Πώς οι χώροι εργασίας έγιναν «άντρο» του ϊού

Σύμβαση πλήρους απασχόλησης έχει υπογράψει… ο κοροναϊός στους χώρους εργασίας, καθώς ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας – μετά από τα πρώτα κρούσματα που ήρθαν από το εξωτερικό – η εργασία έγινε ο κύριος «οδηγός» διασποράς του ιού στη χώρα μας.

Φυσικά, δεν είναι μόνο τα γραφεία και οι τόποι εργασίας που οδηγούν την πανδημία, αλλά και η κινητικότητα που αφορά στην εργασία και ειδικότερα η μετακίνηση προς αυτήν. Οι χώροι δουλειάς και τα ΜΜΜ αποτελούν «υγειονομικές βόμβες» μετάδοσης του ιού και καθημερινά γίνεται ένα «πινγκ πονγκ»

του ιού από το χώρο δουλειάς στον χώρο κατοικίας.

Η εφαρμογή στο 100% της τηλεργασίας (όπου ήταν δυνατόν) κατά το πρώτο lockdown ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ήταν ζημιογόνα για την οικονομία και τους εργδοότες. Γι’ αυτόν τον λόγο, θεωρείται ότι στους μετέπειτα περιορισμούς και lockdowns η εφαρμογή της δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το 50%, αν και από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρείται ότι η εργασία και τα ΜΜΜ ευθύνονται για τη συνεχή εξάπλωση του κοροναϊού.

Φυσικά, η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία και τα μέτρα που παίρνει η εργοδοσία διαφέρει από χώρο σε χώρο δουλειάς και ανά κλάδο. Κάποιες εταιρείες φροντίζουν όλοι οι εργαζόμενοι τους να φορούν μάσκες, έχουν θερμομετρητές, αντισηπτικά και πλέξιγκλας ανάμεσα από τα γραφεία, ενώ κάποιες μεριμνούν για rapid test στους εργαζομένους τους ανά εβδομαδιαία βάση.

Από την άλλη, υπάρχουν και το αντίθετο: από τα κοινόχρηστα γραφεία και τους καθημερινούς τσακωμούς μεταξύ των ίδιων των εργαζομένων για τη χρήση μάσκα μέχρι την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία. Δεν είναι λίγες οι περιστάσεις που οι γενικές οδηγίες για μάσκες – αντισηπτικά – αποστάσεις πηγαίνουν στον βρόντο και η εμφάνιση ενός κρούσματος αποσιωπάται υπό τον φόβο ότι η εταιρεία θα κλείσει και θα χάσει χρήματα.

Γενικευμένο είναι και το φαινόμενο της «μαϊμού» αναστολής και τηλεργασίας με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο και να πηγαίνουν στον χώρο εργασίας τους, γιατί «εκεί θα αποδώσουν καλύτερα».

Η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε αλλαγές στα έγγραφα μετακίνησης και εκτατεταμένους ελέγχους, σε μια πρώτη προσπάθεια να περιορίσει την παραβατικότητα και την εξάπλωση του ιού – με αρκετή καθυστέρηση, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, ο ΣΕΠΕ συνεχίζει τους ελέγχους όπου μπορεί, αλλά φυσικά δεν μπορεί να ελέγξει τους πάντες. Κάποιες φορές, μάλιστα, το σώμα δεν κινείται καν όταν σε κάποια επιχείρηση εμπλέκεται το όνομα ισχυρού προσώπου…

Ανησυχία Παπαευαγγέλου: Ανοιχτή πληγή η διάδοση του κοροναϊού στους εργασιακούς χώρους

Η διάδοση του κοροναϊού στους εργασιακούς χώρους έχει βρεθεί πλέον και στο στόχαστρο της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε πως το γεγονός πως κάθε μέρα βρισκόμαστε στη δουλειά μας με τους ίδιους ανθρώπους, μας δημιουργεί μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας. Ωστόσο, σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ένας από τους συναδέλφους έχει τον δικό του οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως είπε, που δεν πρέπει να χαλαρώνουμε.

«Όσο δεν μειώνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ δουλειάς και σπιτιού», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου. Έτσι, ο ιός μεταδίδεται από τον εργασιακό στον οικογενειακό χώρο και τίθενται σε κίνδυνο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες.

Εξαιτίας της διασποράς στους εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση έκανε πιο αυστηρό τον τρόπο χορήγησης πιστοποιητικών κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τους εργαζόμενους, με τις νέες βεβαιώσεις που τέθηκαν σε ισχύ από την Παρασκευή.

Καπραβέλος: Το lockdown δεν λειτουργεί χωρίς πρωτόκολλα σε ΜΜΜ και χώρους εργασίας

Το lockdown δεν λειτουργεί χωρίς εφαρμογή ενός αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου σε εστίες συνωστισμού, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι εργασιακοί χώροι. Αυτό υπογραμμίζει ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας ότι η Αθήνα βρίσκεται «σε πολύ ανησυχητικό επίπεδο», καθώς «το Σύστημα Υγείας πιέζεται πολύ».

Μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο κ. Καπραβέλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «όπου υπάρχει συνωστισμός δεν έχει γίνει τίποτα για να βελτιωθεί η κατάσταση». Πρόσθεσε δε ότι «επί ένα χρόνο ξύνουμε πληγές. Το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει επαρκές σύστημα Υγείας, το έχουν πληγώσει, το έχουν υποχρηματοδοτήσει, φέρνει ένα πολύ βαρύ τίμημα».

«Είναι δύσκολος ο χειμώνας. Μέσα στο σπίτι και τους χώρους εργασίας μεταδίδεται πιο εύκολα ο ιός. Δεν μπορούμε να αερίζουμε συνέχεια, να έχουμε ανοιχτά με τέτοιες συνθήκες. Θα πρέπει να βρούμε τρόπο λοιπόν για το πώς θα περιορίσουμε τις επαφές μας», τόνισε και η Αθηνά Λινού στο OPEN.

H κατάσταση στη Δυτική Αττική

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Δυτική Αττική ήρθε στο προσκήνιο της δημοσιότητας, όταν επιβλήθηκε τοπικό lockdown σε δήμους της λόγω μεγάλης εξάπλωσης του κοροναϊού. Όπως διαπιστώθηκε, κύρια αιτία της διασποράς ήταν ο συνωστισμός στα εργοστάσια και τις βιομηχανίες που αφθονούν στην περιοχή αυτή.

Σχεδόν δύο μήνες μετά, η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει πολύ. Την Παρασκευή, για παράδειγμα, εντοπίστηκαν 140 κρούσματα του ιού στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και 23 στη Δυτική Αττική.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη από τα τέλη Ιανουαρίου, στην περιοχή διαπιστώνεται υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμώ, καθώς το ΚΕΠΕΚ Δυτικής Αττικήςέχει μόλις 12 ελεγκτές για μια περιοχή όπου απασχολούνται πάνω από 120 χιλιάδες εργαζόμενοι…

Ενώ μεγάλο τμήμα εργαζομένων σε όλους τους κλάδους δουλεύουν σε ρυθμούς εντατικοποίησης, 10ωρα και 12ωρα, την ίδια ώρα πολλοί είναι αυτοί που ζουν στην αβεβαιότητα, αφού τους έχουν θέσει σε αναστολή ή σε εκ περιτροπής εργασία.

Σαφάρι ελέγχων από το ΣΕΠΕ

Μπαράζ αυστηρών ελέγχων στις επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου Αττικής έχει ξεκινήσει προκειμένου να τηρηθεί πλήρως η εργατική νομοθεσία και να εφαρμοστούν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διενεργηθεί περίπου 4.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 302 πρόστιμα.

Από το Μάρτιο του 2020 (οπότε ενεργοποιήθηκε το πρώτο lock down) και μέχρι το τέλος του 2020 διενεργήθηκαν 45.783 έλεγχοι και καταγράφηκαν 5.596 παραβάσεις που οδήγησαν στην επιβολή προστίμων ύψους 14,58 εκατ. ευρώ.

Από τις συνολικές παραβάσεις 4.111 αφορούσαν την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και 1.218 την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με βάση τα εξής τρία βασικά κριτήρια:

Κλάδοι που ήδη καταγράφεται υψηλή παραβατικότηταΕπιχειρήσεις με υψηλό συγχρωτισμό εργαζομένων και κατ’ επέκταση υψηλό κίνδυνο διασποράς του κορoνοϊούΕπιχειρήσεις με ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω της υγειονομικής πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χονδρικό εμπόριο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νοσοκομεία (κυρίως σε υπεργολάβους- συνεργεία καθαρισμού, φύλαξης, επισκευές) κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα