημα είναι σοβαρό και ότι το πρόβλημα πρέπει να αλλάξει και ότι ο σύντροφος πρέπει να κάνει κάτι για να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος», είπε.
Σε μελέτη του 2020 σε 268 ζευγάρια, η Οβερόλ διαπίστωσε ότι ενώ η αύξηση στα μέσα επίπεδα εχθρότητας και κριτικής σχετίζεται με επιδείνωση των προβλημάτων και μείωση της ικανοποίησης, συνδέθηκε με καλύτερα αποτελέσματα εάν αυτή η έκφραση εχθρότητας ήταν πιο μεταβλητή.
Βέβαια, αν κάποιος εκνευρίζεται για τα πάντα, «τότε το σήμα πληροφοριών χάνεται και αντ’ αυτού απλώς ενημερώνετε τον σύντροφο ότι είστε αρνητικοί όλη την ώρα», είπε η Οβερόλ. Στη συνέχεια, «τα πιθανά οφέλη της έκφρασης αρνητικότητας και θυμού και εχθρότητας χάνουν τη δύναμή τους επειδή καθίσταται μη διαγνωστικά του προβλήματος», είπε.
Η άμεση επικοινωνία είναι «καλή για μικρά προβλήματα. Είναι καλη για σοβαρά προβλήματα», είπε ο Οβερόλ, προσθέτοντας ότι δεν φέρει τις αρνητικές παρενέργειες των αρνητικών συναισθημάτων.
Στρατηγική «Dreams Within Conflict»Οι Γκότμανς προτείνουν τη στρατηγικίη «Dreams Within Conflict», η οποία αναβάλλει την επίλυση του προβλήματος και αντ’ αυτού βάζει κάθε σύντροφο να κάνει ερωτήσεις στο έταιρον ήμισυ σχετικά με τις αξίες τους, για το το θέμα, γιατί είναι σημαντικό, τα συναισθήματά τους για το πρόβλημα και ποιά θα ήταν η ιδανική ονειρική λύση για αυτό.
«Ο στόχος είναι η αμοιβαία κατανόηση», είπε ο Τζον Γκότμαν ο οποίος στην έρευνά του ανακάλυψε ότι αυτή η στρατηγική βοηθά το 87% των ζευγαριών «να περάσουν από το αδιέξοδο σε ένα θέμα, στον διάλογο», είπε.
Το πώς ξεκινάμε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις έχει επίσης σημασία γιατί μπορεί να προβλέψει όχι μόνο πώς θα πάει η συζήτηση, αλλά και να δείξει πώς θα πάει η σχέση, είπε η Τζούλι Γκότμαν.
Οι Γκότμανς συνιστούν αυτό που αποκαλούν μια ήπια εκκίνηση: Πρώτα, περιγράψτε τον εαυτό σας και την κατάσταση, όχι τον σύντροφό σας, και μετά μια θετική ανάγκη «που δίνει στον σύντροφό σας την ευκαιρία να βρει μια λύση για εσάς», είπε η Τζούλι Γκότμαν. Για παράδειγμα: «Ανησυχώ πραγματικά. Υπάρχει η αίσθηση ότι οι λογαριασμοί δεν έχουν πληρωθεί στην ώρα τους. Θα θέλες να τους πληρώσεις απόψε απόψε;».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΗΠΑ: Στην φυλακή θα οδηγηθεί ο Στιβ Μπάνον – Πώς η απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή δυναμιτίζει την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές
- Δημοσκόπηση της τηλεόρασης CRETA: Πρώτη η ΝΔ με διαφορά 5,7 μονάδων και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη
- Δημοσκόπηση Marc: Από 30,6% μέχρι 35,4% η Νέα Δημοκρατία – Σε μονοψήφιο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου
- Βρετανία: Eντοπίστηκε σε ποτάμι η σορός ενός δίχρονου αγοριού – Είχε εξαφανιστεί τον Φεβρουάριο στο Λέστερ
- Σύμη: Θρίλερ με τον Μάικ Μόσλεϊ – Φόβοι πως ο παρουσιαστής παρασύρθηκε από τη θάλασσα
- Δημοσκόπηση MARC: Άνετο προβάδισμα ΝΔ και μάχη των μικρών κομμάτων για το όριο του 3%
- Καταγγελία για οδηγούς ταξί: Ζήτησαν από τουρίστες 350 ευρώ για το Πειραιά - Παγκράτι
- Τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο συναγωνίζονται τα lear jets
- Συνάντηση γνωριμίας τού νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ με το προσωπικό των κεντρικών γραφείων
- Πέθανε ο Γάλλος καλλιτέχνης Μπεν – Αυτοκτόνησε λίγες ώρες μετά τον θάνατο της συζύγου του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η ελληνική… «απόβαση στη Νορμανδία» που δεν έγινε ποτέ
- «Τα πάντα είναι τέχνη»: Ο Μπέν έδωσε τέλος στη ζωή του λίγες ώρες μετά τον θάνατο της συζύγου του
- Απάντηση Μαξίμου σε ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη για το πόθεν έσχες: Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και τον περιμένει
- Πως να διαχειριστείς τις εντάσεις στη σχέση σου με… επιστημονικό τρόπο
- Δημοσκόπηση: Οριακά στον πήχη του 33% η ΝΔ – Καθαρά δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά
- ΗΠΑ: Η ομάδα Μπάιντεν προσλαμβάνει Ρεπουμπλικανό στοχεύοντας όσους αντιπαθούν τον Τραμπ
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πως να διαχειριστείς τις εντάσεις στη σχέση σου με… επιστημονικό τρόπο
- «Τα πάντα είναι τέχνη»: Ο Μπέν έδωσε τέλος στη ζωή του λίγες ώρες μετά τον θάνατο της συζύγου του
- ΗΠΑ: Η ομάδα Μπάιντεν προσλαμβάνει Ρεπουμπλικανό στοχεύοντας όσους αντιπαθούν τον Τραμπ
- Απάντηση Μαξίμου σε ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη για το πόθεν έσχες: Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και τον περιμένει
- Δημοσκόπηση: Οριακά στον πήχη του 33% η ΝΔ – Καθαρά δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά
- Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η ελληνική… «απόβαση στη Νορμανδία» που δεν έγινε ποτέ
- Καιρός: Έρχεται… κύμα παρατεταμένου καύσωνα – Ποιες περιοχές θα «καούν»
- Αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν και στη σφαγή στο σχολείο – καταφύγιο του ΟΗΕ στη Γάζα
- Η αμήχανη στιγμή που η Μπριζίτ Μακρόν πιάνει το χέρι της βασίλισσας Καμίλα κι εκείνη… απομακρύνεται
- Ποιος είναι ο Μάικλ Μόσλεϊ που αγνοείται στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κασσελάκης: Εγώ δεν είμαι Ανδρουλάκης να με κρατάτε με τις παρακολουθήσεις, εμένα δεν με κρατάτε από πουθενά
- Κασσελάκης από Σύνταγμα: «Δεν είμαι τέλειος, αλλά είμαι καθαρός»
- Κασσελάκης από το Σύνταγμα: «Κύριε Μητσοτάκη; Εγώ δεν είμαι Ανδρουλάκης να με κρατάτε με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ»
- Ρόδος: Κάλεσμα για πάρτι παρά την απόφαση για “λουκέτο” του beach bar με τις παράνομες κατασκευές στη θάλασσα
- Στο Αζερμπαϊτζάν προβάλλεται η προπαγανδιστική ταινία για τον Σαδίκ και την «τουρκική μειονότητα» της Θράκης!
- Ο Τάσος Μπιρσίμ υπήρξε ένας πρωτοπόρος της εποχής μας
- Δήμητρα Ματσούκα – Πέτρος Κόκκαλης: «Δεν χρειάστηκε να με διεκδικήσει, ήμουν έτοιμη»
- Μήνυμα Μακρόν σε Ουκρανία: Είμαστε εδώ και δεν θα αποδυναμωθούμε